STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 4

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
重有好多架佢地 咩任天行嗰啲
因為佢地睇老翻 無統一譯法
其實個女演員早幾年已經有fan arts 畫佢係ahsoka... 當然唔咨詢原配音員係差嘅

另一方面,搵第二個真人去做都合理,因為配音員唔一定識做真人戲
任晏堅
呢個年代邊有港譯香港fans無咁有心機
更可況香港多人識英文,有都直接睇英文。而家都懶得比心機譯字幕出英文算...

唔怪得人得唔再出港譯名,fans唔出力比source人,人地邊得閒幫你慢慢譯

台灣官譯全部同一個人黎,睇過幾頁印象都係跟大陸名or音譯好似fallen order咁
大能其實好有老香港味而且宗教色彩強烈
佢樣都似嘅,但係臨尾場戲有幾個樣我覺得佢表示做得太過兇狠,無胸有成竹嘅感覺
我有睇過ep9本中文版 睇左頭幾頁 印象中都有跟台譯
Eg「莉亞」

不過依家叫黑武士嘅人越黎越少了
繁中應該未係台仔譯個本?
係呀 你上面google docs漏左依本
記得當年ep3好似叫黑帝君臨
天行者掘起未係ep9
依個真係無印象 但有印象嘅係前傳重未有sidious嗰陣
佢地都係跟台灣叫西帝 跟住佢地再自己譯做唔知咩西迪xx
屌睇錯左 原來個順序係無順序
任天行勃起
依家邊度睇到中翻既星戰 清啲既 大陸個啲起哂格咁
Rosario係fandom呼聲咁高應該係因為n年前已經同Hayden係同學又合作過電影

Ashley配音做得好 咁多年大家已經將佢代入左係Ahsoka 只不過應該考慮到知名度問題 而且Ashley身型方面比較輸蝕 如果要tcw時期嘅Ahsoka嘅話就可能係Ashley
好想係Kenobi series 見到General look 好型
黑帝君臨係電影title,以前電影配音角色名多數用返英文
係Palpatine 用返中文白卜庭。
最有印象句對白係白卜庭議長係奸架
https://youtu.be/2Wmocp4iHvA
唔講都留意唔到原來啲VFX 係咁癲
13:39果下笑左
其實都而家我都唔知佢有咩好講係個沙漠度
唔係叫西斯大帝咩
西斯大帝唔係譯sith lord咩

早晨

如果真係跟原案,渣渣冰唔知電影入面有咩表現

選總統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞