自殺遺言

839 回覆
117 Like 1278 Dislike
我係絲
早排抑鬱症
差d 做錯決定
比左一個月時間自己
靠自己走返出嚟
同你做個朋友好嗎
其實係 同埋有D人命好 一世都追唔到人地生活水平
講真話反而先會幫到佢 講埋D咩要過得比佢好 呢個世界有報應 完全係自欺欺人既說法 永遠過得最好都係個班仆街 分手係單方面決定既事 比人拋棄個個 注定承受痛苦
我知道係好難 呢個世界係好現實 但至少要有希望 因為你永遠唔知成功果一個會唔會就係自己 咁點解要放棄呢個機會
死基佬
要靠金鐘m記連登仔會唔會係慘過死

而家好多大學生好多三十歲都係打垃圾工
又無儲蓄
要同屋企人迫埋一齊

唔好彩啲話
同屋企人感情又差
愛情生活又空白

咁嘅生活好難快樂
為自己而活
一個人唔係孤伶伶 係個人意志
有冇咩夢想心願想實現充實自己內心?
唔好彩嘅話*
女人並唔係被埋單嘅嘢
唔好將每個女性嘅人生都要受婚姻限制
其實好正常,某程度上錢可以解決大部分生活上既痛苦。但係情感上既事係用錢買唔到,錢買唔到真心。就算講咩要生活得比佢好點點點,係物質上既野。但係樓主缺乏既係情感,無一樣野可以支撐佢。所以佢先會咁痛苦,覺得自己生命無光想死。唔好再講咩要過得比佢好,真係好難聽。樓主應該學識既係,調整自己既心態同情緒。慢慢學,其實死唔死都無咩大不了。生命無常,珍惜生命。
點為指好同壞
其實冇得典型化
唔專一係人嘅本性

要經歷多 或者睇多啲社會, 人類發展史
就明呢個道理
唔好執著要完全擁有一個人
愛情唔係穩定嘅嘢嚟

畀你結咗婚 搵得嘅對像都係為錢為生活保障
大可以係得親情
雙方淡哂 人有好奇心 去尋覓愛
自然會搵其他愛侶
所以係唔會有專一㗎
佢唔畀你知 你又唔通又呃自己咩?
親情同其他愛情冇衝突 識返嚟照顧屋企就可以
有時open relationship 先係好事
要監督一個人去守一啲難以證實嘅承諾未必係好事
講得好好 女人洗乜你埋單啫 你揀人人揀你啫 唔見人地講女人埋男人單 講到人地賣剩庶求人要咁 同埋一定要結婚架咩 遇唔啱咪唔結囉 女人自己都有自主能力
我好希望樓主加油撐落去 因為情感上我地唔會想失去任何一條生命 但我認同如果一個人真係深思熟慮決定要死 咁我地都要尊重佢既決定 因為呢個係佢既人生 同埋可能佢真係面對緊一啲佢唔想再承受既痛苦

但係我唔認同你話佢係attention seeker 因為樓主應該真係去到一個好苦惱好迷茫既狀態 可能佢只係呢一刻諗歪左 又或者想聽多啲人既意見 你呢一句說話可能會令到樓主更加唔開心 變左係鬧佢多於所謂「尊重佢既抉擇」
你睇下男同女出自殺分別幾撚大呀
咁撚樣都有6版
18版
試吓同我一齊先啦
點算 樓主仲未出現
死左?
某程度係,
但借貴利要還本加利,再利疊利,自己條命唔駛。

一日未冚牌,一日都唔知輸定贏。
我覺得都關少少錢事
發覺身邊錢少嘅人有一個共通點
係好依賴人哋俾價值佢
好易一開始就all in感情之後受傷

我覺得最大原因係佢哋無資源去發掘自己其他興趣長處
相對之下 資源多嘅朋友平時生活已經好精彩
無咁易當一個人係佢全世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞