[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 3

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
問題應該不大既,如果出左去,仲有機會返既話。
反而最擔心係....去到係搵屋多過搵工....可能都搞成年....IT停一年.....out 哂
唔會嫁
搞大約一個月就得
租加搵屋兩星期
有地址後開戶三星期
最多搞兩個月
我個陣搞左一個月

屋企雜物pack好後到時再搵朋友寄比你?
屋企人唔走,得我一個人.....本來想Airbnb住劏房,但聽話咁樣開唔到bank account....但一個人租哂間屋又好冇必要
現在仲要住隔離酒店10日,咁都唔知仲洗唔洗係香港book定airbnb......
咁大個人
唔好玩share house啦
同人share廚廁好煩
你bnb租兩星期
再即刻搵屋搬未得
呢度好多400-500尺單位
住house係無必要
但住flat400-500尺好舒服
租連水電日用使費一個月一萬內
short stay住下,唔啱就會落返英國,啱先長留。一條友,租一萬內我都覺得好貴
Share廚廁係煩D.....洗衫先煩.....不過又唔係未試過...當感受下當地文化啦
租屋唔包WIFI,呢D點搞,自己申請broadband,但要contract, relocation fee?

你租左屋後
佢會有個portal比你一次搞哂水電上網
然後到時會有package 去便利店拎router
即日setup好就上到網
租你預500-600磅
400磅一係好遠/好雜
比人打劫完/搭車都蝕哂
電煤間屋本身有用開
你繼續用住先就得
上網就網上申請
但要有住址/租約先
呢度無水費的
你到時到埗後係度再慢慢問啦
現在係唔係都要租約先開到bank account? 習慣要比一年deposit?有冇邊間bank多分行?
Deposit 係一個月租
但因為我地無uk擔保人
要另外一次過比哂半年租
你預40000hkd左右
佢會打電話叫你講信用卡/debit卡比錢
要有住址證明/租約先開到戶
可以上網登記左先
之後佢會叫你親身去任何一間分行交文件
London人好似用santander多
Hsbc廢的
我自己用緊bank of Scotland 都幾多分行
另一間royal bank of Scotland 都多人用
我學校都用bank of Scotland,
我諗係佢多人用大銀行?

租金deposit 會存入政府trust
都幾受保護
唔好太擔心會比房東食左

建議你租返大agent的盤
維修個d佢地有專門team
會快d同好服務
又唔怕比人呃

Share house租間房
市中心附近都要400磅
仲要用支那人share...
大agent的盤?
呢D算唔算?
我應該只租半年....都唔知算唔算Long-term
https://www.rightmove.co.uk/properties/90746792#/
個區少少雜wor
Merchant city以東都算雜
仲要成550
Glasgow 個business center係邊? West / South 先好?
West Graham Street - Garnethill
https://www.rightmove.co.uk/property/73750326
呢度近市中心啊都
市中心係argyle火車站附近
It office buildings 近kings theatre
西/北好d
short stay 短過一年考慮吓買件wifi蛋/舊電話放wifi
giffgaff 無限data 35鎊一個月
VOXI 特價緊 30鎊

水費排污費council tax包咗
租約唔一定開到戶
最好係council tax 水電煤單
share room記得叫landlord同council登記你個名落個地址
Share house真係要睇人夾人
我依家住緊戈度550包曬租同全部水電費
4個人住但有兩個廁所所以無咩煩惱
租約要你係經agent公司簽先受,直接同landlord簽我試過俾人話份約只係warranty所以唔受
變咗要同個地址整個Monzó戶口先,再用張statement嚟做proof
仲要council登記....等我仲以為landlord OK收信就得....咁我買樓簽份合約算唔算係.....咁冇戶口點買樓....變相逼人租樓
voxi 唔錯..bookmark先
550就幾好....glasgow租金overall都幾貴....買就反而唔貴...比得成皮租....我想租guildford 多D tim

https://www.rightmove.co.uk/properties/77847168#/
glasgow唔貴啦 compared to Edinburgh.
想再平啲住Paisley 同 Renfrew囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞