《美女同事那來歷不明的肉湯》

1001 回覆
844 Like 13 Dislike
推一推
Live左
次次啲嘢食都咁吸引,點會想嘔
睇完你講咩再望下你個名, 笑左
留名支持
推!
踏出辦公室,我明知故問:「去邊度飲嘢好呀?」

Victoria 理所當然,「赤子酒吧啦?」

「哦⋯⋯好呀。」另外兩人答道。

「你入嚟呢度做之前,我哋放工好多活動㗎。」在計程車上的途中,Victoria 坐在我旁邊打開話題。

「依家因為肺炎所以唔搞?」我問。

「係呀。」另一邊的 Money 答,「你睇我哋幾俾面你。」

我心忖:要不是哥基要你們來,你們才不來呢。說到底,他不在會多很多 Dead Air 的尷尬時刻。

Victoria 似在安慰道:「等遲下疫情好返啲,我哋會搞下燒嘢食呀、打邊爐嗰啲㗎。」

我看過他們以前活動的照片,看樣子相處又真的幾融洽。

我把話題拉回來,「依家去緊呢間酒吧,聽講你哋以前都成日去?」

坐在副駕駛座的哥基沒回頭說:「久唔久去下啦,一開始都係 Alex 帶我哋去,先知有間咁嘅隱世酒吧仔。」

甚麼隱世不隱世,為這間酒吧增加了不少伏味。不過上網確實又找不到任何資料,查地圖又不見,我差點以為這間甚麼酒吧是香港的新都市傳說呢,只好借機讓他們帶我去。

無意間提起禁忌話題「Alex」,他們頓時沉默。
難得談起這話題,我為引導大家繼續聊,便問:「咁聽落去間嘢幾吸引喎。」

Money 說:「你去到就知,係好⋯⋯好特別。」

「而且又順路,」Victoria 回想起,附和道:「所以次次一講去飲嘢,我哋一係去赤子,一係就紅茶酒吧,兩間都好近。就算佢走咗之後,我哋都 Keep 住去。」

大家自然意會她口中的「他」是 Alex。

位於太子一條巷子上的赤子酒吧,說沒個性是沒個性,說強烈風格也可以是強烈風格。

是關一踏入酒吧,我就被整個鮮紅色裝橫刺眼刺得有點目眩。不止牆身、桌椅,連杯碟甚至連一根飲管都採用艷紅色,還真對得住酒吧名稱。

或許是人類天性,被整片充滿警戒性的紅色包圍住,感覺不是很好。

我猜老闆不是一個妙人,就是有嚴重強迫症吧,說不定他每天看著沒有穿得一身紅色衣服的客人走來走去,會覺得相當頭痛吧。

我們四個人喝到差不多八點多,Money 便說要回家吃飯了,哥基問我:「喂靚仔,陪我食埋飯先返屋企啦?」

他喝到眼紅臉紅,明顯是醉了,搭在我肩膀上的手臂發熱。

「唔使理佢,佢又飲醉。」Victoria 見狀推他去計程車,對司機道:「麻煩你,車佢去 XXXX。」她唸出的目的地,應該是哥基的住處。

「我⋯⋯咁我都返屋企喇,拜拜。」我揮揮手目送三人離去後,再度折返酒吧。

對的,今晚來調查 Alex 的事。剛才喝酒時我有偷偷打量四周,當然查不出有甚麼特別之處,我決定等他們不在時我再回來打聽。

該如何向酒吧的人問出 Alex 的事,我想了大半天也沒有頭緒。儘管不需要特別出示些甚麼就可以自稱是紀律部隊,不過說到底都是違法行為,我當然不能如此做。

坐到吧台上,我研究著從 Admin 妹妹電腦偷拍的資料,隨意點了杯威士忌。

九點多,酒吧的人流開始多,每枱都三三兩兩好不熱鬧,唯獨得我獨酌。我一個男人盯著手機獨酌算不算太顯眼呢?

總之,在我帶醉要續杯時,女酒保為我添酒後主動攀談起來。

她化了粗眼線、型格卻非男性味的短髮、雙手有紋身,予人剛強和不好惹的兇狠氣息,開口後卻異常隨和,是個身型高佻的美女。

「食少少嘢墊下肚先。」她指指酒杯旁邊的伴酒小吃。

起初由於背景音樂很嘈吵,我沒注意到有人跟我說話。她伸手在我眼前揚了揚我才察覺到。

我問:「你又知我未食飯嘅?」

她聳聳肩,「你空肚又飲咁快,驚你醉啫。」

我真的有點頭暈,開始胡言亂語,「你哋日日著到成身紅色咁,會唔會好憎紅色嘅呢? 」

酒吧所有員工統一穿了短袖連身工人褲,用上奪目的鮮紅色。

幸好女酒保長得一臉漂亮五官,手腳又夠修長,把這身古怪造型穿得意外地時尚好看。

她並沒有恥笑我的醉話,反而錯愕地頓住正在調酒的帥氣動作,嚴肅問道:「你係 Alex 邊個?」

甚麼?所以她也記得 Alex 這名酒客,或是,他們本來就認識?
所以唔敢睇鬼屋故
BTW奪面都好好睇, 支持支持
唔通admin妹妹有多重人格推呀
睇到ig忍唔住入黎追故綠茶巴果然唔係人咁品食人都撈埋

睇睇下你自己都幾襯做admin妹妹形象
加速加速
Admin妹妹加入警隊就可以日日食人肉唔犯法
我已擺咗自己張Admin妹妹幻想圖上 IG Story
Shit以後睇故都會想像佢係短裙麻甩佬
留名
分身出現
btw 今章有你
岩岩走左去睇 幾適合
On9 cute cute男
開心, 有人鍾意奪面故
動力up!
啱啱睇咗你insta個story
Jessica個馬尾look又真係幾有Admin妹妹feel
三上始終唔係香港人 硬係差少少

Btw P牌想俾正皮俾唔到
Jessica夠反差 走呀呀呀呀呀呀呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞