倫敦依家咩環境?

380 回覆
25 Like 40 Dislike
Tier 4 lock down 係咪多數商舖都唔開?
睇 Reddit 講果邊啲人似乎生活如常,甚至冇無三四月咁緊張

本來打算今個月過去,但係見到最近確診人數日日都萬萬聲有少少顧慮
咁啱上個月病毒未變種時辭咗職
如果遲得幾個月走又唔想揾第二份工
但依家過去會唔會有啲不智?

想聽下過咗去嘅巴絲分享下果邊嘅情況
多數鋪頭冇開,只有超市同必需品有開
大多數人唔出街,所以基本上所有地方都冇乜人,未T3時火車地鐵人流好旺,而家坐地鐵都見唔倒有人。
巴打過去搵工?
Thanks
照咁睇只要平時出街帶口罩,多啲消毒
應該都唔會太危險
過到去先搵
預咗可能要搵返三五個月
不過想趁早過去落腳先
我原本只想搵香港人黃店工或外國人工
點知接連受到好多犯法同不公平嘅對待
搵聲稱黃絲組織幫手,全部都唔會理
只能夠屈身藍絲店舖煮網上食譜
因為藍絲非常垃圾
廚房比屎坑污糟
相信又係官商勾結果啲野
我覺得英國人要食藍店自求多福
建議過埋年先去
因為去到你又唔熟路乜都唔識 周圍走又危險
同埋好多日常用品都買唔到
巴打係香港做開邊行

而家係the worst timing 亦都係best timing
因為真係好嚴重
我都肯定你嚟到日日都係坐係屋企 因為lockdown
短時間內應該都唔會搵到工

但best timing 係如果你未嚟過英國/倫敦生活
呢個係最好時機
因為肺炎 租平
比時間你慢慢explore 睇下英國/倫敦係咪真係適合自己
好過到時候用5+1嚟咗先發覺唔啱
仲有而家冬天
係英國最depressing 最難熬嘅日子
如果你都克服到 習慣到
咁就恭喜你
都有考慮應唔應該遲啲過去

最主要係已經辭咗職
我嘅諗法係留喺香港都無咩做不如早啲過去適應環境

最大決定因素在於安唔安全

如果真係好似傳聞咁,周街都係唔帶口罩嘅人,仲要晚晚開p
咁我會選擇遲啲過去安全啲

但係如果好似樓上咁講
平時出街唔多人
咁我諗帶口罩,多啲消毒應該都足夠安全
咁嘅情況下我會想早啲過去

日用品方面相信唔會太大問題
見樓上講超市都仲有開
應該都足夠生活
銀行back office
本身都有外國工作經驗
如果唔係肺炎都有信心好快搵到工
不過呢個時勢都有晒心理準備
可能三五個月都搵唔到工

依家租樓會平啲都係我想早啲過去嘅其中一個原因

我亦都擔心如果等疫情完咗先去
到時除左香港人,應該會好多英國人外國人湧返去倫敦
咁無論係搵工搵單位都會多好多競爭

另外,睇Reddit 講倫敦好多地方同以前比少好多人,行街好舒服,我都想趁呢個機會感受下

不過講到尾,安全先係我最大嘅決定因素
咁你加油啊萬事小心諗住幾時去
Thanks 巴打

原本係諗住月中走
依家想諗真啲先決定
希望多啲巴絲可以分享下果邊情況
其實嚟到倫敦 反而冇喺香港嗰時咁擔心因為地方大好多 人流又比較少 同埋啲人好識得保持social distance 所以個人覺得唔洗太擔心疫情最緊要做好自己 戴口罩勤洗手就ok 不過樓上講得啱 lockdown加上冬天日照時間短 真係會好寂寞
同巴打情況非常相似
就黎last day打算月底過去
已經pack好野喺到無野日日on99不如早啲過去適應
你咁講我就放心
作為一個毒撚我反而唔怕悶
超市同家居用品店有開 同埋其實大部分野都可以上網買 街都唔洗出 唔洗擔心生活

但當人生路不熟 同香港又有時差 冇朋友冇男朋友唔出街真係好難頂
呢排日日5萬幾宗新感染,今日仲要破埋記錄

一個唔好彩喺嗰邊中埋招,都幾煩
新聞話ICU都爆棚

我覺得如果嗰邊住嘅唔係班白皮豬,係我哋香港人,感染數字一早已經大幅回落
絲打加油
希望個疫情會快啲完
邊有得咁計
如果全世界都同香港人一樣咁自律
個疫情晨早完咗
快d過去 唔好諗
啲鬼室外20% 帶口罩,室內 100%,有social distance。
明 顯係有抗疫疲勞,聖誕節新年佢地照去人地屋企,由 3萬幾,一爆到連 6日過5萬,大家都好似想算數,病就病啦咁。
自己就日日係屋企,打機睇書睇Netflix。
其實無乜野,係香港本身都係咁,有時等送貨,都會接觸到人,都諗係咪病一次免疫會好啲哩?
呢幾日少少凍,有時有太陽,都幾好,無乜野。
要走好快啲走啦巴打,武肺仆街啲啲定係中共仆街啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞