倫敦依家咩環境?

380 回覆
25 Like 40 Dislike
不嬲可以喺英國境內申請,tb test 250境
境內申請條件係你要有valid visa
以而家immigration rules 用visitor visa 響英國境內去申請其他visa 網上好多激烈討論 希望有lawyer 解釋下(唔單係香港人想用呢方法去做 仲有其他國家既人都係)
LOTR 理論上1月31唔會再有
visitor visa Bno 就咁入境就有 我諗佢應該會比人用呢個方法申請呱
如果唔係要人等正式果個Bno visa先入得境 肺炎之下真係等到2046
Lotr for 香港人 之所以有
係現行immigration rule 處理唔到既discretion
但1月31號 已經有Bno visa
理論上響1月31號已經有相應既immigration rule 去apply 香港既情況 咁批LOTR 既原因就唔成立
其他國家既lotr 既原因同情況有d唔同
有錯請解答
Visitor都有6個月合法居留
真係要睇實際點operate先知
因為approve application都需要時間
不過都係嗰句
assume jan31之後唔會再有就係正確態度
多謝巴打提點!
另外想問下英國個武肺test 有無要求政府認可的診所? (因為TB test 有)
但我睇官網又無特別講

https://www.gov.uk/government/news/mandatory-covid-19-testing-introduced-to-bolster-border-measures
留名 想知
巴打幾時去?
未,但好快會出發。
學KfC巴打話齋,係度傾住先
唔知點解lihkg相對少人講移民
facebook班家長傾移民仲活躍

你地點解想去London?
我廿中咋,london 相對多d白領機會。
其他地方平d,但發展機會都相對少d
報個到,平安LOTR到達英國 成機香港人
恭喜絲打
我遲多星期都要飛
請問過關用多唔多時間?
我班機都幾晏先到
有啲擔心太遲出機場無車搭
我早機去 下午2點到英國 一落機一枝箭衝去boarder 前面已經有5 6個香港人 之後就一大班到

記住排”others”唔好排e gate 佢拎曬你d資料之後扣起你passport應該要d時間check 會叫你去隔離坐一坐 我就total用左9個字(排隊到出去拎行李)

巴打heathrow落?唔使驚 應該有24小時接駁巴士出London市區 (建議再double check 男朋友揸車接所以好彩唔使等車)tw記住填passenger locator form! 個covid test佢冇check我 但係都建議72小時前做左先

有咩唔明再問我盡量答
啲資訊非常用得着
Thanks!
祝絲打一切順利!
好有用
我可能2月尾先去
幫到手就好 2月尾就應該冇LOTR 到時你有bno visa應該會快好多唔使比人問黎問去
From 4am on 18 January 2021, if you do not present proof of a negative test result, you may not be able to board and could be fined £500 on arrival into England.
星期一先開始要武肺TEST
https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england
我見gov.uk之前個網有寫會抽查所以做定先冇壞
起碼唔洗帶武肺病毒去祖國
2月中諗住免簽visit frds留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞