《美女同事那來歷不明的肉湯》

1001 回覆
844 Like 13 Dislike
admin妹妹殺人犯扮偵探嫁禍哥基

哥基其實先係真•偵探
好緊張
不過兇手不見得一定只得一個吧。兩個都有問題都有可能?
我不置可否,問道:「你⋯⋯你由一開始已經係扮醉嘅?」

「應該話借醉行事。」他用複雜的眼神打量我,「我諗你都知道晒。唔怕同你坦白,我諗住醉咗可以引你送我返屋企,咁我哋就可以多啲二人世界。」

這是在告白嗎?

我裝傻道:「唔唔,其實喺公司我哋都大把時間丫,唔一定要上你屋企嘅,哈哈。」

「原本諗住今晚都係傾下計,我無預計過你咁大膽,敢第一次上嚟就四周圍亂摷嘢。」

「傾計好呀,平時我哋喺公司都成日傾計。」

「唔好扮傻喇!你知我想講乜,我鐘意咗你呀!」他垂下雙手,站直身子認真道。

大叔的愛?!

搞甚麼呀!真的讓 Admin 妹妹說中了?

「我留意咗你一段時間,我知道你一直都查緊 Alex 嘅事。」他說,所謂的留意是指跟蹤吧,「無錯,鐵盒入面嗰啲嘢,係我之前用喺 Alex 身上,係用嚟落降頭。」

不,不要再說了!

至少讓我離開這裡、在公開的場合才道出事實真相吧!

不然⋯⋯按照懸疑殺人案電影的走勢,兇手向主角坦白認罪之後,下一步便是⋯⋯便是⋯⋯

殺人滅口!!

轉念一想,哥基開口閉口盡是降頭,隻字不提他殺死 Alex。

他大概以為我只看見鐵盒裡的降頭用品,並沒發現暗格和裡面的小刀。

換句話說,剛剛我成功以身遮擋住小刀,所以他沒見到小刀擺在我背後的床上。

若然如此,我得好好配合。

在他的角度,我只是知道他喜歡 Alex、落了降頭,而不知道他殺了人,所以我此刻硬是要離開,他應該不會強行留住我。

我極力撐起輕鬆的嘴臉,「哦咁樣,落降頭雖然唔係咩好事,不過都未算犯咗咩大罪,下次唔好喇。」

「既然你醒返,咁我走先喇,拜拜。」我放在背後的雙手悄悄拿起凶器,塞入後褲袋。

感謝冬天令我可以穿又厚又寬的毛衣,我拉一拉毛衣便遮住了凶器,作勢想要走出睡房。

「咪住,我未講完。」哥基雙腳重重釘在地上,擋在門口,「我會用到落降頭都係因為 Alex 唔聽我話,正常我一定唔會做到咁絕,你唔使咁驚我㗎。」

所謂的絕,不單單只有降頭吧,你還親手殺死了他!

暫時無法逃離睡房,我唯有站在床邊與他對待。

「梗係唔驚啦,」我再度嘗試,「不過都夜喇,我真係要返屋企。」

我拼命將話題從鐵盒和 Alex 身上帶走,何奈哥基不肯放過我,又再扭回去,「嗰個係愛情降嚟,唔係咩攞命嘅嘢,純粹令 Alex 唔再鍾意本身嗰個,轉而鍾意我。我咁做都係因為我愛佢咋,我無傷害過任何人。」

我佯裝同情,「我明我明,可惜 Alex 有眼無珠唔識得欣賞你,係佢嘅損失。」

他的表情一亮,「咁你呢?啱啱我已經講咗我對你嘅睇法,等緊你回應。」

該死,活這麼久還真的第一次被男人告白,而且還是個神經質殺人犯,我毫無經驗應對呀!

當務之急是先逃出這裡。

「哥基哥你咁有型,我不嬲都好仰慕你,」我婉轉道:「你俾啲時間我,我返屋企諗一諗聽日再覆你OK?」

他滿意我的答覆,退出睡房領我離開,我當場鬆了一口氣!

冷不防來到客廳,他倏地回身站定,「你後面收埋啲乜?古古惑惑咁。」

天呀!原來他留意到!
我跟著停下來,「無、無嘢。頭先屎忽痕 R 咗兩下,你睇錯喇。」

「一聽就知你講大話啦,攞嚟!」

論力氣他一定不如我,可是他手腳相當敏捷,在我反應之前已經往右挪動,伸手探進我背後的毛衣內,一把抓出那東西!

那把該死的小刀!!該死的殺人凶器!!

糟了糟了,糟透了!

我唯有急步一退,拉遠我們之間的距離。

接下來,他的反應好像是假裝出來。

他瞪大雙眼上下檢視小刀,又將它翻來覆去,「點解會喺你度嘅?!」

甚麼呀,他該不會忘記鐵盒裡除了巫術用品,還有這最重要的凶器吧。

「我喺鐵盒攞出嚟,順手塞入褲袋咋。」

哥基失聲道:「原來係你!你收埋把刀!」

甚麼嘛,他想假裝不知道暗格的存在,輪到他要裝傻?

那麼,既然他已經知道我發現凶器,大家也無謂再裝吧!

我索性與他當面對質,「咩呀,喺個鐵盒暗格度拎出嚟㗎喎!你仲扮嘢?我知你就係殺死 Alex 嘅兇手!」

反正有 Admin 妹妹她們三個強而有力的隊友在門外候命,我才不怕哥基能拿我怎麼樣呢!

彷彿提前約好了似的,我的手機適時震動了一下,瞄瞄是 Admin 妹妹傳來的訊息。

她傳:「走咗未?我哋仲塞緊車,就快到㗎喇,你喺樓下等埋我哋先走啦。」

甚——麼——?!

這裡又不是觀塘,為甚麼塞車會塞這麼久呀?!

就算是塞車,為甚麼不早點告訴我,至少我不會直接戳破哥基的謊話呀!

而且不是約好在後樓梯守護我,慎防出事也可以立即衝出來救我嗎?!

你們三個女人輕輕鬆鬆攜手結伴前來,丟我一個在敵方陣營裡孤軍作戰,我該怎麼辦呀!!!
幸而我那句緝兇名句並沒有刺激到哥基,反而令他瞬間冷靜下來,還想轉移話題。

果然是智慧型殺人兇手,不會輕易手忙腳亂。

他貌似好奇問道:「你做乜成日望住部電話,你約咗人?」

對呀!我那幾個本該衝進來押你去警局的隊友們呀!——理所當然,我不能如此說。

我極力穩住呼吸,盡量表現得幽默風趣一點,不讓他察出我的慌張,隨口編道:「唔係呀,我驚珍妮佛羅培茲攻擊我個村莊,我睇緊啲啫。」

他被我話逗笑了,「你成日九唔搭八傻更更咁,氹得人好開心。」

「好多人都咁同我講過。」我見機行事,堅持離開,「無咩嘢咁我走先喇。」

「唔好咁急走住,」他揚揚手中小刀,「你啱啱講咩呀?我點會無啦啦殺人呢。」

我暗暗嘆口氣,那句話終究收不回來,他要我硬著頭皮繼續話題。

我指指小刀,「係唔係你,一驗就知。」

他不發一言地來回看著小刀和我,未幾,他坐到客廳的梳化上,把小刀放在茶几上,「係呀,係我殺死 Alex。」

看來他打算承認一切,我現在若然拼命反抗要逃出去,反而激發他滅我口。只要配合他,拖延時間直到 Admin 妹妹她們趕到便能安全了。

我看看錶,九點三十分,再怎樣塞車,她們應該差不多來到了。戒備地站到飯桌後面,我背靠牆上,以防哥基突然發狂有飯桌隔一隔。

我問道:「Alex 生前有人半夜敲門,就係你上去騷擾佢同落降頭?」

「我以為做到咁出面,佢會意識到係我上去警告佢唔好同凜空一齊。始終,Alex 淨係屬於我一個人,就算無同我一齊,都唔可以同第二個人一齊。」

「你又唔講清楚,佢以為係鬧鬼咋。」

「我有講清楚。」他閉起雙眼,嘆口氣,「最後嗰日,我聽到佢話要同凜空同居,我知道唔可以再拖,上去佢屋企坦白晒。結果,佢好激動咁鬧我⋯⋯」

這段回憶似乎仍能傷害他,他以手掩面,半刻才重新坐正、雙手放到大腿上,雙眼像是差點哭出來似的紅了一圈。

「最後,我錯手殺死咗佢。」他大方承認,「你一定好好奇點解我無俾人拉到。」

「係、係呀。」

「咁就要多得我有班好同事。其實好多次上去 Alex 屋企撳門鐘,我都係喺醉咗、壯大咗個膽先敢上去。最尾嗰日都係醉醉地,如果唔係佢哋善後,我一早俾人捉住馬腳。」

「佢哋⋯⋯係指 Money 同 Victoria?」

哥基點點頭,「佢哋知我酒量唔好,會睇實我。」

怪不得離開酒吧時,Victoria 非常擔心我跟著哥基回家,她真的害怕他又醉後鬧事。

至於 Money,我忽然靈機一觸!
「CCTV!」我驚呼,「咁多次都影唔到你上去 Alex 屋企係因為 Money 幫你剪走晒!」

我看過幾條 Money 那養生 Channel 的影片,剪接手法是不錯的。

「雖然我哋無夾好,不過我知道佢哋好憎 Alex、想佢死好耐⋯⋯所以知道有人清理晒 Alex 屋企嘅罪證,我⋯⋯」他搖搖頭苦笑,「我打消咗去自首嘅念頭。」

原來就是事情的全部。

Money 和 Victoria 作為幫兇,一直冷眼看著哥基如何騷擾 Alex、看著哥基對 Alex 的瘋狂程度一直升級也不制止,反而默默協助哥基,或者還在旁加把火,直到⋯⋯直到哥基發狂殺人。

Admin 妹妹猜的不錯,他們人人都有殺人動機,人人都有份殺死 Alex。

「咁依家 Alex 間屋仲鬧緊鬼,都係你整出嚟?」

他像是聽了笑話一樣哈哈大笑,「你以為我真係道士咩,我邊有咁勁。降頭嘢都係搵人代購返嚟,真係純粹嘅愛情降,無其他作用。

Alex 過身後,我有 Keep 住留意佢嘅嘢。佢仲留喺間屋唔肯走,惹嚟好多遊魂野鬼,想搞到間屋變成凶宅賣唔出。我都係聽返嚟嘅,話佢想霸住間屋唔俾其他人住。」

既然連殺人哥基都肯坦白,我想凶宅一事他也不似會撒謊。

Alex 之死的始末已經搞清楚,可以問的他都已經解釋一遍了。糟糕,接下來不找些話題,他就會撲過來了。

「前妻呢?」我忽然想到她,「我查到你前妻因為俾頂綠帽,唔係,佢呢個賤人勾佬。會唔會佢嘅死⋯⋯」

哥基收起笑臉,憂傷地搖頭,「佢真係自殺。係我嘅錯,如果唔係我講啲說話咁難聽⋯⋯」

我注意到他的情緒很不穩定,一時紅眼一時大笑一時悲哀,就像一個不知甚麼時候會爆炸的炸彈。

果然,他毫無預兆地站起身,「喺前妻同 Alex 身上嘅得著係,令我終於體會到珍惜眼前人有幾重要。你明唔明我想講乜呀?」

「咪住,」我全身繃緊,「你話鍾意唔一定要擁有㗎嘛。」

「我依家明白喇。Alex 教識我要主動,要及時行動。所以我明知你查緊我,都不惜曝光請你上嚟,我想⋯⋯我想同你一齊呀。」他一步一步走向我。

哥基他⋯⋯這是要滅口嗎?!

「你、你唔好過嚟,有事慢慢講!」我向大門處移步。

經過我的公事包時,我光明正大地挽起它打開,裡面有幾件救命用品,是 Admin 妹妹提議的東西。

「唔使搵喇,喺晒我度。」哥基道。

公事包裡的東西確實不見了,我赫然抬頭一看,哥基手中正拿著我放在公事包裡的小刀!

他趁我剛剛在睡房找罪證時,抽走我所有防狼用品,不,自衛物件!!

隨著哥基越來越接近我,他拿著小刀的手越抬越高,刀尖⋯⋯直指向我!

————————————

終於有讀者問哥基示意圖喇哈哈!
快啲去我個 IG Story 玩下!

科勞綠茶巴
Mewe: greenizmstory
Instagram: greenizmstory
Facebook: 橘子綠茶
我驚珍妮佛羅培茲攻擊我個村莊

睇到好心寒好驚
冇㗎喇,除褲啦
終於要比人吉啦
Live咗
橫掂都係比人拮 拮屎忽好過比刀拮啦
留番條命仔,以後叫admin妹妹呵番
等文良品
橘子出品
唔知點解覺得admin 都有份殺alex
就算冇殺Alex都唔代表冇食人肉
姐係間屋真係撞鬼?

點解佢地可以改到保安條片

個保安廢嫁
睇到好緊張
你剛剛攻擊了我的後庭?
點解admin妹妹唔上去幫佢 想借哥基手殺男主?
個故無理由咁順攤一直路講哂個兇手係邊個
Admin妹個食人魔嫌疑愈來愈大
結論係全部人都有份 包括酒吧姐妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞