[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 3

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
好似話會脫英入歐嘛

應該OK掛

我都係貪呢樣,老左可去西葡退休,夠平
冇錢嘛

梗係響香港賺多幾年錢先啦,去到直接退休都係50咋,都唔知點捱到68攞STATE PENSION(供緊)
有冇得老婆去住先?
gibraltar好咩?

去過感到一般

直接去西葡咪仲好,屋大又平風景靚野食香天氣好

係D女麻麻
始終都係講英文. 又有返啲香港感覺.
西葡真係出咗事都唔識求救.
西班牙啲女應該都唔差架喎
係葡萄牙真係好似好少正女. 樣唔得仲要肥. 可能真係要葡溝亞洲種先靚, 好似「真係恭喜你」果隻咁
我老婆仲搵得多過我,要派應該派我去做先頭部隊派定綠帽比佢就差唔多

利申:老婆係葉瘤母校的師妹
以前在英格蘭工作時我讀過夜校學西班牙文

為的是方便去南美旅行(最後都去左),但發現響西班牙語圈生活都冇問題

同埋西葡好多VILLA都係由英國人雄霸,好多英文小社區,雖然我又麻麻呢樣野
我做過少少research,都好似幾好。
好多banking headquarters
朋友做jp morgan junior都好似唔太chur
呢行人工好似幾高
唉 我都想轉行
¿De verdad? Solo puedo viajar a Colombia el año pasado
係咩
唔知點解用app睇個個都好似樣咁
同埋我發現自己想要朋友多過拍拖
難啵 message親戈d絕大多數都係搵sex同埋bf
A/B真係要新樓先見到有,咁都幾難搵。集中睇緊west同shawland,好似交通都比較好D。
Glasgow冇積雪就好啦,我仲記得以前係美加,雪積到過膝,斜頂都要搵人上去鏟,不過個時shareroom,又係apartment,唔關我事。
交Glasgow 市中心/west end 既租,我寧願住edinburgh . 當然,為咗份工又另計
中美去過兩次

南美就去過一次only
我係香港都做緊呢d firm....佢地日日返工都唔洗做,吹水吹到放工,等我起身做....大BOSS出下聲....下面IT director / manager只會搵再下面頂...玩扮工政治多過IT工程。

如果有得選,以前做Tech 公司既IT比較開心。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞