廣東話繼續淨係用漢字,就會滅亡

312 回覆
30 Like 272 Dislike
因爲拉丁字母係表音唔係表意
所以用同一套字母係可以演變出唔同既語言,
同樣道理,如果共產黨實行漢字拉丁化既話,
好快華南八大方言區既人都會發現自己同北京講唔同既語言
呢個先係共產黨無實行漢字拉丁化既原因
咁又點解用漢字會有問題?事實上都一樣有表聲字,而相對單字表義係撻子話反而少,因為同音字太多
要做既都係正字正音先,話晒廣東話用左漢字 最少兩千幾年,事實上所有音都有字,當中獨有既都唔少
廣東話寫漢字寫咗兩千年?有咩根據?

所有音都有字?真定假?定嗰啲怪獸字都叫字
因爲用漢字你就算講方言你都可以讀得明大部分官話
講官話既又可以讀得明部分用漢字寫既所謂方言

正字正音咪又係士大夫發明出來
你話係呢個字讀呢個音就正字正音
歐美西方文明國家英語系係最多
日語之後果啲完全唔知係乜尻。
咩叫之後嗰啲
粵切字?個樣有啲古怪。
幅圖冇粵切字,你講緊越南語嗰度啲文字?
粵切字的自己Google左黎睇,心諗假若成個城市既字都轉成咁會有咩感觀影響。

無錯,我上面既留言係講緊越南語果啲。
似想搞「香港新文化運動」。
所以我就話不如用粵拼+漢字
粵拼用熟左,漢字就會慢慢淘汰
根本無需要搞多個intermediate出來
洗唔洗改埋教育制度?
噉英語嘅字點處理
咁就要爭做最唔正統囉!
去海外香港人流亡社區搞粵拼教育
香港既學校最終全部都會係講滿大人話,基本上可以放棄
如果係拉丁拼音既話
英文咪直接寫翻英文
如果係漢字既話,咪英漢混用,連登已經係咁
「所以我就話不如用粵拼tung漢字
粵拼用熟zo,漢字就會慢慢淘汰
根本無需要搞多個 in toe mi di et 出lei」
粵拼+漢字係噉樣?
有沒有能力用粵拼字來研習科技與科學?咁先可以體現出其文字的應用能力。例如用粵拼字寫Program。
噉即係你主張漢字+英文字母嚟寫英語嘅字+粵拼
噉幾時用粵拼呀?
由 日常交流應用 到 學術深層次應用
你「粵拼字」嘅定義係....
漢字係暫時保留
用來比香港人適應我手寫我心
最終目標係粵語拉丁化
而粵拼係漢字粵文拉丁化係中間階段,無需要發明新文字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞