廣東話繼續淨係用漢字,就會滅亡

312 回覆
30 Like 272 Dislike
【點解漢字專用粵文對廣東話黎講係慢性自殺】

轉貼自https://www.facebook.com/100970604906256/photos/a.140902374246412/201502634853052/?type=3

乜野係「漢字專用」?「漢字專用」就係淨係用漢字黎寫野。乜野係「粵文」?「粵文」就係將粵語口語完全透過文字表現於書面嘅文。咁,「漢字專用粵文」,就係淨係用漢字黎將廣東話口語完全表現於書面嘅文。

我哋而家大部份嘅粵文都係漢字專用,譬如《迴響》、蘋果,同啲·央乎·天乎·比`(youtube)字幕嘅粵文,都係漢字專用。

[多語漢字專用嘅集體博弈不穩定]

如果廣東話以漢字專用嘅模式去書寫粵文嘅話,廣東話呢種嘅語言就會慢慢死亡。點解?因為廣東話呢者口講嘅語言,就會因為佢嘅書面語,係淨係用漢字寫。而喺一個時空之內,世間上最到只可以有一隻語言嘅書面語係漢字專用。如果世界上有多個一隻語言係漢字專用緊,就會構成唔穩定。而呢一個唔穩定嘅前鋒,會好快陷入競爭動態,到得返一個留低嗰陣先至會停止,回歸穩定。

[漢字學習成本極高,係要學嘅話就一定係學利益最高嘅]

人要考慮邊隻語言去學或者用嗰陣,我哋係無法避免利益行頭嘅成本效益衡量分析。大部分人係唔會脫離到市儈嘅效益運算。人學語言,基本上籠統而言,就梗係盡求以最少嘅成本同負擔,就可及換取到最大嘅利益。

而好多時候,一個人去學習同使用某一隻語言嘅成本,係同嗰隻語言嘅文字掛鉤。如果兩者語言都係用同一隻文字,咁佢哋就會有一樣嘅文字學習成本。而對於用開其他文字嘅人黎講,兩隻都係用漢字嘅語言,學習成本會係差唔多 -——都係圍繞住漢字嘅學習成本黎計數。

[漢字專用,客源重疊]

漢字嘅學習成本,係非常高。而個使用漢字到能夠存取利益嘅門檻,亦係非常高。基本上所有漢字專用嘅語言,都係面對住同樣嘅情況:學習成本高,啟鎖取利路途長、所需累積語言能力高。既然係咁,唔去學預計效益最高嘅語言嘅機會成本效益比就會大到難以承受—而大部分以利行頭嘅人,睇到呢一點,選擇已定。佢哋就必定係會去學效益最大嘅漢字專用語言,其他嘅都置之不理。而而家效益最大嘅漢字專用語言,係普通話,而唔係廣東話。所以,如果廣東話同普通話都一樣係漢字專用,廣東話嘅客源就必定輸畀普通話。

[漢字學習成本極高,學完一隻漢字專用語言,難會再砌另外一隻]

雖然學咗一隻再學另外一隻,譬如學完普通話再學廣東話咁,因為你已經把握咗漢字,所以學第二隻漢字專用語言嗰陣可以慳返唔少成本。但係所慳返嘅同所賺到嘅比例唔係吸引得拒無可拒,加上唔係話個個都咁有魄力去不停咁學,好大機會出現嘅情況就係一百個人學咗一隻漢字專用語言嘅人裏面,之後再去學另外一隻嘅只有極度之少。姐係話,一旦一個人去咗學普通話之後,你想佢再兜返轉頭學廣東話?想創你個心。最緊要嘅係,所有漢字專用嘅語言都純粹因為佢哋係漢字專用而係死敵。佢哋因為自己係漢字專用,而逼使咗大家互相嘅客源為同一班人。而廣東話,係因為佢嘅政治同經濟現實,唔會鬥得贏普通話架。

[中產:見利遷語,語言不忠]

仲有,以上嘅論點同分析,唔係淨係適用於外國人,而係粵語母語人士都適用。粵語為母語嘅父母,只要語言忠誠度稍微略低,比較容易見利忘義,就會表現曬上述嘅「棄粵追普」現象。加上嗰種完全無知嘅「咪都係用中文字!咪都係中文!」嘅思維,粵語為母語嘅父母就係將自己嘅子女送曬去學普通話,廣東話就係「無所謂啦」處理作罷。你見到而家幾多中產家庭由細路出世開始就淨係講英文,就已經可見端倪。粵語同普通話直接喺同一個文字體系度競爭,情況就更加差。廣東話,就會咁樣喺漢字專用嘅語文秩序度,監生被棋局餓死。一山不能藏二虎嘅規則顯然易見。漢字專用嘅語言,只可以有一個。

[要漢字專用,就要坐穩「中文」嘅帝位]

呢個亦意味,如果你想廣東話係漢字專用,你就必須使所有其他都係漢字專用語言,一係就停止漢字專用改為「漢甲混用」,一係就吞噬佢哋。要漢字專用,你就要變成「中文」。要變成「中文」,你就要將所有其他嘅變成你嘅方言。

廣東話要漢字專用,就要殺死所有其他漢字專用嘅語言。
[「阿乃椅子羽個乃教師二有馬下」——如果日文係漢字專用,你學得黎?]

曾幾何時,日本、朝鮮、越南,都係以漢字專用嘅語文秩序黎書寫佢哋嘅語言。日文嘅《萬葉集》就係咁樣寫「阿乃椅子羽個乃教師二有馬下」(昨日、あの椅子はこの教室にありました。)寫日文,論盡程度有而家粵文嘅漢字專用過之而無不及。

到咗而家,日本已經係假名漢字混用,韓國就諺文專用,而越南就係已經全盤拉丁化。因為漢字專用而語言消亡畀中國嘅中文吞噬嘅可能性因此而減。試問,如果佢哋仲係用漢字專用緊,論論盡盡咁去寫佢哋嘅語言(如圖),擺喺普通話隔離,你仲會唔會咁容易有心力去學佢哋?但係中國內嘅諸夏語言幾乎個個都仲係用漢字。上海嘅上海話、潮州嘅潮州話、惠州嘅客家話,安徽嘅安徽話,南昌嘅贛語,仲有香港嘅廣東話,通通都係用漢字專用。喺咁嘅情況下,你有咩誘因去犧牲學習普通話嘅機會,轉移去學其他嘅漢字專用語言?何來划算?答案就係:一啲都唔划算。而唔划算嘅後果就係你漢字專用嘅語言慢慢被淘汰,直至你迷失於歷史長河之中。

上述嘅演化機理已經喺香港展開咗好幾年。黎香港讀書嘅外國學生冇幾個係會學廣東話,甚至更加會因為已經學咗普通話,加上漢字同中文學術界嘅不誠實宣稱廣東話係中文方言(試問「話」點可能係「文」嘅「方言」?),個個都不屑學廣東話,不屑融入香港本地文化,甚至厭惡我哋此類嘅要求,倒返過黎發狼戾。我哋自己嘅中產,就更加係表現咗語言不忠嘅極致。佢哋攞住英文喺世界各地橫羅語利,講廣東話嘅普通階層就繼續捱廣東話嘅貧窮。廣東話,變緊一隻窮人同「乃干·厶大夕·亾冇·大乍」(non-stakeholder)嘅語言。

[漢字專用係自殺,粵漢混用可奔日韓]

漢字專用,係慢性自殺。如果廣東話要有希望可以逃出生天,要成為好似日文、韓文、越南文、甚至係好似英文、法文、德文咁偉大嘅語言,我哋就必須放棄漢字專用,放棄對漢字嘅迷戀。粵語配有繼續生存落去發展嘅天直—我哋配有自己嘅文字。粵切字,就係一個可以畀粵語直奔日韓嘅文字系統。粵切字,故此,應該成為粵字。粵切字,就係等住成為我哋未來嘅粵字。
英文係因為簡單,人人走去學
I go to bus by skool
真話係un耳同冇人想聽㗎喇
一係變 仲有一線生機 一係瞓喺度俾人消滅
英語繼續淨係用英文字,就會滅亡
認同

韓國係支那鄰近小國當中,最成功逃離"被中國人"命運的國家
https://lih.kg/1088748
獨立之後將粤文規範化嘅話繼續用漢字都冇問題
如果可以keep到廣東話 改革文字都ok
文字可以隨時轉換
蒙古都由傳統蒙文變左西里爾字母 仲計劃未來轉返傳統蒙文
土耳其都由阿拉伯字母變做拉丁字母
但語言失傳左就永遠玩完
唔反對個page嘅主張 (因為佢哋唔係第一個、亦非最後一個諗到呢個idea嘅人)
但希望佢哋思考下呢個問題:如果咋符號係直接取自聲/韻母相符嘅漢字,咁其實係冇同漢字切割㗎喎
平假名有潦草化、片假名取漢字部分 (雖然有部分亦同漢字一樣樣)
諺文就有表達埋唔同音之間嘅關係 (送氣音多一橫、mpb同ntd形狀)

唔解決呢個問題,呢個page版本嘅粵切字唔會變成假名、諺文,只會同喃字一樣變成一種比起單純用漢字更複雜嘅標記
唔解決係解決唔到住。而家搞會顧此失彼。呢啲野又先後次序。因為萬葉假名係漢字而唔係一開始就係平假名而反對就會連開始演化嘅能力都冇。
你係咪文盲?
只要係名校生或者三大生都會知佢地流傳住一套叫Chinglish 既粵式拼音同英文既混合體
Nei gei ho ma? Ngor dei later sic mud yeh.
只不過到呢刻仍然係好初步既文字
同埋好多唔識用既人會覺得好做作
呢套文字經過提煉同規範,會喺對等競爭中打敗漢字標記粵文。
bus go to u by school
咪講笑啦 呢套野點承載粵劇粵謳呀 全部都低莊都不得了 話題個個屎尿屁
低莊係人問題,唔關啲字事。

咁你認為邊套文字先夠高級配得起粵文?
又係呢啲飛機文,btw樓主文字革命家嚟,搞革命拉得
啲文科佬真係多廢話,少少嘢寫噉大篇文
自閉圍爐就保存到粵語?可能死得重快
近年連登間唔中出現啲人sell口講粵語但手唔寫漢字嘅怪物,好distracting,唔知乜嘢居心
我哋用正體字,我哋先係正統,點解要我哋轉
香港優勢就係兩文三語做世界仔,我寧願香港人識中文,去賺華語地區啲錢
講到尾,而家都唔係香港人話事,講嚟做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞