廣東話繼續淨係用漢字,就會滅亡

312 回覆
30 Like 272 Dislike
而呢一個唔穩定嘅前鋒,會好快陷入競爭動態,到得返一個留低嗰陣先至會停止,回歸穩定。

咁做後衛唔得咩
五四、新文化運動都有學者提出將中文拉丁文化,估唔到百幾年後舊事重提。
補充:
就算中文都係得「吸水」、「防水」呢2個形容語
從來你都唔會形容一樣嘢係「放水」
唔通你會形容消防車「很放水」?「放水的」水炮車?
韓文引入呢啲漢字詞唔會冇端端多咗個「放水」

智力正常嘅人更加唔會將「放水」聯想到「吸水」
同成百年前五四運動一樣
係咪咁落後
話真話無人想聽個d真心白痴
我想知你點睇新加坡呢個國家,但我個人認為隨著時間推移,大中華膠好快會冇哂,而漢字會留低
點解一定要拉丁化先係出路
法文 意大利文 西班牙文都有啲字有啲文法似樣
又係用拉丁字母
唔通咁就會大一統咩?

粵文繼續用漢字絕對冇問題
問題係點樣做到標準化 我手寫我口
例如 dum字 係咪寫做丼
定係造個新字去表達
只要粵文獨有嘅文法 文字 自身成為到一種文化
即使同漢字有相似嘅地方又有咩問題?

漢字係表意字,唔表音,基本上全世界都唔再用呢類落後文字系統

拉丁字母係表音字,只不過係反映古羅馬既標準音(拉丁文)
分清楚拉丁文同拉丁字母先
新加坡重視英文同引入其他族裔係好高明既選擇

但香港地理位置無咁優越,唔可以用溫和做法,一定要激烈地「去漢化」,所以越南同韓國參考價值更大
至於漢字本身就落後至極,一百年前早應廢除,粵語轉用變套表音文字都會比保留漢字好
你係咪當「法文、意大利文、西班牙文」寫法係一樣?
講咁柒多廢話,就硬係講唔出點解咁做就可以捍衛廣東話。等如廢老燶閪青山走犯殘雲,講乜柒城邦論講足幾本書,但總之解釋唔到點解雜種要同佢坐低慢慢傾
我十年前開始叫人廢華文全面英語化,如果當時做咗,支那就算未收皮都唔好好似而家咁惡
你自己睇唔出 唔好怪人 呢度咁多人睇得出 妳自己廢睇唔出就讀多兩本書 用下你個死人腦
仲話呢度咁多人睇得出?
睇下你個post幾多負評先講啦
慢慢打飛機啦你
全面英語化合理過廢漢字多多聲
知唔知朴正熙同胡志明有咩共通點?
就係佢地有槍

你冇槍邊有得「去漢化」
返屋企打飛機就得
依個造字工程唔會民主,會俾啲中華膠霸住咗
根本唔需要爭奪香港教育既控制權
而係只需要係海外社群個度確保下一代開始用粵拼,
香港既學校最終全部會講普通話所以由得自生自滅就得,
烏克蘭文都係少數流亡海外既烏克蘭人自己發明出來。
精煉真係好重要。
梗係啦
我覺得而家最緊要都係規範粵語,廢除口字部既造字,用正字
知唔知點解日本人無放棄漢字 因為發覺純假名會將詞同詞之間分唔開仲有大量同音異字 書寫唔方便仲有讀起上黎都有問題 你要覺得中文係共產黨既產物都無計 要做既係保存繁體 唔係棄中
大中華膠? 你咪間接認同左共產黨係中華文化既傳承者囉
要唔講中文好易咋 個個學世界語就得 講咁多野做乜

如果你睇到粵語喺依百幾年點樣俾支那官話影響就唔會講得出依句
我個人嚟講好震撼嘅例子

當年喺一本十九世紀嘅粵英字典butterfly下面見到「崩紗」兩隻字
嗰陣仲諗乜撚野崩紗 冇錯係崩沙腩個崩沙
用漢語係解唔通咩係崩紗 漢籍唔會有
因為佢係以前百越嘅遺產 比對泰文嘅butterfly就明晒 ผีเสื้อ/pʰiːsɯa/
依啲越源vocab遠古傳到依家 百幾年前啲人仲用緊
但依家經已冇人講 詞彙流失快到噉

依樣野可以睇到我地最大問題嘅問題
就係冇文化話語權
粵語好多詞彙都唔係「中文」文法亦唔同 其實寫「中文」已經先天排斥自己母語
唔合乎「中文」就唔可以入文
依幾年多左人講粵文
因為你寫「中文」 個文化詮釋權自然唔喺你度 係喺支那同台灣度(台語應該有排都搞唔起) 佢地人多過你仲要好多係母語

而樓主喺粵文嘅發展上再提出書寫系統嘅問題
粵語好多都有音無字 而語言唔寫就慢慢會俾強勢語言同化甚至取代
特別係人地想消滅你嘅時候
所以唔係樓主落後
係我地先父輩到我地依代都冇遠見 令到依家香港無論政治同文化都只可以係依附住支那嘅可憐蟲

btw樓主明明冇提過廢漢字同拉丁化
而係類似日文嘅狀態
次次依啲post唔知做乜都講拉丁化
原來崩沙咁解,學到嘢。
粵-壯-泰關係真係好少人知,個個一味話粵語係唐朝國語,諗住爭正統,真係咁多年都唔化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞