[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 3

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
考慮緊9月去英國 諗緊Leeds/Edinburgh/Aberdeen 想揾份藍領工有飯食就得 Scotland工易唔易揾
不如講下點解揀呢三個地方先
想揀啲租金平啲 但又大啲城市既地方 其他English cities like Manchester 又已經好多香港人去
我明白你,但始終有個現實就係大城市真係易啲搵到工,番office既工都會多啲
你既藍領啫係想做啲乜?地盤嗰啲?
自己係香港做開HR+Acct 但去到應該都揾唔返 就想做下Warehouse/Supermarket assistant 嗰啲 有機會再係當地讀返PT
另外想問下 Scotland 對香港人移英普遍係接受定排斥
我估想做返本行係有機會既.如果可以先選擇進修吓會機會大啲.始終個個地方HR要知既法例都唔一樣。

如果最後係做超市或者warehouse之類未技術性既藍領,咁其實去邊都一樣,做超市咪選擇啲特別多超市既城市或者你特別想住既城市,做warehouse的建議你要買返部車. 住邊都無乜關係.

現在Edinburgh不容易搵工. 疫情/lockdown影響緊個經濟活動, 特別係呢種本身旅遊業為主既城市.

講到對香港人移英, 我就唔清楚了. 從我同蘇格蘭人既接觸, 無感覺佢地有咩感受/排斥, 佢地都係當你平常人咁溝通. 蘇格蘭人感覺上都算幾務實. 同埋直接, 佢唔鍾意你的話, 你應該可以好直接Feel到.
英磅又繼續升,想兌多啲英磅都無從入手
你睇返以前英鎊1對16
就會覺得1對10.7唔貴
之前可以1對9係因為脫歐不明朗
依家脫歐傾好咗
疫苗打得最多人
好難返返轉頭

利申9up唔好信
我身邊啲本地朋友都冇,佢地都係覺得bno係唔公平但香港政府係仆街,但有啲會覺得香港人都係有錢,怕會一下子炒起啲樓價
我覺得先唔好話放棄自己本身嗰行
我覺得可以番住其他工先,再研究下,了解下仲想唔想做番本行,同埋洗唔洗再進修
行行出狀元,其實番咩都冇乜所謂,開心就得
啫係你都未grad?
尋晚真係好凍
-7度
無出去 感受唔到
我成個露台都係雪,而加做左我個雪櫃
祝大家新年快樂,恭喜發財,身體健康,事事順利
8個月儲唔到 EE PNP 分
起碼讀1年,盡可能讀2年 (攞3年Work permit)
仲要睇 NOC, 唔同省嘅PNP 條件
I'm curious: do you have a BNO?
and the UK introduced the graduate route, the 2 year work visa sounds good, more time for job hunting
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞