廣東話繼續淨係用漢字,就會滅亡

312 回覆
30 Like 272 Dislike
何止崩沙呀,仲有蠄蟧(spider)添
https://en.wiktionary.org/wiki/%E8%A0%84%E8%9F%A7
「無得揮」個揮 來自英文 fight
「麻甩」 來自法文 malade
唔通粵語又同英文法文有關係?
一個語言ge借詞根本同一個語言ge源流毫無關係

粵語ge音韻系統 同中古漢語一脈相承
粵語ge文法 亦同中古漢語一脈相承
粵語係中古漢語ge其中一個後代 無可質疑

本來呢件事係冇問題
例如話 德文同冰島文有共同祖先 但係德國人同冰島人都可以分成唔同民族

但係依家有人話要脱支 要廢漢字同拉丁化
我ge見解就係 廢漢字同拉丁化都唔make sense
廢漢字撚想廢漢字 係因為漢字有原罪
但係粵語係中古漢語ge其中一個後代 所以粵語本身就有原罪
要完全脱支 洗清原罪 廢漢字係唔足夠
必須廢除粵語 全面英語化先至足夠
粵語只係受到漢語影響。

粵語應該係proto viet muong或tai嘅後代。

反過來,漢語都受到Tai或Austroasiatic 嘅影響。例如「珠」同Mekong,証明咗漢語喺好早期已經有外來詞。
完全同意
我地自細被教育口語係粗俗唔可以入文, 應該由改變呢個觀念入手
呢個POST 好多大中華膠忽略左廣東話既南越語源
我比個近少少既例子你
https://m.facebook.com/CantoneseMuseum/posts/3025330594143799?locale2=ms_MY

蠄蟧 = 蜘蛛
50年代仲有人用呢個詞,今日已經無人識,廢除漢字宜早不宜遲,而且漢源詞要盡量清走
冇錯 學語言嘅動力係源自於文化嘅熱愛
部首已經係表意嘅部分啦 講到好似得個音咁
而且部首都係象形性質

睇漢字元素週期表 睇部首都可以睇到該元素分子喺室溫嘅形態同屬性
有別於只有拼音/拼音綴詞組成嘅英文元素週期表
部首表意?你不如答我「翁」字部首同隻字有咩關連?

如果部首表到意,訓詁學就唔使成日淨係訓到個古漢語音出嚟啦

表意文字係唔依靠語言發音嘅文字,日 月 休 呢啲先叫表意

漢字並不是「表意」的系統。在語言學上,現代漢字這種系統稱作「語素文字」。一個字代表一個「語素」,與語言的「詞」有著嚴格的對應關係,記錄的還是語言,並依存著語言。
笑死 樓豬就係想行支共舊路
根本大家都係東亞互相影響嘅文化&語言嘅其中一員
爭咩中華正統勁弱智

連登好多人用日文、韓文證明廣東話係古漢語音嚟打j
一有人問日語「新幹線」同普通話最接近又點計又冇聲出
韓文好多玩法更似閩南話、福建話、客家話都未出聲,例如h音唔發出嚟,自己望吓淘大英文點解係amoy
連登不嬲唔係「漢字專用」。 例如: on 鳩, 個 D ,痴 Q 線,.............. 好似日文咁喎。
依家電腦 AI 咁發達,就唔想啦,你估仲係五四個時咩。
你諗你啦。
佢唔係唔想,只係佢想統一咗語言先,你睇上海同廣州
正字法,都要有一個強大嘅政權去支持。滿文就係一個好例子。努爾哈赤初創嘅滿文,語音字母,十分混亂。到了皇太極時,達海改革過一次。但之後,新满文嘅使用依然亂咁嚟。到咗雍,乾朝,皇帝大力推行,嚴格要求,满文嘅正字法先固定落嚟。
但其實繼續用漢字就只會有被漢字限制
而家外國有咩翻譯都只會分簡體中文同繁體中文
而繁體中文其實就係俾台灣人睇 文法用字都係跟國語
如果繼續用漢字 翻譯未必會真係特登為粵文創造除繁中簡中外既另一種漢文翻譯

另外廣東話包唔包埋廣東同海外先
廣東同海外粵語使用者用字又同香港唔同
成日有同音不同字 語文不一既情況出現
令廣東話獨立發展既阻礙加深
仲有蜻蜓 以前細個聽阿爺有本土講法
不過唔記得左叫咩
有冇人知
係囉,點解唔用現成嘅。
好似 sayonara ,寫做 左樣奈良。
塘尾
聽過個尾係讀第一聲
依家都要淘汰西里爾蒙文啦。其實維吾爾語都試過西里爾化,拉丁化,最後咪又改返阿拉伯字母。反而土雞,馬拉個 D 成功拉丁化咗。
繼續用漢字只會令依D本土詞語逐漸消失
因為蜻蜓可以同大陸/台灣溝通到 所以慢慢已經冇人再用塘尾

另外翻譯都係 以前香港叫維珍尼亞 而家就變晒弗吉尼亞
用漢字只有硬食
崩砂,順德話就係 蝴蝶。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞