廣東話繼續淨係用漢字,就會滅亡

312 回覆
30 Like 272 Dislike
其實唔難 只要重新尊文言文為正統 廢除北方白話文即可
當然如果你要香港人脱支 脱亞入歐 則另當別論

文盲先唔想寫漢字
你冇腦就梗係乜撚都唔得啦
你有腦 咁你點解唔得
即係咁,如果十年前啲大學生堅持講師用英文教書,支那學生仲點叫人煲冬瓜?啲支那講師又邊有咁易落嚟教大學?用下腦先學人講嘢啦廢剷!讀下流漢語讀到腦殘

大學不嬲全英教書架喎
支國講師都要全英教架喎
其實我唔覺得係寫嗰個唔識添 有可能係專登
大部份時候 我哋使用語言都唔使太過準確
一般對話或文本 自然會有語境 有上文下理可以令大家知道想表達嘅係咩意思
求其抽一句出嚟講語意不清 其實無意思 亦都唔關漢唔漢字事
吹水講笑 創作 文章標題 更加會善用語意相關 諧音等嘅唔同方式去吸引人留意添
淨係創意台都大把尼啲例子
除非係從事學術方面嘅活動或擬法律條文 先要將語意搞到咁清晰 咁準確姐
明顯唔會係啦,香港班大學生英文屎過小學生
下流漢語根本就係垃圾,有下流漢語就必然會產生支那呢類嘅邪惡政權。要消滅支那,必先消滅漢語。
一聽就知你連大學都冇讀過
我梗係冇讀過土炮野雞大學啦!香港啲洗腦大學留番俾低能港燦讀,等你哋同支那仔做書友,光宗耀祖
原來土炮大學生英文屎唔係因為接觸少,而係因為就算日對夜對但先天性愚蠢學極唔識,對你哋呢班廢剷終於又多一層認識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞