做左順豐三年 你問我答

442 回覆
47 Like 1 Dislike
年三十門市開唔開?
依家做ft有無13k?
畢左業 黎緊幾個月想賺返啲旅費

有13k,但你做幾耐?
因為店助第一個月無佣,得底薪$9296(我諗而家都係呢個數)+OT錢($50/hr,基本工時9個鐘後15分鐘起計)
第2個月開始有佣分,但因為佣金係責月出,
所以假設1月入職(無佣),2月7出糧
2月份糧(底薪+OT+500勤工,份佣責一個月)3月7出
3月份糧(底薪+OT+500勤工+2月份佣)4月7出
所以如果你做太短,要預左第1個月無佣之外,
佣都唔會咁快出,假設5月辭職,
5月份佣本身7月7號出,聽過有人係會6月7出糧時一次過出埋,
亦有人係7月7再收到3000幾蚊佣,所以如果當旅費,
唔知出唔出得切比你去旅行

佣金係點樣計? 另外想問下做倉姐係做D咩?
有冇見過特別item要寄?性玩具/ 鹹碟
Freshgrad想做fulltime店助
唔知請唔請呢 無相關經驗
聯和墟個老野好煩 唔係急都唔係個到寄
粉嶺人留名

頂爺
樓主我想問下係咪早咗出糧

係阿 今個月16號截數 25號出 17-31號 下個月7號出
年三十門市開唔開?

開,正常時間收10點
有冇見過特別item要寄?性玩具/ 鹹碟

有,都係入箱多數

頂爺

You who

頂爺

You who

你做果間
前幾頁留過言,做過一排跟貨ja ma
依家做ft有無13k?
畢左業 黎緊幾個月想賺返啲旅費

有13k,但你做幾耐?
因為店助第一個月無佣,得底薪$9296(我諗而家都係呢個數)+OT錢($50/hr,基本工時9個鐘後15分鐘起計)
第2個月開始有佣分,但因為佣金係責月出,
所以假設1月入職(無佣),2月7出糧
2月份糧(底薪+OT+500勤工,份佣責一個月)3月7出
3月份糧(底薪+OT+500勤工+2月份佣)4月7出
所以如果你做太短,要預左第1個月無佣之外,
佣都唔會咁快出,假設5月辭職,
5月份佣本身7月7號出,聽過有人係會6月7出糧時一次過出埋,
亦有人係7月7再收到3000幾蚊佣,所以如果當旅費,
唔知出唔出得切比你去旅行

佣金係點樣計? 另外想問下做倉姐係做D咩?

佣金係指派一份$0.8 收件一份$1.5之類(唔肯定實質數字)
如此類推 一個月積落黎 個總數除鋪頭嘅fulltime人數
就係份佣,仲會有重量提成,不過唔多識計呢個就
做倉詳情上面有,原諒我懶打
Freshgrad想做fulltime店助
唔知請唔請呢 無相關經驗

會請,但點解fresh grad要做店助?

頂爺

You who

你做果間

我唔係做聯和墟 咁你而家做緊咩?
宜家請唔請人?

過埋年去in啦,唔清楚各區空缺,但如果有位請嘅機會唔低嘅
仲要返埋聽日先放 屌佢老母
仲要返埋聽日先放 屌佢老母

仲要正常working hour
上兩年順豐站都係清晒啲貨可以落閘
利申我琴日已經開始左放假~
點解寄件衫上大陸都要交收件人身份證? 大陸海關要求?

對,係大陸海關進口嘅報關要求,
包裹進口有分兩種,
一種係公司關口,收件人要有內地註冊有限公司嘅名同地址(網店唔算,另外內地公營嘅學校or政府部門都好似唔得),
另一種係私人關口,就要有收件人嘅身份證正反面彩色影印本+你件衫嘅發票
去到順豐寄嘅時候,可以無身份證copy,
不過其實都要補翻比海關,即係寄完之後都要落翻黎補交翻
所以好多淘寶退貨都係退唔到,
一係冇註冊公司名地址,一係唔肯比身份證你
P.s 寄衫褲鞋襪呢啲翻大陸都唔平,
因為不少公司喺大陸海關都有註冊,咁啱你寄嗰件衫個牌子有註冊,你預0.5kg都200蚊左右,當然啦都要睇下寄咩省份
個牌子唔一定要貴,U記都有註冊

我就係收到件衫覺得假 想退 最尾返左大陸寄順豐
點解0.5kg200蚊?除左關稅仲有咩費?

關稅首先唔一定打,但如果打嘅話係海關會聯絡我地
我地再聯絡你,呢個時候先比交翻稅金
衫褲鞋,我諗最簡單嘅說法係你當佢運費有3個level
淨色,無logo無花紋無牌子,係普通運費收費
有花紋有logo無牌子 e.g婆婆著嗰啲花花衫,會收貴一級嘅運費
有牌子 e.gU記,i.t,salad之類,就係收最貴嗰級嘅運費
至於點解,我唔知
唔一定每個牌子寄翻去都貴,但大部分嘅香港牌子都有喺內地海關註冊
所以其實呢200蚊,係唔包關稅,由幾蚊嘅燃油附加費同運費組成
btw你果15k除左9296同500勤工
剩低係ot同佣?

對,佣大約2.5k-3k
其他是ot

頂爺

You who

你做果間

話唔定我識你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞