[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 3

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
BNO 已被ban. 建議各位盡快離境,或申請特衰。
I mean 盡快前往英國. 否則31號起就要用其他護照先離開到香港。
咁我申請giffgaff張free sim...
如果睇啱樓都會買,都打算住幾年。如果搵到工就再算....
都唔係好信仲可以無條件申請特衰.....仲要做covid test.....呢兩日走真係難民咁
閣下有錢仔既話,當然可以另計.
住左bnb先
親身去下個區感受下會好好多
睇樓搵樓連租樓大約兩星期搞掂
買就難講
同埋你個人唔係當地
Agent都好少可會理你
太似scam
巴打住邊個城市
絕對要感受吓先. 英國買樓易賣樓極難. 唔同香港.
無條件申請特衰?
唔明你意思. 香港人申請特衰有咩條件?
暫時都未知1月31號已有LOTR的港人要如何申請BNO Visa.
到底係網上會有Link去申請
還是要找一間實體的英國簽證中心去申請呢.
我住加拿大,想黎英國,有無歧視?講真,你地交稅交幾多?
睇agent 點處理
我知道有人係成功隔山租樓
但我唔建議
英國舊樓唔係人人鐘意
自己親眼睇過好啲
法例理論上scotland最多只可以收半年租
我都係嚟到一路睇一路做工課先知
係英國既又想去加拿大
係加拿大既又想黎英國

個人睇法. 歧視真係睇人. 有陣時被歧視都係主觀感覺.
未搵到工. 交稅通常都係Income tax + council tax, total 大家年收入12, 13%到啦.
scotland tenancy contract係open end的. 比較flexible. 但當然我覺得唔好太Jumpy. 否則你第時再搵屋搬, 未來landlord可能唔鍾意. 覺得你租幾個月又走. 就唔租比你了.
証明放棄BNO之類啦...
大概諗到佢遲吓會用抗疫做籍口嚟阻攔埋特衰申請
我冇細路都想學班高官做太空人,呢班仆街隨時換hkid都仲得,留錢不留人,LOTR個班會冇哂所有資產,包括屋企人都見唔到。文革後都唔係冇試過!
講起hkid,佢依家換緊新嘅,如果等換完之後講句話唔認可舊身份證都夠玩
封機場都要作個理由,換hkid,唔比passport,已經嚇怕唔小人啦。現在renew passport都怕比人扣起。80後好在到期前走。
UK in Hong Kong
◾️ On Sunday 31 January the BN(O) visa will open for applications on GOV.UK
◾️ You will need to go online to GOV.UK to start an application and get a Visa Application Centre (VAC) appointment
◾️ Do not go to the VAC without an appointment, you also do not need to come to the British Consulate-General in Hong Kong
◾️ If you wait to the 23 February, and have a valid biometric chip passport, you will be able to complete the whole visa application online via an app
◾️ More guidance will be released on 31 January when the route opens
https://fb.watch/3k_6wH5rbP/
黎咗英國既手足. 又未換香港身份證,亦無特衰或就黎到期,可能係得到BC前都未能再回香港。
你有張舊身份證證明到你係香港居民,就算得BNO都應該上到機嘅
不過咁嘅情況下你仲夠唔夠膽返去就另一回事
無特衰返到去=有入無出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞