《美女同事那來歷不明的肉湯》

1001 回覆
844 Like 13 Dislike
她率先觸碰屍體,「唔好後悔呀,睇完你要幫我包返好,唔係我唔放過你呀。」

難道我乖乖替你處理好,你就真的放我走嗎?

「哦,好⋯⋯」我換個角度,偷偷接近客廳。萬一勢色不對,至少也能快一點跑到大門。

她將屍體平放在地面,先鬆綁麻繩,接著像是故意吊胃口般,緩緩翻開塑膠袋。

我只聽見自己的心跳聲。

膠袋被打開那個瞬間,我以為自己眼花看錯了。

根本不是死屍,當然也不是昏迷中的活人,那是跟人體完完全全扯不上關係的東西!

——該死的破聖誕樹!

「咦、咦咦咦咦咦?」我馬上蹲到聖誕樹面前,伸手撥弄樹枝,看看裡面會不會藏有甚麼。

結果,那是一棵真真實實、沒有掛飾的聖誕樹。

甚麼嘛!我竟然覺得有點失望!

只怪 Admin 妹妹的綁法:聖誕樹樹幹短小,被綁得如同人頭;樹冠長長被束起,且上窄下闊,如同人類身體倒吊被緊綁時的上窄下闊。

兩者連在一起,又有塑膠袋的包裹,驟眼來跟一具死屍無異。

真相大白之後,我並不感到可惡或可笑,反而替 Admin 妹妹擔憂起來。

她不但在言行間不加修飾,連日常生活習慣也太疏忽了,以致她所有行徑都惹人懷疑。

「其實你真係要學下睇人眉頭眼額,」我語重深長地道,「你好多行徑都令人有誤會,唔怪得班同事喺我入職無耐,就話你個 Lunch Loop 可疑。起初我以為佢哋八卦得滯,依家諗返起,可能你種種舉動引起佢哋注意。」

她蹲到我身旁,手法熟練地包紮聖誕樹,「你再諗真啲,假設佢哋係殺人兇手,見到你開始懷疑嗰陣,對佢哋最有利就係將焦點轉移落我度,所謂咩 Lunch Loop,自然有機會俾佢哋乘虛而入。」

「唉,你哋成班人好複雜呀,仲要拖埋我落水!」

「無辦法,一開始你就唔應該查 Alex,兇手依家覺得你知太多,隨時滅你口。我錯就錯在跟蹤你嗰陣唔小心俾兇手見到,搞到我都有危險。」

「你咪話兇手有可能對我有好感嘅,同時又想滅我口,會唔會有啲矛盾呢?」

「唔好忘記兇手思想扭曲。」她站起來輕易一把抽起聖誕樹,靠在牆上放好。

我忽發奇想到一個危險的計劃,若然真的讓 Admin 妹妹和私家偵探猜中,兇手一怒之下殺死 Alex,那麼身為 Alex 替代者的我,有沒有機會作誘餌把兇手引出來呢?

當然,我沒對 Admin 妹妹說出這個沒經大腦分析的做法。

一來草率,二來我覺得她一定贊同,不管我冒著被滅口的生命危險。

————————

日頭俾大家放鬆下回下氣先,今晚繼續又再緊張過
答謝大家嘅正評,份量將會係平時嘅一倍
攞個意頭,下次 444個正評加更!
新讀者黎明
見到聖誕樹個下 唔小心屌咗出聲
我入黎睇admin妹妹解剖男主角架喎
點解變咗佢兩個解剖案情架
係咪充滿歡樂呢?
話晒都係浪漫愛情小品嚟
一個鐘多啲live咗
好好睇
可能前面氣氛太壓抑,睇到聖誕樹笑咗出聲
聖誕樹
新讀者lm
屌你聖誕樹
示意圖貼上嚟得唔得
幾時再出喪屍故?
明明就係Admin妹
作者改左個劇情
可唔可以快D食左男主角 想睇食人過程
錯過咗
新故定屍語異色瞳第二季?

btw,正評突然多咗,今晚可能連出三更
大家似乎想訓練我寫文速度
葵廣嗰個
有啲失望
留名睇綁聖誕樹既示意圖
「香港有好多呢啲死不足惜嘅人,Alex 就係其中一個。」她幽幽地吐了句,「偏偏佢係老細嘅親戚唔炒得,我哋都忍得佢耐喇。」

之後又表現到好內疚咁

話係唔識表達真係唔係好信
都仲係太早入黎
都估到個人形唔會係屍體
咁admin妹妹身上既迷團差唔多解哂
唔知之後搵兇手會唔會再有新線索呢
差一個正評就加更啦
話咁快就444 正評
搞咩,正評唔到
淨係可以正評啲cm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞