STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 4

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
講開EU,我覺得遇戰瘋呢個名譯得幾好
原來咁慘........
某程度說成個EU都係圍繞skywalker一族既故事
開始左new jedi order故事之後仲死勁多人
chewie死 之後anikin solo死
mara jade比han個仔jacen殺 jacen又比個孖生妹殺

所以當789話要完左skywalker既事真心on9
而rey最後自稱係skywalker我更加覺得唔配
點解要寫到佢地咁慘
New Jedi Order俾人結婚都算係一件善舉
點知個個都咁唔生性, 自相殘殺

(你講完搞到我好有興趣添)
因為lucas講過唔比寫死三大主角
所以咪寫死佢身邊啲人

不過佢地雖然互相殘殺 但當中嘅感受 都寫得好睇
就算係jacen做sith嘅出發點都唔會太偏坦dark side

Lucas同迪士尼份合約係咪買斷埋三大主角條命?
而家係買起3個主角
當然簽嗰陣話比佢參與後傳電影嘅發展
但到最後就⋯
世途險惡, 又一個阿伯俾人呃

"喂? KK? 喂, 咩叫'the Force is female'呀? 我冇....."
"老野, 合約上冇話過唔俾我改the Force既性別喎"
"I HATE YOU!"
"I know"
賣仔莫摸頭 Lucas, 下次咪咁大意喇

噢, 你都冇下次了
如果佢ep9肯跟住ep8個無厘頭發展落去,我諗我唔會屌,仲會寫個服字
人人有功練
肥Rose瘋狂拯救孤兒同動物
Poe仍然係一個出色既機師但維持每集都被人炸爆架戰機
Fin:RRRRRREEEEEEEYYYYYYYYYYYYYYYYYY
Rey老豆老母仍然待續
Kylo繼續中二同唔夠新手打

大結局係影住Rose大頭講多次佢最撚經典果句
再叫自己做Rose Skywalker
“I am all the Skywalker “

完。
I am all the Skywalker
拿比我寫呢,緊係一開波就話Leia restored repulbic, galaxt has peace again

然後今次就係Leia追住佢個仔

Peo 衝出黎問係唔係可以blew 佢地up

leia答佢我地係黎追求peace的,唔係黎打仗嫁。然後同仔仔投降捉咗leia同rey,然後leia比個仔激到入dark side 電撚死咗kylo 係唔係估你唔到呢

然後同rey講你,你阻住我,想殺咗佢。rey反擊錯手殺埋leia入dark side

終幕:rose帶住一堆掃地憎開光劍大戰rey order

最後平手,發現大家都係skywalker
We are all skywalker bbq收場
尋日youtube見到條片:
all hints that finn was force sensitive in star wars
https://youtu.be/bSwchrexn28

其實諗返ep7, 我係以為佢係男主角
又或者佢應該本身真係男主角
入場個時以為Finn同Rey會一齊原力覺醒
點知ep8就唔同晒啲設定
ep9又好似想返返轉頭

好難捉摸呀!

有冇人討論過?
睇trailer啲人都係估finn係主角,一開始咁威走佬喎同peo

但係rey一拎咗ani把劍之後就即刻成漫配角味

成套最型係peo,最廢嘅一線角色都係佢
第十章

時光飛逝。轉眼已經過咗兩個星期,啲農作物慢到好似無生過咁。新嚟嘅管工將佢哋每更工時再延長,差唔多由朝到晚都見到有農夫係田度做野。最弊係佢哋又唔加伙食,又唔延長休息時間,淨係叫人飲水。真係計到足。

Ahsoka每日就係偷運糧食、醫療用品同埋再造水機去佢搵到嗰堆山窿。佢已經架設好成個「走佬網絡」,範圍由大本營一直到佢艘船。Selda係佢首席配給官,幫佢收集物資。呢啲物資都係由唔同人貢獻,不過Ahsoka唔需要知道細節,做好自己就得。

就算Vartan同其他老農夫都用咗一段時間先知道帝國種緊啲咩野。佢哋盡佢哋所能拖慢種子生長嘅速度。犁都壞埋,然後又搵唔到人整。更壞嘅係,帝國再扣留曬所有食物,又要佢哋返足工。種子種咗落地,又有淋水。直到係泥土上面見到新生嘅初芽,Vartan先意識度佢哋種緊啲乜。

話咁快ahsoka就過咗1/3
巴打好野

仲有2/3 都係唔敢睇住
出晒一氣過

就係要你估唔到 吹咩
但係ep7應該係咁三條友好似各有各玩咁 peo 同 finn 墜機後就無咗回事,然後rey同finn 去到高田馬場又無咗回事,跟住finn就拍住solo三個主角完全無bonding
睇住short story 先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞