倫敦依家咩環境?

380 回覆
25 Like 40 Dislike
我喺嗰邊一個親朋戚友都冇
過到去大多數時候都只會係自己一條友出街或留喺屋企
咁其實同我依家喺香港生活差別唔算好大
照咁睇對我嚟講去倫敦未必危險過留喺香港好多
Online shopping 大把野買,我唔係London ,不過都係Tier4地區,係少少唔方便姐,其他生活如常。

我係一個行超市都好開心嘅人。
留名
如果同啲蒲友 share flat 就難講啲。
我都有呢個顧慮
或者到時可能要搵香港人flatmate 或者搵個遠少少嘅studio
搵啲studio 會平啲,就算係 ZONE 1 都係租 £1000 內有交易。
但一條友 share flat 可能有計傾下咁。
病唔病,其實都唔諗架啦,做好自己,其他野都控制唔到架啦。
好撚過係香港,每洗一蚊都係傷害緊自己同其他人丫。
首先如果你有 "疫情完咗" 呢個諗法
咁你邊度都唔駛去
我諗嗰種完全0感染嘅日子
起碼2021年都唔會出現
其實爭唔夠一個月已經可以喺香港申請咗5+1簽證先過黎
點解唔等埋先
定係真係驚港共會唔比人走?
唔係樓主,不過個人覺得申請同批個時間又唔同嘅
一月尾申請,好好彩三月批,唔好彩就暑假
係行得就早少少啦,大把人等緊1月尾走,到時機位又要搶,屋又要爭,無乜謂
轉咗全國lockdown 仲俾唔俾入境,
佢覺得啲錢係佢嘅,你係佢個袋度攞錢走,依家都玩濫權,唔用盡欄你? 有冇可能?
又未至於驚佢哋咁快阻人走

不過一嚟職已辭,喺香港都無嘢做
二嚟好似 37, 38 樓話齋
依家唔走,一月尾先喺香港申請BNO visa
唔知要等幾多個月先批
到時一大班人走
機位,屋,工作乜叉都要同人爭

仲未計到時港共見咁多人走可能又會搞小動作
諗住月底辭
自己睇開租一間房都係大概£600 - 800
£1000 好似貴咗啲
不過疫情咁嚴重,貴啲都可能要考慮吓
你都唔會多出街la, 驚咪打疫苗lo,一定越早去越好
啱啱check Skyscanner 月中仲有機票
遲啲唔知
其實如果盡快搵到地方住,基本上倫敦都好安全,每個星期去超市買一兩次野,戴左口罩做足消毒應該唔會有事。但頭幾個星期住酒店或者airbnb,又要周圍去買野同睇樓就可能麻煩啲

利申 喺倫敦讀緊書
本來都考慮疫情舒緩之後先走
不過依家開咗呢個post之後我都決定過咗去先算
希望封咗城仲可以入境
我買咗過年後機票,settle 好哂再接屋企人黎
身邊d 朋友都成日講咁早去做咩點解唔等冇疫情有visa 搵埋工先去
但係到乜都順哂個哂香港咁多人走
到時又唔知點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞