[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 3

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
我自己都有諗過會唔會試下去england重新黎過
但諗到咁多人,又要搬咁多野,我就唔想嚕
IT狗,最怕工作又好似香港外資咁。
全部timezone都關我事
我搵到工既話係唔介意落英格蘭既. 感覺上英格蘭好似易搵工啲.

當然現時主力都係搵係蘇格蘭既工作.
我連去英格蘭搵工都唔想,係咪有啲怪
佢真係搵你面試先再諗都未遲啦.
唔好局限咗自己我覺得.
想問下咁多位巴打知唔知拎BNO係香港未有visa可唔可以成功租到屋?
因為我apply緊一間,岩岩再翻查資料好似BNO 要有visa先有right to live..
你而加喺香港?幾時會黎scotland?
唔睇樓咁盲租,有好多agent都唔會租比你
係香港啊..但我唔係蘇格蘭啊..應該九月過嚟
我屋企人果邊讀緊書睇左樓先apply..唉 今次大獲..
唯有希望果agent同屋主俾我屋企人改一個人登記左先...本身驚佢唔搵定屋到時無宿舍先咁早搞定先...唉
有啲唔明
啫係你其實有屋企人睇左樓,但只係寫左你個名??
佢係學生唔係應該用佢名租咩,唔洗交council tax喎
今日打通咗NI個電話但收咗皮
佢問我有無other nationality,我答咗有BNO
然後佢話有bno status就要有face to face interview,但依家job centre收咗皮
就算我本BNO係過期同埋係用特衰LOTR入境都話因為有British oversea status唔得
係呀 佢睇完樓apply 果陣寫晒我同佢兩個applicants. 原來我未租得屋,所以如果唔俾改果application 就玩完
諗諗吓最後結論都係等一月三十一號算
唔好講大話. 免得影響日後入籍
最多咪再搵過囉,又唔會話玩完咁大獲既
你屋企人平時住開宿舍?
講大話都冇意思,人地問你咪visa入境,點解要攞ni number,最後都會知你係咩國籍

我覺得三十一號,你個visa批左,都唔會比埋ni number你,兩個department黎
都係既 多謝安慰 今次衰左就九月去先再直接睇樓搞算..係啊 佢無租過屋
係,諗諗吓無謂冒咁嘅風險,做個良民
接受呢個程況慢慢等吓算
佢冇租過既話,第一次都會學到好多野
係啊...成日問佢有冇同agent溝通過但最後都無溝通好..激死我記得以前我讀書租容易好多face to face搞晒... 依家咩都擺晒上網apply..又唔使交晒十個月租
一次性交哂10個月租,真係攪唔掂
好奇一問係咪Inverness唔太適合香港人生活?
好似無乜人提咁嘅?
但我上網睇覺得又好靚
唔係呀
我一直都覺得好靚,去過幾次都好鐘意
但好似冇乜工作機會
係呀所以預黎緊生活費都好緊好緊
我有朋友都打算幾個月之後過黎,都係租屋上好似有啲煩,因為好大機會都日係過唔到credit check,又冇工作,又岩岩到,所以好大機會人地都會要求佢一次交大半年租
特別係依家睇屋要首先video call睇咗先
然後又再約時間實地睇,睇完之後仲有機會係個landlord選人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞