倫敦依家咩環境?

380 回覆
25 Like 40 Dislike
TG: ondotgod
https://t.me/lala9119 please add me
想問你開戶 係隔離十日後親身去銀行搞
定隔離個陣上網撳申請
啲卡幾時畀到你?
請問英國巴打係點解決住址證明呢個難題
去開銀行戶口,要你有英國住址信
咁去租屋先啦,又要你有份工證明收入來源
如果住share house照計應該唔會有自己名嘅水電費單?
去搵工,又要你有銀行戶口先請你

聽講係咪去唐人街嘅銀行會容易啲開戶口?
以前London chinatown hsbc 好似都肯接受香港住址證明比你開戶口
家陣都好似唔得了
oh,原來chinatown大法都冇埋
唯有跟樓主開Llyods,如果佢都要地址信就真係企喺到
拎BNO既話, 試多幾次LLOYDS 就唔洗地址證明開戶
再唔係用VB囉
上網搞即日就批
張卡都係兩三日後到
Lloyds 應該冇問題
再唔係好似上面巴打話齋開 VB
印象中 Monzo 都係唔需要住址證明
thanks巴打,希望佢冇咁快收緊要求
monzo唔驚佢執咩,又話蝕到媽媽聲咁
virtual bank都好多選擇
仲有revolut同starling
MONZO都有£85K存款保障(FSCS), 有乜好驚
租到屋再慢慢開其他實體銀行
唔係間間得,我就係攞本BNO去第一間(市中心),個頭巾後生女職員攞咗入房同個似高級啲嘅洋嬸研究咗10分鐘出嚟話要住址同BRP,頂佢,跟住搭巴士去第二區分行,個中佬職員叫我跟埋佢入房,直接用BNO就幫我開到,仲吹咗陣香港嘅嘢,知香港係前殖民地,又知發生咗咩事,好滾動
Sharehouse用barclay等佢寄信黎verify address
或者 starling up張租約就開到
租屋email去問agent嗰陣講少少BNO Visa係咩嚟比佢聽,同話可以交咗半年租先都好多肯
但我係用Airbnb地址開咗銀行戶口先去租屋
冇話做唔到ge 係租到屋要轉地址煩d姐
Online banking 將香港既銀行地址轉做英國地址
再live chat 叫銀行CS agent幫你出張update 既online statement
下一個工作日就會有得download

租屋(一般都半年以上約)
佢都係驚你冇工開會走數姐
你同佢講可以一次過比哂全數租金
有啲landlord 會考慮
你download 完張野之後可以即刻轉返你香港銀行做香港地址
利申:香港係用HSBC HK 其他銀行唔知work 唔work
我申請既都係HSBC UK
有bno可用Barclays apps申請銀行戶口
唔需要交住址證明
佢會根據你比嘅英國住址寄封信比你
係apps入返信上嘅認證碼就完成手續
我就是成功例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞