[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 3

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
EH8有間. 聽日打去問下有無開先
上網睇咗條片 話試蘇格蘭即食兵糧
有呢包朱古力 一枝whiskey 一罐IRN BRU 仲有其他小食
兩地有咩會唔慣
我只要有得上網就得,但我發覺上網費好貴...唔知有冇unlimit wifi egg
bno開bank account咁難咩....airbnb個address都唔得? 咁我點開戶口買樓交租
有冇試過giffgaff係香港收SMS....因為我想轉ebanking sms過去uk number....以防電話實名之後....香港個number冇左.....到時就食屎
唔高要求,睇到youtube就ok。主要方便自己搵屋,搬來搬去。Glasgow 會係我第一站,現在有d心急到想隔空買樓。一到就收樓
千祈唔好隔空買樓 仲要係Glasgow
我都幾肯定過去買(半退休心態),個面買樓有冇咩伏位,有冇好lawyer介紹?
唔係咁清楚 不過我諗間屋有build-in暖爐幾重要吓
新樓會唔會好d....但點解冇heater....真係唔凍?
house交通...都唔夠apartment好....好多都市中心外...唔知踩單車生唔生存到
純粹係因為個設計on9
凍,特別係十二月,一月,室內暖氣真係基本需要
個landlord話佢俾人問起時都唯有話可以自己買電暖爐保暖
咁要留意下份home report,屋頂係唔係要鏟雪,有冇話落大雪唔洗返工返學呢d野?
樓主屋企咩樣架
呢個我真係唔知 我喺度住咗個月無經歷過大雪日子,多數都係夜晚積完去到晏晝就自己融咗
睇吓佢份EPC, council tax rank戈d?
黎緊個幾禮拜好似都會瘋狂落雪
唔識睇epc,C同D,有咩大問題,換哂洗幾多又唔知....去到都睇怕要奶下野交學費.
無其他路線咩? 睇下firstbus
A最好,G最差
講緊efficiency,即係話如果去到G咁差嘅話,開一樣時間嘅暖氣要交多好多電費
唔出奇 英格蘭話搞hotel quarantine
蘇格蘭會想爭先搞都正路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞