《美女同事那來歷不明的肉湯》

1001 回覆
844 Like 13 Dislike
LIVE!
正評咗!
第一次係睇莫斯科地鐵驚到訓唔著
呢篇暫時冇咁恐佈
再推 好睇 好驚
睇落去咪知係唔係
受寵若驚
Ig睇完唔夠喉先知連登都有
跑過黎呢邊
如果地鐵故都訓唔著,咁鬼屋故咪瀨屎
咁早就驚已經寫得好輕鬆了
「多到數唔晒啦!如果你想搵殺人兇手就難啲,因為佢得罪晒所有同事㗎喇。不過,佢唔係俾人殺啦,痴線咩,香港邊有咁多謀殺案丫,有都唔係普通市民做到啦。」Victoria 說。

嚇得我一窒,為甚麼她知道我內心想甚麼。老屎忽果然是老屎忽。

我否認,「邊、邊係呢,梗係唔係謀殺啦,我想知佢咩事啫,我班舊同學成日問起佢。」

「比起錢呢啲嘢,我覺得失戀先係最大打擊。」

「咦?佢唔係單身咩?」

Alex 的遺書沒寫得很詳細,沒說明是失戀,總之就是沒有女朋友感到很孤獨。

「唔知啦,我哋無人會同佢傾私事,除非佢自己主動講。佢有一排著到身光頸靚、容光滿面咁,又成日笑口淫淫,似乎開始拍拖。不過好快佢就成個人失落晒,又唔 Gel 頭又唔剃鬚,好明顯散咗啦。」

「咁聽落去唔一定係拍拖嘅,賭錢贏咗輸咗都得㗎。」

「唔係啦,佢成日問我哋女仔鍾意乜嘢,又叫我哋推介餐廳俾佢,話要帶女仔食好西乜乜乜。超,其實佢自己都食慣好西啦,想借啲二話俾人知佢拍拖咋嘛。」

我始終相信 Admin 妹妹的報告不會出錯,「有無可能佢係追緊女仔,未追到手呢?」

「咦,諗返起都有可能。」Victoria 一愣,「所以最後追唔到手,成個人頹晒,仲唔開心到求死。」

「咁又太極端呀嘛,都係追唔到女啫⋯⋯」我忽然靈光一觸,「呀!」
「咩事呀,無啦啦大嗌。」

總結 Money 和 Victoria 的話,似乎可以拼湊成一個故事!

「Alex 會唔會遇到感情騙案呢?」我道出猜測,「前排先有單新聞,台灣有個男人溝到靚女,三個月使咗成港紙四萬蚊,點知未扑嘢就俾人飛咗。哈,成件事好慘不過有啲搞笑。Alex 咪爭人錢嘅,可能都俾女仔騙財騙色?」

Victoria 認真思量,「都有可能,佢好似真係買咗好多手袋呀、靚錶嗰啲,以前都未聽過佢咁積極追人,似乎真係好鍾意個女仔。」

聽完同事們的話,我多了很多線索,以下有幾點有待追查:

1. Alex 為情所困:找出當時他追求的女生;

2. Alex 為錢所困:找出他的債主;

3. Alex 被殺:兇器、兇案現場、疑兇動機和不在場證據等等。

固然,我選擇打電動的行動方式,先從簡易入手,最後才打大佬。

我挑了一個星期五晚,以慶祝過試用期為由,請同事們去酒吧喝酒。

喜歡喝酒但酒量不好的哥基第一個應約,還幫我拉攏其他人參加。

適逢暫時的限聚令是四人一枱,出席的人有我、哥基、Money 和 Victoria。

循例上我有問 Admin 妹妹,這幾天天冷,她戴了手織白色冷頸巾,映得她臉色更淨白通透。

我問:「等陣放工我哋去酒吧坐陣,你都一齊丫。」

她搖搖頭,「唔喇,我唔識飲酒。」

柔軟的中長髮隨著她搖頭而晃了晃,天呀,看到我的心也跟著晃了一晃。

她就像個中學生一樣年青又純真,就像她那條頸巾一樣軟軟綿綿,我愈想愈覺得甚麼食人魔根本就是天方夜譚!

如此軟糯的一團溫暖小東西,尤其在如此冰寒的天氣下,我真想抱住來取暖啊!

——頸巾啦,我是指頸巾。

怎樣也好,Admin 妹妹如我所料不出席是晚活動,計劃的第一步成功了。

幻想圖第一彈!

入去IG Story擺低你心目嘅Admin妹妹!
喺度留言話我知都可以

Instagram: greenizmstory
Facebook: 橘子綠茶
正,又係綠茶巴
次次都唔食野睇故挑戰嘔膽汁
點知次次都失敗
今次連登呢度出多啲文
係咪睇到過晒癮呢?
再推
希望男主唔好咁蠢啦
LIVE!
唔蠢又邊有橋段寫個故落去呢
諗起二月廿九女主角
mewe 有冇???
本身比樓主個故事名吸引入嚟睇
睇睇下諗住記低你個名
點知同樓主個名差唔多撞咁滯
好好睇 好想快啲睇結局
抱住來取暖
通常咁多事查落去既男主角 冇咩好下場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞