廣東話繼續淨係用漢字,就會滅亡

312 回覆
30 Like 272 Dislike
人哋成功改造自己文字係因為由君主或國家帶頭。一你冇權力迫人跟你,二你嗰套文字唔吸引。而你想由下而上大規模改革文字,你只可以順從市場決定,而家陣嘅市場唔用漢字同英文嘅時候就係用chinglish。如果你真係想成功棄用漢文,you biggest chance is chinglish。
其實共產黨都一路想漢語拉丁化
正解
但對於好多人嚟講
粵語唔係語言 只係「中文」嘅其中一種讀音
都係次等於中華文明精粹漢字
不過把口唔敢講
又唔見成個歐洲都用拉丁字母就會得一種語言
咁不如直接用粵拼啦
成套粵拼喺度
但推崇5P字

支共文盲字最啱樓主
咪臭係
話反共變咗舐共
Is the same old shit
仲要佢哋都停咗拉丁化因為不切實際
連二簡字都rollback咗

漢唔漢字根本唔係存亡重點
你文化強勢鳩咁難都有人用
你文化弱勢淺過加減數都冇人用而慢慢消亡
繁體字已經係最好嘅分野
漢字拉丁化無推行到底係因為連毛自己都未識講官話
如果行拉丁化支那就會出現十幾種語言
粵語要做獨立語言,遲早都係要拉丁化
同越南文睇齊
唔一定拉丁化
但拼音文字係係唯一出路
可能似日文韓文咁 漢字同本土文字並用
獨立語言同拉丁化有乜關係?
問下越南
其實有句名言講得好:「語言就係擁有軍隊ge方言。」

所以兜兜轉轉都係去返嗰句:u no gun
香港仲要好多粵英混用
用拉丁化粵語基本上省卻埋翻譯
最符合我手寫我心
nei lum nei la
我問你你就叫我問越南
唔識答咪出聲囉
最理想有一段混用漢字嘅過渡階段,但政治現實未必容許,需要急速全面廢漢。

樓豬
如果大陸漢字拉丁化,你估啲人會學大陸定係你嘅粵文?
néih mahn gei yéh kèihsaht pīn Màhn yíhgīng daap jó
jihgéi pàh fāan màhn la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞