倫敦依家咩環境?

380 回覆
25 Like 40 Dislike
幾抵喎
機票一開始係BA官網買?
唔知其他網買之後可唔可以upgrade
睇僱主,有啲係接受後補 NI

就係一個人先要搵 flat share
個網有好多 ads 招 flatmates
官網買
Online check-in 時 system 問我要唔要特價 upgrade 坐 premium economy
照計無論邊度買,online check-in 都係喺佢哋官網搞
但唔敢保證每班航機都有得 upgrade
Tg: hkstarhk
好多朋友擔心flatshare, 其實大家入住前可以先見吓對方,對方通常亦會要求見吓您,甚至一日見幾日,再選擇最啱自己嘅做flatmate.

英國讀大學,好多都會試過flatshare, 倫敦租貴,flatshare 好common, 如果一個人去英國,上 spareroom可以睇吓flatmate資料,好多會寫埋年齡﹑信仰﹑性別﹑性向,相片之類。

flatshare可以好快識到本地人,有個照應,又可以share cost. 租flat要check好多嘢,初到英國未必滿足到。

如果仲係擔心,可以先租airbnb, (而家酒店好平,lastminute.com 4星隨時平過airbnb) 到埗再揾flatshare
[/quote][/quote]
舊年尾成家LOTR過左黎london先,
已租屋開左銀行戶口, 等埋上簽証中心批埋VISA就叫搞掂晒D Paperwork
歡迎樓主加我TG
https://t.me/HK99Jj

高質回復

巴打似乎對 flatshare 幾有經驗
介唔介意分享多少少心得?

譬如話我依家同一個鬼佬 share 緊
佢就話最好唔好搵個太多人住嘅地方
佢之前同5個人住嘅時侯
除咗要爭廁所廚房
好多時候仲因為啲 flatmate 返夜更
會夜媽媽出入同煮嘢食搞到佢瞓唔倒覺

另外,我覺得附近有超市都幾重要
之前我都會專登行半個鐘去 Lidl 買餸
依家因為貪方便情願貴少少去近啲嘅 Tesco
眨吓眼就過咗嚟倫敦一個月
係時候 update 吓

頭兩個星期住Airbnb
之後 spareroom.co.uk 搵flat share 住
開銀行戶口可以去 Lloyds,只需要 BNO 同收信地址 (住 Airbnb 要問定個 host)
幾日就開到戶口
不過聽講某啲 case 係需要住址證明 (Monzo 好似唔需要)
電話我係用儲值卡
開頭係用 Giffgaff 依家轉咗去 Voxi
Voxi 會快啲同平啲
同最近有新 offer £12 有12GB 加無限社交媒體同睇片數據
聽講 EE 速度會更加快不過就會貴啲
食果方面如果自己煮可以好平
一大條麵包/一大包意粉都係三四蚊港紙有找

唔計 visa 同 IHS 費用
成個二月我用咗£1200 左右
租金 £900 + 買餸 £230 + 出街食 £50 + 電話儲值卡 £15 + 搭一次巴士兩次 tube £3.90
買餸嗰度可以再平啲,因為 lock down 所以買多咗零食

睇返之前話“出街戴口罩消毒多啲應該安全”引來一堆負評
的確,好多人喺街唔會戴口罩
但其實街上嘅行人唔算多
亦都會自覺同其他人保持距離
同埋好在交通工具同超市都係要帶口罩先可以進入
整體上我覺得都幾安全

所以如果有足夠嘅資金同準備
其實唔需要太擔心疫情而延期出發
尤其依家疫苗似乎幾有效,感染人數每日都下降緊

最後,我哋開咗個 tg group
有興趣可以留個 tg 交流吓
不過記得要改 setting 先如果唔係 add 唔到
Flatshare都900鎊咁貴嘅
同埋flatshare驚唔驚武肺
想問下呢 而家隔離個10日可唔可以住airbnb?
如果係同屋主share得唔得㗎
應該冇問題
一嚟官網冇話唔可以住 airbnb (只係話stay away from others)
二嚟 airbnb 都仲有廣告
三嚟我上個月 quarantine 都係同人share

想穩陣啲就租哂成個單位
係幾貴
不過因為獨立廁所
位置(zone 1) 幾好附近有車站同超市
而且只係得一個 flatmate

如果住遠少少同多啲人 share 六七百鎊都有好多選擇

武肺我唔係好擔心,平時煮飯用廚房先會見到佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞