自殺遺言

839 回覆
117 Like 1278 Dislike
或許我不能完全了解你內心的痛苦,但我也曾置身於無助和絕望之中,明白身處痛苦是怎樣一回事。無論你的是否想放棄自己,也希望你不要將困擾藏在心裡,因鬱結和壓力積存得太多太久,到情緒爆發時可能已超出你所能控制的程度。

你不如停一停,到我們的網站 www.help4suicide.com.hk 。 那裡有一些勵志故事、有趣短片,也有與自殺有關的人與事,你可以隨心看看。您更可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
人地有冇開post 轉個頭死撚咗個啲想問下你點知
我問你啲數據點得返嚟呀
你識問米呀識請鬼呀
答我啦 仆街
洗唔洗請返啲自殺過既人上嚟 問下佢哋有冇上過lihkg開post呀仆街 你話無開過就無開過呀
你又知人地自殺死之前有無開過post on99
咪撚咁痴線啦
跳左落去就乜可能都無 活著就有希望搵到你愛嘅人 自己嘅興趣
本主題可能正在討論有關「自殺」的內容。
若你需要進一步協助,可致電以下求助熱線:
https://lihkg.com/help/suicide-crisis-helpline
連登仲有好多a0, 唔好為一舊垃圾放棄成個森林,真命天子等緊你架
不要諗埋一邊,你仲後生,未了解整個世界
我都岩岩比人飛
留返係到先
我可以聽你講唔開心嘅野啊
唔好做糭事...
叫返幾次雞先啦
今次連仔個自殺提醒咁慢嘅
慘過死呢句真係好hurt
打場傳說再講啦老友
認真又當我講笑
你呢種女人最易俾男人呃
唔好睇唔開 我都係過來人 又令到身邊人唔開心
安慰說話我知無咩用 但我可以聆聽
絕對唔會傾幾傾就走 如果想搵人傾訴搵我

https://t.me/theMatrix2021
人生係你自己嘅
如果因為愛情放棄生命係十分傻豬
如果係因為人生揾唔到意義,茍活下嚟有朝一日可能揾到新興趣
如果樓主依家仲在生見到
希望可以同我哋巴絲傾下計
返緊工見到即應你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞