[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 3

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
因為香港要求航空公司唔受BNO, 有機會在外地已不能上機。當上到機,抵港時你出示過期/舊身份證,就拒絕你入境,咁都事小,事大就拘留你唔知做啲乜。
我去過一次,其實成個蘇格蘭都好靚,靚過英格蘭好多
住PERTH都會揸車去愛丁堡返工

利申:有親人係蘇格蘭
有啦,我之前個supervisor就係
所以佢每日5點就一定準時走
呢度有幾多人聽日會apply?
做左tb test啦?
留名
本身係香港做咗
幫朋友問番你地

係關於由Tier4 想聽日轉bno visa
佢而加已經讀完左,一般Tier4都會比多幾個月留低,所以佢現時個visa冇咁快expire
好啦,問題黎啦,佢呢排搵到份工,前題係佢同左間公司講左佢將會自己申請bno visa同唔洗sponsorship,而加間公司想佢喺2月中開工,假設佢聽日一早就起身申請,咁佢可唔可以同佢公司講,佢唔會比人踢走,亦都申請左一個有right to work (almost no restrictions)既visa,就可以正常二月中開工呢
Tier 4係student visa,個working hour好似有限制?
What you can and cannot do
You can:

study
work as a student union sabbatical officer
You may be able to work - how much depends on what you’re studying and whether you’re working in or out of term-time.

佢如果無申請到LOTR嘅話,依家個right to work應該係跟佢個tier 4 visa限制

我覺得申請咗bno visa,就咁講一聲同show埋俾間公司睇個bno visa網寫明有right to work就算
始終你唔可以寫包單話100%申請成功嘅話,實牙實齒講到話唔會比人踢走就有少少講多咗
佢而加的確係out of term time
emm... 應該冇問題掛
當然我都覺得好大機會唔會有問題啦
不過如果我喺間公司角度諗,見到你句唔會比人踢走,會好想質疑你點解咁肯定啫
真係擔心的話可能要搵律師傾吓. 真係要洗少少錢seek legal advice都值既.
始終呢度都好難有人比到專業意見
申請咗BNO Visa未. 排期排到去2月27號先去到UKVCAS. 仲要比佢收多百幾鎊費用
未丫,食緊早餐,食埋搞
有俾埋NI呢個唔錯,突然明曬點解打上去問會咁制式
咁我諗一向都係咁制式
英式公務員系統就係咁 照犒答
咩叫有比埋ni?
The Department of Work and Pensions will use this information you give us to create your National Insurance number.

The number will be on your biometric residence permit.
good news, i didn't expect it
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞