倫敦依家咩環境?

380 回覆
25 Like 40 Dislike
同巴打情況一樣,月中就會過去london。
留唔留contact睇下到時有個照應?
睇嚟都要咁做
希望都仲可以睇樓
睇過啲 airbnb 真係好貴
睇隔離post
近呢兩個月嗰邊疫情咁嚴重都咁多人走
可以預見唔使等疫情完
可能稍微好少少已經會一大堆人湧過去
成日比人咁問 搞到決心大減
巴打加油
Contact 唔方便留,連登太多唔知咩人
我都成日俾親朋戚友勸我遲啲先走
但之後會發生咩事好難預計
不論係英國嘅疫情抑或係香港嘅政府
所以我有啲想唔理咁多,過咗去先算
明既巴打,祝一切順利!
Me either 攞咗雙糧辭
各位巴打絲打:
想問吓倫敦生活會否超貴?Birmingham點睇?求指教
你在香港洗唔洗交租供樓先?
建議你 遲d先去倫敦
你依家去到都係係屋企hea
本身今個禮拜飛 改左下星期 而家都唔知點算
理性咁睇其實應該遲啲先過去
但係我嘅理解係1月31日後BNO visa application 開始之後就冇得LOTR
之後喺香港申請BNO visa 起碼又要搞多幾個月
真心唔想拖到4, 5 月先起行
而且到時情況唔一定好過依家
咁樣拖下拖下無了期
我怕可能年尾都走唔到
危險地帶,留在香港和大灣區先正確!
睇Reddit 話今次個lockdown 同之前 tier 4 比較
除咗學校唔開其實分別唔大
今個星期同下個星期飛應該唔會差太遠我諗
巴打買左機票未?你諗住LOTR入去?
依家有無航班飛英國?
未買,想再睇定啲先

依家諗緊或者等 lockdown 完咗
用遊客身份入境再當地申請BNO visa
今朝睇英航仲有直航
其他地方轉機視乎地方有可能要隔離
依家唔好去住囉.
雖然我都認為係just a flu
除左車費貴超多,單車 scooter 代步,
盒紙,好貴,用廁紙。
電,煤,寬頻貴少少,
其他差唔多,
汽油,食材平到嘔,又新鮮,health supplement。
租平過香港,你當萬頭已經住到北角。
每月人頭council tax。
加埋同香港洗費差唔多,或者仲平啲啲,差唔遠。

後生仲想博殺,去倫敦,人多機會多競爭大,但同時搵錢多,似香港 。
老啲,或者平淡生活,攞住舊賣樓錢,慢慢搣,去其他城市,生活壓力低,但同時搵錢少,人少機會少,可以慢活。

講生活成本,生活壓力,係發達地區黎講,無地方高過香港架啦。
有心走,唔好等啦巴打,我明白最驚病,但病左都係醫,會好返,但關封左,就無得走。
中共係唔會睇住香港啲資金白白流入英國嗰袋度架。
31/1前一定一定一定會做野。
買張機票好行啦,pls
多謝🙏巴打指教
今日又嚟壇咁嘅嘢 去到真係想早啲去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞