倫敦依家咩環境?

380 回覆
25 Like 40 Dislike
冇上嚟幾日。

好多嘢真係睇個人。睇間屋。

人多住多數有幾間廁所。

我鐘意夜晚沖涼,英國人好多prefer早上沖涼,所以唔駛爭熱水。

大家interview問多啲對方生活同工作。如果都係9點返工,就會好迫,但如果一個7點出門,一個9點出門就perfect.

問吓宗教,有朋友同回教徒share, 廚房唔可以完全唔可以整豬肉,但租平,佢唯有每次出街大食豬肉餐。

人多唔會租平太多,但會難夾,end up hi bye關係,有嘢唔見咗會成日疑神疑鬼,好易精神分裂。

最好每間房有鎖,如果本身冇,入住自己加好怪,唯有將所有貴重嘢放入有鎖嘅櫃,或者放入可以chain起嘅喼

入住後儘快一齊食嘢,可以自煮or外出,會增加了解同感情,去超市問吓flatmate有冇嘢買, order home delivery可順便幫佢order

入住前傾定乜嘢share cost, set一個excel大家share, 有乜share bills, 買咗共用洗潔精,廁紙都入落去,日後唔駛拗數。

遲啲諗到再補充
希望您生活愉快,記得3月21填census, other asian, hongkonger, 4月19日前登記選民,有助credit score
香港唔on red list, 自己隔離就ok, 但出發前要買testing kit. 2同8日要test
唉英國broadband真係好苦惱。如果好彩有5g仲快。Three broadband唔駛install, 都係用mobile network, 以前叫 relish, 去到邊用到邊,類似dongle, 但要插電,不過幾穩定。
Could you also add me ?
Would like to know more about life in London. Thanks.
@ghi202001010007NF
我未開始搵
但識得幾個人都係近呢兩個月嚟英國已經搵到工
白領藍領工都有
add me Kk7311 pls
冇,淨係要地址寄部電腦比我,過黎之前都同HR 講左租唔切樓就寄去酒店,最後我住左一星期酒店就租到樓lu

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞