[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 3

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
咁一定係去英格蘭多啲既,咁認真講,英格蘭大城市多啲,工作機會都一定係多啲
蘇格蘭治安如何?
有睇過呀,近機場幾好呀..,,stepps/glasgowfort個頭係唔係算做多野食/玩?
多唔多東歐人去搵食
好撚遠啊
初黎報到住近市中心啦
河南面都唔好喇
我係見有個shopping mall....
河南面有咩大問題呀?shawlands個頭好雜?
你返工office it總部係河北邊
過親河又要等車你預一個鐘先返到工wor
支唔支持蘇格蘭獨立?

點睇英國脱歐?

當地人點睇英國脱歐?

有冇諗住搬去英格蘭?

有冇諗住再移去歐洲其他國家?

三文魚係咪好平?

去開邊間超市多?

我係香港返工都要一個鐘,唔過一個鐘都接受到既

如果office主要係北邊,咁我係個頭落腳先。hotel 好似都係個頭多
咪癲啊
來回車錢每月40磅
租都係返度啦
巴打已經有job offer?
平過我係香港喎.....我每月交通都要1k港紙
not too bad not too bad
真唔建議你第一年住到老練咁春遠
Glasgow係咪繁榮d? 望過下Edinburgh 好似太靜
如果蘇格蘭獨立係為左入歐,我唔認同
如果蘇格蘭獨立係為左有更大自主權,我冇問題

但作為新移民,都冇咩資格講呢D

住住下都會有資產....再比人踢返去英格蘭....咁都冇計...咪又要走資...
點解會踢返去英格蘭?太高税?
唔係...獨立之後..仲有冇bno 5+1都冇人知....
所以我曾經提過,英國政府喺呢啲細位其實可以做多啲,例如建議銀行容易啲俾bno visa開戶

可惜到而家都係無動作
正路係Edinburgh 繁榮d
而家武肺時期度度都靜啦
咁同林鄭希望私人公司唔好扣被突襲既市民有咩分別
算啦 英國政府已經好busy. 不要太高要求
租約唔一定開到戶
最好係council tax 水電煤單
share room記得叫landlord同council登記你個名落個地址
租約要你係經agent公司簽先受,直接同landlord簽我試過俾人話份約只係warranty所以唔受
變咗要同個地址整個Monzó戶口先,再用張statement嚟做proof
所以我曾經提過,英國政府喺呢啲細位其實可以做多啲,例如建議銀行容易啲俾bno visa開戶

可惜到而家都係無動作
咁同林鄭希望私人公司唔好扣被突襲既市民既人工 有咩分別
算啦 英國政府已經好busy. 不要太高要求

我諗蘇格蘭都好難5-6年內完成獨立.
呢排暖咗勁多 成7-8度
發覺自己進化咗. 體感覺得好似香港14 - 15度咁
今日出街唔駛著heattech ,唔駛著羽絨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞