警方拘捕一男一女 涉前日於昂坪乘巴士未戴口罩及誤導警務人員

621 回覆
648 Like 54 Dislike

時代抗疫
全世界都有口罩令
全部國家都係為左維穩同埋為左侵犯你人權?

//以下為各國實施的戴口罩措施一覽:

3月
委內瑞拉:是其中一個首先要求民眾在公共場所戴口罩的國家。

越南:3月16日強制要求民眾在公共場所戴口罩。

捷克:3月18日成為首個要求民眾在超市、藥房及公共交通工具上戴口罩的歐洲國家。

4月
奧地利:4月6日強制要求民眾在公共場所戴口罩。總理庫爾茨(Sebastian Kurz)承認要國民戴口罩是個「大調整」,因為國內不流行戴口罩。

摩洛哥:4月7日強制要求民眾戴口罩,違法者最高可被判監禁3個月,並罰款1,300迪拉姆(約2700港元)。

土耳其:4月7日要求民眾在購物時,及在人多的公共場所戴口罩。政府決定向每個家庭免費派發口罩。

波蘭:4月16日要求民眾以口罩或布料遮蓋口鼻,連在公園、沙灘、路上及廣場等露天地方也不例外。

5月
法國:5月10日強制民眾在乘坐交通工具時戴口罩,至7月再擴大範圍至室內公共場所。

卡塔爾:5月17日要求民眾在公共場所戴口罩,否則最高可被判監禁3年及罰款5.5萬美元(約42.6萬港元)。

西班牙:5月20日起要求所有6歲以上人士在室內的公共場所戴口罩,若未能與他人在室外保持至少兩米距離,也要戴口罩。

韓國:5月26日強制民眾在公共交通工具及的士上戴口罩。

黎巴嫩:5月29日強制民眾在公共場所戴口罩,違者可被罰款33美元。

巴基斯坦:5月30日強制民眾在人多的公共場所戴口罩,如清真寺、市集、商場及公共交通工具上。

6月
英格蘭:6月15日要求民眾在公共交通工具上戴口罩,7月24日起要求他們在商店及超市內也要戴口罩。違者最高可被罰款100英鎊。蘇格蘭已在7月10日起強制民眾進入商店時戴口罩。

7月
澳洲維多利亞省:7月23日起要求墨爾本市民和米切爾郡民眾(12歲以下兒童除外)在公共場所戴口罩。如果民眾因非必要原因外出而且沒有戴口罩,最高可被罰款200澳元。//
陳百祥自己人吖嘛
:呢句睇唔到睇唔到
我支持戴,但唔支持一唔戴就大罪到俾人公審 罰錢 告佢犯法
情願私了好過報警 搞左咁耐原來最尾都係變返守法撚 嚴正執法
on9連登仔竟然撐黑警執法
好撚煩呀熱狗,可否爭氣少少,一係唔好戴,又要戴又唔戴好又要屌人口罩法西斯又要驚做咩鳩
btw,每次有呢D新聞我都會分享俾上次投熱狗fd,鞭屍咁鞭,屈本民前食熱狗咁爽皮
問題係有啲地方ge口罩令完全冇維穩意圖(成效唔係重點)

唔排除委內瑞拉同黎巴嫩係攞黎維穩
佢哋唔係,但你信港共口罩令係為咗保護你?佢恨不得你快啲死,少咁個人反佢啦
唔戴口罩都唔犯法?
應該陳肇始爆你屋拉你去強制檢疫先
又spin
我戴唔戴同支唔支持一個人要咁樣俾人公審冇關
黑警選擇性執法你班友仲幸災樂禍,就係因為佢哋係熱狗?
咁學咩人講班黑警執法不公呀
而家咁做根本就係推動班狗捉多啲人,去滿足你班友鍾意落井下石既心態

自己諗吓咩先叫公義啦,雖然香港都冇架啦,是撚旦啦
熱狗 有得罪 民主黨(及其走狗)
阿叻 冇得罪 民主黨(或其走狗)
又係啲全世界都有乜乜柒柒系列
全世界都有禁止群組聚集
全世界都有國歌法
全世界都有國安法
根本cctoy同港共係冇分別
講啲理據都係一樣
你夠有講過光時,我係應該報狗拉你?
人地叫你戴返好 你咪戴返好囉 又要扮野 車又要上
公審係佢地態度好有問題
罰錢係佢地唔撚戴好 明唔明? 仲要報假地址
應該告埋國安法
咁今次佢地係咪有肺病/皮膚問題?今次個case點睇都唔成立啦。

次次依d口罩公審片,有幾多個係會答人係自己身體有毛病叫人體諒呀? ?次次咪就係起曬鋼,仲屌返人轉頭。

Agree唔應該有口罩令,但依個世界太多垃圾人。個個都咁高品格既話,依個世界唔洗法律啦。靠自律咪得。
踢爆 / 得罪 民主黨
下場慘過中武漢肺炎

重點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞