廣東話繼續淨係用漢字,就會滅亡

312 回覆
30 Like 272 Dislike
我哋嘅語言都可以譯晒做韓文

人哋齋跟口形造字

但咁有乜意思?
因為你個comment提出嘅野同我個論點冇關係咪唔覆
我提出本土詞彙俾人取締 但我冇講過要原教旨返祖咁刪走晒漢語詞彙 唔通我去學壯語咩
打個譬喻 英文寫蛇可以寫蛇可以寫snake文學啲可以寫serpent
但當有一日either任何一個取代對方都係好sad嘅一件事
Snake係嚟自Anglo-Saxon Serpent嚟自係法文/拉丁文
但佢地都喺英語文化入面有佢地嘅地位
而我argue嘅係點解我地從來唔重視自己嘅文化 一味想依附支那 搞到自己嘅本質都冇埋
我都覺得ok。
重有井底之蛤。

長遠嚟講都可以慢慢脫離呢啲漢語典故,向英語,甚至梵語典故靠攏。事關tai kadai另一支最有影響力嘅泰語都係包含大量梵語,而佛教典籍亦都已經係好好嘅基礎。
冇乜問題 粵語本身都有唔少越漢混用嘅詞語
同埋語言運用嘅野就係噉chok出嚟
另外 如果弱勢語言就一定要迎合強勢語言
咁以後用英文寫晒butterfly算
語言成唔成功係睇文化影響力 唔係database大唔大
要有文化影響力第一步就係要愛自己嘅文化

粵語有差唔多成億人講 論人數超過歐洲好多國家 但個影響力細到噉 就係因為大家從來唔重視自己文化 有錢都冇用
拗乜鳩吖?咩崩沙碌杉,不撚知所謂!連語言最首要嘅功能都唔理就立亂老作,搵鬼同你溝通?咁鍾意講啲冷門語言,大把現成唔去學,偏要作新語言,講嗰條友都戇撚柒鳩閪!
再用返崩紗做例子
ผีเสื้อ個字源係解「靈魂守護者」
https://en.m.wiktionary.org/wiki/%E0%B8%9C%E0%B8%B5%E0%B9%80%E0%B8%AA%E0%B8%B7%E0%B9%89%E0%B8%AD

即係長輩平時話啲蝴蝶飛蛾係先人嚟 唔好打死
我地淨係覺得係迷信 其實係文化嚟 有得解嘅
依啲典故都唔失禮啫好老實
第一你睇清楚#252再屌啦 打稻草人

第二依大堆詞彙語法本身就係粵語嘅一部分
你平時講「啱啱好」、「好叻」、「痕(itchy)」依啲字你淨係會喺壯語或者其他tai languages搵到

咁睇唔起全部唔講 好捧捧啊!
你講個啲例子好似唔係漢字嘅錯喎
係用家問題
而家唔係漢字入面冇呢啲字
係寫個個人唔識/語不達意
翁字部首係羽
翁字係解雀仔頸毛
點解冇關?
用拼音文字又唔見有問題?
係嘅,用漢字真係零舍容易詞不達意,學幾十年都冇辦法精通,夠晒博大精深。
老作?只係你知識貧乏唔知呢堆用詞存在
仲有 崩砂=蝴蝶呢樣野唔係冇咗
大良崩砂就係蝴蝶形嘅食物
粵語有啲詞彙係漢字來源
有啲係泰語來源 係好正常嘅事
但冇必要全部轉晒做泰語來源字
英文大把ambiguous sentence
巴打 我冇話過轉晒做越源詞彙 亦都冇意思
我講嗰個係例子
「係想借本土詞彙嘅流失
表達由以前到依家蝗語之爭都係捱打狀態」
因為我地冇文化影響力 同埋唔重視自己文化

我係好接受粵語係漢越合流 如果唔係我唔使講野
但係其他人唔多接受粵語有越源嗰part
蘋果都係借詞 借自梵文
語言詞彙不嬲都係借嚟借去
我幾時話冇關?問你有咩關係就=冇關?
呢條問題你問十條友,九個都當「公」係翁嘅形符呀男人喎,仲唔係公?
幾多人學中文係學古義先?死記硬背抄默,成套文字最有記憶力嘅都係有邊讀邊嘅聲符,而且仲係佔大多數
用羽毛引申到父親,咁樣嘅表意文字你慢慢j啦
知嚟做乜?得你知有閪用咩!自己同自己講呀?
唔通用5p字?
吾系甘牙
你又冇講錯,我真係冇睇,我唔想浪費生命喺呢啲垃圾理論上面。我相信唔只我一個唔明,係全世界都唔明識點解識得崩沙粵語就唔使死
你反問有冇關 即係你認為冇關
大把人知羽係部首 公係聲符喎
字意轉換其他語言都有
我上漢字學嗰時大部份同學都係答錯仲要半班都係中文major
咩人識咩朋友啦
但呢個例子咪正正証明左冇額外改變,呢D借詞就係由果樣嘢既來源地而嚟lo!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞