警方拘捕一男一女 涉前日於昂坪乘巴士未戴口罩及誤導警務人員

621 回覆
648 Like 54 Dislike
我理解係自由意志呀 我認同唔需要迫任何人戴 其實個乘客就算唔戴我都唔會評論d 咩
但對個車長黎講 佢作為車長 佢要跟公司訂既規矩做事 佢要確保每個乘客戴好口罩上車 你點可以要求佢唔做好佢既職責呢?

個乘客係佢自由意志之下 佢能夠唔戴口罩/鳩戴口罩 只要唔搭巴士咪得 佢當下落車就唔會發生後續既事
你咁講到 咁咪即係承認口罩令有問題
車長也好 乘客也好 你報狗去執行呢條惡法咪就係問題所在
因為現在個情況係有條惡法出左黎
你心甘情願咁配合佢,咪支持緊極權囉
好多人自己配合緊極櫂而不自知.
咁條女叫人報狗又點睇
佢係鬧交執鳩人口水味 人地話報 佢先話報囉
第一個提出同真係報個個又唔係佢 關佢咩事
我地要針對返今次件事 車長佢有責任實行巴士公司既指引確保乘客有戴口罩 佢做好公司既指引 我認為係專業的 唔會係突然變相支持極權

作係乘客你就去遵守嫁啦 你有自由意志 唔搭巴士咪得 你挑戰車長 挑釁全車乘客 之後叫人報狗送頭 又何苦
A: 再嘈我就打柒你
B: 過嚟打柒我啊,快手打柒我啦

結果B真係畀人打,你話關唔關B事?
鬧交係咁架啦
唔通人地話報狗
你求佢話唔好咩戇鳩
最多你咪話佢態度有問題(事實係)
呢點我冇否認
但唔代表報狗同支持報狗既人係岩 咪又係支持惡法
鬧交係咁㗎啦,報狗嘅人行為上支持咗惡法,呢點我冇否認。但唔代表叫人報狗拉自己嗰條友唔抵死喎
跟隨一個惡法真係好專業
咁你地呢啲支持佢報狗既 唔係車長身份
咁又係唔係支持惡法
其實你地係咪弱智
我理得你覺得條女岩定唔岩 你支持報狗執行惡法就係有問題
就算條女真係自己報狗拉鳩自己都改變唔到口罩令係惡法呢件事
拉佢係因為佢係熱狗咋?
平時成班啊叔唔戴又唔見佢拉
對住隻弱感冒自動自覺帶口罩之餘批鬥埋人地唔帶
中撚左極權圈套仲係度懶醒話人邏輯0分
熱狗真係好好笑!你要搞,去搞鳩黑警囉!咁我就話你威喇!響佢面前唔帶口罩屌佢老母囉!你搞鳩個巴士佬做乜?蟲太就理鳩你!繼續留守議會袋人工
其實你本人係咪弱智

你估個車長好想報狗?條女如果唔戴罩硬上,我都仲敬佢身體力行反惡法。好啦,佢都戴撚咗啦,即係妥協咗,接受戴口罩呢件事,咁請問下佢戴一半唔戴一半又係乜撚嘢意思?

既然佢戴撚得,咁車長叫佢戴撚返好個口罩,都係希望保障其他乘客,亦係好撚合理。如果佢要反法西斯,呢個時候就應該除低個口罩,直接敎訓在場人仕都係暴政嘅助力,同暴政同流合污,而唔係一味鳩叫法西斯法西斯。

好啦,咁一個八婆戴口罩戴一半,一時又話鬆一時又話面型唔啱,成隻小學雞咁撚款仲要串柒柒,仲唔明啲人點解要屌佢?

好多人屌鳩佢唔係因為佢唔戴口罩,而係

一. 佢完全講唔出支持自己戴一半唔戴一半嘅正當理由。

二.佢態度串撚柒柒,樣衰夾口臭

三. 開口就法西斯法西斯,冇撚諗過其實可能人哋只係怕佢傳染畀人,所以勸佢戴返。要做暴政爪牙洗撚講咁多,一開波直接報狗拉鳩佢就得啦,勸嚟把撚。

好心班熱畜傻鳩唔好成日以為人哋叫你戴返好個口罩就係為極權服務,就係想逼害佢。如果車上面條友係慷慨陳詞,唔戴口罩解釋點解佢要反呢條惡法,就算佢最後畀狗捉咗,啲人都唔會咁一面倒咁屌柒佢。因為起碼佢講道理,知行合一。而唔係好似片中條女咁撚柒,淨係識鳩叫
最撚好笑班傻鳩真係覺得lockdown就可以解決到
呢家極權政府要做既野係收集DNA同打鳩你毒針
係做完呢D野之前隻病係唔會停架 封佢老母城咩 政府有病毒樣本 隨時揀群組放毒有幾難 又或者根本已經無左隻病但政府一路作數昆人有
到底班傻鳩黃絲有無腦的
其實你係咪弱智
我講咁耐都講緊口罩令呢單野
條女係點我就冇撚興趣討論 因為條女態度幾串都唔會改變到口罩令=惡法
你幾撚時見到我講帶口罩=為極權服務?
一直講緊唔好報狗篤灰
你真係弱智唔係扮 仲打咁大篇唔撚關事既野
你要屌熱狗屌條女就咪撚覆我啦
你應該係要知道惡法已經影響左人既社交.
你唔支持極權,不作為已經係反對緊佢,即係當睇果對男女唔到,如果覺得好唔衛生直接坐遠D.
如果你作為乘客又唔支持極權,就會選擇唔嚴格執行同配合,即係槍口舉高5CM.見到有人犯惡法會側側膊當睇唔到.
我暫且當你覺得戴岩口罩係常識係合理先,你見到有人冇戴口罩或戴得唔好,作為一個正常有良知既公民,應該係憐憫佢,因為佢地可能有病(情緒病精神病自閉症患人接受唔到戴口罩,有人上左罩呼吸困難),可能佢地好窮買唔起口罩日日換,可能佢地智力低過你教育少過你,冇你識咁多野.片入面既男女都明顯有D情緒問題.得唔到公平對待.

題外話,我認同車長有權力叫乘客落車,但我又唔覺得一個車長會執正哂所有守則專業地做車長,叫佢唔好碌車飛站咁基本做左先丫我都唔同意如你認同果樣野係惡法應該主動去投訴同覺得呢樣係一樣要處理既ISSUE
.例如係巴士見到有其他人除口罩,我唔會大大聲喝佢然後開電話拍片再叫司機處理,呢D行為已經係幫極權充權.
黃屍豬死屎啦屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞