[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 3

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
一樣姐,英格蘭一樣要隔離
Scotland: I’ll do what you do. And I will do it better
啱啱睇咗news, 話今個月15號開波
不過剩係得南美同非洲,葡萄牙過嚟先要hotel quarantine
Scotland遲吓搞戈個應該係進階版
我住flat架咋
三房(兩套房),一客廁,一個洗衣房,一廳連開放式廚房,仲有個露台
仲有兩個storage
落雪都好過落雨 一落雨就唔想出街完全
笠住頂帽好麻煩
你地將會習慣架啦
學習做個道地嘅蘇格蘭人,開始用hiya嚟打招呼
學緊講aye 唔講yes. 乜柒都加個but字係最尾
比,從來都冇禁,仲未獨立
搵左幾間屋,再睇下bus route,大多都Sunday no service
咁我都係睇巴士服務再搵屋好D啦
揸車啦
我見到A/B通常新樓,呢D自己換,唔知易唔易....
未有車牌
對手工作勞損太緊要,都唔知揸唔揸到車
做咩攪到勞損咁大件事呀
大蝗蟲如我想個小蝗蟲女(bc)去蘇格蘭讀免費大學

要提早幾年去?Yr9?

Yr11先去仲得唔得?
IT狗早2年做得太多太長時間,加上posture唔好,咪搞到hand arm shoulder upper neck lower back 全部攬炒

最嚴重,試過開唔到罐頭,抬唔起頭。現在用電腦或電話都會好辛苦,要記得relax+posture。唔工作好大機會recover快d。
我上幾個月先係咁
最緊要係入大學前喺度住滿三年
格城定愛城d中學好d?

愛城租樓會唔會好貴?

利申:格流撚
如果你2x幾歲,咁你真係要保重,做多D伸展,減少玩電話/電腦。我呢D做左成十幾年野,過左30....體能(recover能力)真係跌得好快。
移民之後,都唔知仲做唔做IT(仲有團火,腦都冇問題,但勁擔心身體唔得,做coding/scripting/debugging/troubleshooting 都係好heavy-loading既事)
新公司請得你,9成都係執屎,執幾個月先可以hea...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞