《美女同事那來歷不明的肉湯》

1001 回覆
844 Like 13 Dislike
live 左
食食下人變左鬼故既喂
支持綠茶巴
綠茶巴私心三上都冇用
果然Jessica先係王道
赤子紅茶唔係綠茶巴個新筆名黎咩
減肥良品,綠茶幫到你
編輯都話整鬼屋初期都唔想食肉
原來係你,你啲肉睇上嚟幾Q彈喎,入嚟啦,嚟啦
普通料
去到iG搵唔到妹妹圖wor
我食住飯睇都無事
「佢話無頭緒。我覺得佢只係唔肯講。」

記得大家對他的評價,大概知道自己得罪人多吧。我問:「頭先你話 Alex 無可能自殺?」

紅茶答:「俾嘢搞無錯係好煩,但亦不至於要自殺。我有印象佢提過已經出租間屋,同時亦睇中另一度準備搬過去。」

「咁排除錢債糾紛、鬧鬼問題,Alex 都煩緊失戀㗎喎。」

「呢樣先係重點。」紅茶瞄了眼赤子,看來不想她聽到接下來的話。

赤子有清醒一點,瞭然道:「講啦。只要可以幫佢查明真相,我咩都承受到。」

「提到搵新屋,Alex 考慮嘅其中一個因素係佢追緊嘅女仔。話就快追到手,提前諗定同居生活。」

赤子怔住,我驚訝問:「你肯定無聽錯?聽講佢有一排頹晒,唔似追到㗎喎!」

「呀!」紅茶突然想到些甚麼似的站起來,「佢最後一次嚟咁啱有人搞生日 P,員工有幫大家影相,你哋跟我嚟。」

扶著腳步浮浮的赤子,我們來到一幅貼滿即影即有照片的高牆前。Alex 確實很常來這裡,不少照片也有他的身影。

紅茶指著較高處幾張照片,「通常有活動我哋都有紀念下,呢個咪生日個女仔。拿呢張,Alex 都有合照,佢人緣運幾好,好易識到新朋友。」

照片中間站著壽星女,旁邊圍了五、六名男女,Alex 便是其中一人。雖然照片不十分清晰,不過確實是他本人,而且悉心打扮,笑得開心,確實不如之前所聽到的形容。

這麼說,今日有重大收獲。

首先,Alex 沒有像遺書所寫的被金錢或感情所困,比起自殺,他殺的可能性更大。

另外,我整理一下事發時序表:
他生前遭受騷擾,我認為不是厲鬼纏身,而且還要惹上殺身之禍,也未免太誇張。

換句話,「鬼敲門」會不會正是兇手所做呢?要警告他別再做些兇手不願見到的事,或威脅 Alex 些甚麼。

無論如何,登門騷擾的人跟 Alex 之死脫不了關係,稍後可以循這方向查探一番。

原以為赤子見到 Alex 的照片會哭成淚人,她的反應完全超出我所料。

「Ray?!點解佢會攬住條女㗎?!」赤子撲去牆上,伸手扯下一張照片。

上面有一對我不認識的男女。

紅茶瞄了眼道:「哦係呀,上個禮拜影㗎。」

「佢死硬喇!」赤子將照片一把丟掉地上,撥打電話怒氣沖沖喊道:「喂?Ray 你依家喺邊?!」然後邊講邊大步踏出酒吧。

紅茶帶領我回座位坐下,解釋道:「Ray 係佢其中一個曖昧對象。」

「下?其、其中一個?但佢唔係對 Alex⋯⋯」

「家姐佢係個多情嘅女仔,」紅茶聳聳肩,「Alex 係佢眾多暗戀者之一。」

搞甚麼啊!剛才明明還副情深偉大的樣子!

「多情唔代表一定係衰人,佢對個個都好認真,而且又唔係拍緊拖,我覺得無咩問題。」

她們的私事我這個外人沒資格評論些甚麼,我拉回正題,「講返 Alex,你識唔識佢生前追緊嗰個女仔?我有啲嘢想問下佢。」

「唔識,佢無嚟過呢度,或者你搵機會再嚟問問赤子?」

我嘆口氣,這條線又斷了,「問咗喇,佢唔識。」

「呀!」紅茶再度一恍,「Alex 之前有俾佢嘅相我睇過,係幾靚女。」

這樣的話⋯⋯

我問:「你仲記唔記得係咩樣?如果我有佢張相,你會唔會認到佢?」
Lm
係admin妹妹啦
鬼故唔好咩?
幾可愛呀,叔叔不行了
所以唔好再話Admin妹妹係食人魔
大家睇落去先啦
你就係果個成日寫恐怖故事既變態女人!
要有靈異成份既HEHE甜故得唔得
樓豬男人黎 認錯人啦你
我mewe search橘子綠茶,搵唔到樓主嘅?
搵唔到+1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞