倫敦依家咩環境?

380 回覆
25 Like 40 Dislike
TB test 係申請 visa 必須。
而家未必申請 visa 嗰吓會畀埋 NINo,
定係拎住個 visa 入到去先再申請(咁就大L鑊了)。
申請批左都冇NI Number,咁佢地都好多手尾跟喎,咁咪同LOTR冇分別。入得英國正常都要NI number 揾工?
BN(O) visa 定係 LOTR 都有合法工作權利。

理論上冇 NINo 都可以照返工出糧,
他人有 NINo 補返啲手續就得。
最終都係睇僱主想唔想架啫。
僱主煩少樣既話,成功率大D既
我都係搵緊en-suite
到時打算三餐都喺房度食
辭職果時仲未有變種病毒
早兩日都仲有少少擔心做錯決定
不過經過琴日我都係覺得早走早著
係呀,好多僱主唔想煩,冇 NINo 就 next,反正成條街都係人搵工。
希望最好係出 Visa/BRP 嗰吓已經 assign 埋 NINo,如果唔係都幾頭痕。
申請個時都要交IHS費用,咁都唔比NI number,唔係幾講得通
我見 https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number 會寫
「If you have a biometric residence permit (BRP), you might have a National Insurance number already - it will be printed on the back of your BRP if you do.」
但我亦見好多 Tier 5 係拎完 BRP,再去 job centre 申請 NINo。
BN(O) 會係點,真係要睇第一批巴絲嘅 feedback 先知。
仲考慮緊洗唔洗做左TB Test 先,但未咁急走,我大約5月左右先。 如果BNO VISA 要等幾個月先知批唔批,咁就要第一批申請。
TB test certificate 有效六個月,時機就自己把握了。
英國境內申請BNO visa 要喺英國再做多次TB test

https://www.gov.uk/guidance/hong-kong-british-national-overseas-visa-applications
想搵番銀行工

你打算internal transfer?
嗰邊都係金融中心其實都可以考慮吓其他銀行
I
最近係job market 少咗好多banking 嘅工
我friend 話因為脫歐 好多position 都shift 緊去Brussels 同Frankfurt

大家點睇

記得飛之前要做病毒測試

英國政府:所有入境旅客下周起必須提供72小時武肺病毒測試報告
https://lih.kg/2358542
之前睇過求職網站好似真係唔多銀行工
可能要考慮轉行
我諗如果有專業資格
CPA ACA CFA 呢啲都搵到工做下
其實Lotr 1月31 號之後仲有冇都成問題
LOTR 既意思係現行移民政策cover唔到既範圍
但係當Bno visa 開始valid 既時候 呢個rule 仲係咪apply 都成問題
即係有機會你要搞掂曬Bno visa
grant埋先可以去 (肺炎之下唔知幾時grant到)
講緊既 唔係你1月31係香港申請 你就飛到去 入到境
除非佢可以比你用visitor 入境再申請(呢個情況都好大機會有)
因為人地急住走 英國佬唔通唔比人走
有錯既 請移民律師指教下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞