[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 3

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
今日去完UKVCAS做biometric了. 好快搞掂. 入到去坐低, 條友望住部PC check你upload咗既野. 跟住打指模影相,基本上就完.
唔知幾時有結果呢
睇到隔離個post,話你地有可能會冇ni喺brp上面?
係. 暫時有啲人有 有啲就無 唔清楚原因.
good luck
同埋隔離post有咩野講錯,有ni唔等於有right to work
employee都有責任去証明自己係有right to work

employee:
https://www.gov.uk/prove-right-to-work

employer:
https://www.gov.uk/view-right-to-work
我都係今日做啵
不過我係去咗Glasgow戈邊
我去到懷疑自己唔識英文
果邊口音真係重
Cafe店員: sugar讀 chuu-ka
UKVCAS: put your full (4) fingers on the top
我諗咗一陣到底點將成隻手指壓落去
無計啦 有心做Glasgow人就唯有慢慢學聽
其實我發覺面對面講野都叫有口型睇, 係易明好多就算口音重. 但一講電話就898
話說scotland好似都4月會完Lockdown 仲有一個月捱 加油加油 希望3月出埋VISA+NI, 4月就可以搵到工啦
大家都加油涯埋佢,我都涯到有病,可能之前太大壓力,又冇乜機會做運動,而加有啲皮膚問題

我都聽唔明
睇youtube聽慣美式口音
依家靠估上文下理
有無人後悔過離開香港?
蘇獨=立即再review bno visa
會唔會四月後有機會唔洗隔離,係我就改plan,來個short travel先。
有冇話後生既口音好D....定己經係方言
個面有冇曼秀雷敦AD軟膏呢D野買?
打左比gp,去左搵藥劑
用完啲藥,停左幾日又好似開始衰番
唔係類固醇就唔怕,最多轉藥. 個面nhs,有冇中醫針灸部?
我唔係好信中醫
中醫做舒緩遮,主力都係驗血個D.
Local accent 黎
窮區長大就會重口音
但城市長大都有小小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞