警方拘捕一男一女 涉前日於昂坪乘巴士未戴口罩及誤導警務人員

621 回覆
648 Like 54 Dislike
今日(1月5日),警方拘捕一男一女(分別為23歲及29歲)﹐他們涉嫌於前日(1月3日)於昂坪乘搭巴士時違反《預防及控制疾病(佩戴口罩)規例》(第599I章),並誤導警務人員,涉干犯「誤導警務人員」罪。大嶼山警區助理指揮官(刑事) 謝旦生總督察向傳媒講述案情。

https://hk.appledaily.com/breaking/20210105/LNRDG3FTSJCRPFUZVVHCQXKAF4/
抵鳩死
分分鐘到宜家都唔覺得係自己錯
只有狗先治到同類
可能拉完,過一排搵唔到證據就撒控

亦....可能警察「突然好叻」搵到證據繼續告。
鄭錦滿係fb 屌哂鬼
恐懼撚又支持嚴正執法了。。
依D就拉到
陳百祥就唔拉
有冇cap圖 唔想search佢但想睇
係咪真係大罪到犯法先
未戴口罩可能告唔入

誤導警務人員就好易入
兩個柒頭送頭
冇遮到鼻,的確有機會告得入
23歲男29歲女
據悉,該男女提供給警方的虛假資料,是一個不存在的報住地址。

據悉,涉事男女原來早有前科,過去亦曾因未戴好口罩與人爭執。根據網上流傳的片段,另一次發生口角的地點為一間戲院,該對男女因口罩未有蓋住口鼻遭到職員勸喻,女方不服指示舉機拍攝,男子則在旁助陣未見發言。

該名女子在影片中質疑職員並非執法人員,大呼「有飛唔睇得(電影)㗎依家?」當職員解釋無戴好口罩不容入場時,她便要求對方展示相關法例依據,更囂張稱「我逐條同你對」。職員難以招架對方的無賴嘴臉,立即遭譏嘲理解能力有限、無法處理問題,職員有理說不清,只能無奈喪氣表示退票解決,片段亦隨之告終。
咩叫誤導警務人員?
欺善怕惡
陳百祥同班叫鴨富婆又唔敢搞
兒登仔又g持鹽正執髮
講正戴唔戴關你撚事咩
強制戴口罩同禁蒙面法都係惡法
不過就算屋企都要戴口罩同限聚令
班黃屍豬咪一樣支持
咪係
最on9係帶一半口罩扮抗爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞