STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 4

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
我英文都唔好,中文都唔好
我唔清楚巴打係因為英文程度問題定其他原因啦 我建議睇英文

小弟當年英文極差 就係買starwars 英文電影小說嚟死練 睇頭十幾頁真係想死 不斷查字典 唔似𠵱家手機highlight 就有字典彈出嚟 而睇熟識嘅題材 甚至睇已經睇過嘅電影嘅小說 會容易睇好多 唔會睇睇吓唔知噏乜

咁練法 當然有好好嘅回報 之後越睇越快 亦開始咗睇英文書嘅世界 亦都可以睇英文漫畫 即接上marvel 睇英文 唔駛等唔駛四圍搵
C記有無賣家推介
唔該巴打
Starwars 睇英文有另一好處 就係唔駛捱啲核凸中文譯名 以前見過C3PO 譯做 崔平歐 咩 歐比王 達斯維德 真係想死
你講得啱成日覺得睇英文書好傷神同吸收唔晒成個故事
係既始終中文圈唔算多人留意star wars 小說
遲啲試下開本thrawn黎睇
睇英文小說漫畫呢夥技能樹 絕對點得過 一定唔會後悔 祝巴打你早日習得
如果而家星際主題外國人好似偏向star terk多啲咁
Sw 好似亞洲人比例上多啲fans
每日search star wars shf...
冇乜試過重複同同一個賣家買野喎
巴打咁有無買開BS6

唔敢買,個坑深到仆街
忍住咪得
鬼叫你local無人做咩
大陸台灣啲fans有心未拎咗high ground先
Star Trek好似無 celebration
Star war 年年都有
就係知自己唔會忍得住
唔係我買左Ep5隻Luke啦,點解SHF唔L出
你要eu定canon
無計 中譯黎講真係大陸多過台灣
想睇中譯真係要梗食殘體字
加上依家canon啲中譯出得極慢
我懷疑台灣個作者都係跟大陸個fandom wiki個譯法
早期大陸明明係跟台譯同港譯

Btw你講嗰個台灣作者係邊本?
聽聞以前原力譯做大能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞