做左順豐三年 你問我答

442 回覆
47 Like 1 Dislike
包裹上的 粉紅單 係咪真係有送貨員拎出去賣錢?
知唔知大約有幾多%寄失包裹?
寄上大陸多唔多機會寄失?
樓主都係粉嶺上水區
點解香港寄香港有啲舖要驗屍咁驗我件貨 有啲睇都唔使睇? 謝解答

其實100%check本身係一定要,
不過爭在係間鋪跟唔跟規矩做咁解,
如果你寄本地,好多鋪會覺得寄本地唔洗經海關,
加上本地件嘅違禁品好少,所以好多都唔會理,
不過另一方面真係會經常有人話寄文件,
但入面一疊錢(寄錢犯法),話寄衫入面又塞條金鏈,
所以職員為左1.唔洗攬上身 2.守公司規矩程序
而check得仔細都無可厚非
P.s 奉勸大家落順豐寄件,無論寄去邊都唔好包裝唔好封口,因為基本上佢唔認真check,都要象徵式比個cam睇到佢有望過你份件入面係咩黎
如果自己包得好靚落去,唔拆無得寄都系搵黎搞
點解順豐無收銀機?成日見到d哥仔收完錢就放入褲袋

如果喺服務中心,即係倉到拎/寄嘅話,
就可以跟貨/門市店務助理嗰下忙所以先會咁做,
但其實每間可以提供服務嘅順豐營業點,都一定會有收銀機
樓主都係粉嶺上水區

勿相認勿起底我就心滿意足

拎出去賣錢係咩意思?如果係順豐單的話 紅色嗰張正路係比客人keep嘅
寄失嘅percentage 坦白講唔清楚,
但無話寄去邊個地方嘅遺失機率會較大,
基本上唔見一份件,最大嘅可能只係真係同事無心之失,
特登偷嘅機會唔高,因為高價值嘅件(例如有幫nike apple做運輸)順豐其實好緊張會跟得好足,
普通一份私人寄嘅野,又無乜人會拎
P.s寄上大陸遺失我自己未見過試過,
大陸本身順豐嘅體系分分鐘比香港完善好多

竟然有人願意給予我這個小毒毒一個正評
真心感動左 抵我打咁多字

拎出去賣錢係咩意思?如果係順豐單的話 紅色嗰張正路係比客人keep嘅
特登偷嘅機會唔高,因為高價值嘅件(例如有幫nike apple做運輸)順豐其實好緊張會跟得好足,

因為我聽過兩個傳聞
1. 速遞公司的送貨單 其中一張單有客戶資料的 會被送貨員賣出去比電話騙案集團
2. 速遞公司中間的互相競爭,有時在送件途中特登偷走另一間速遞公司的件,尤其大陸
樓主都係粉嶺上水區

阿榮好似唔做
順豐試過將我寄比客果兩個包裹調轉左2個地址記 明明冇寫錯
搞到貨又蝕左 又要比多次錢
點先會請
利申 幾年前考完dse apply左幾次都唔so我

真絲?你本身好瘦?去邊到in?

之前新蒲崗個office
職員知唔知貨物入面係咩 攞貸嗰陣睇電腦睇唔睇到係咩
不過埋數bar 單真係好煩,多山路其實冇咁快番到站,成日要限時好難

師兄?收派定跟貨?我有聽過倉嘅part-time可以踩得好盡
守到418就任番,可否分享下part-time腳仔啲糧點計法

淨派,60一小時,一個鐘5件之後一件10蚊,利申中上環閒閒地一間公司已經六七件真係幾好,係住宅件煩,要打去問下有冇人啦又要睇下佢肯唔肯比附加費啦
(以上計法係一年前,不等於而家都係咁,歡迎指正

其實都係照單上面個種類照讀
樓主都係粉嶺上水區

阿榮好似唔做

OMG,who are you
點先會請
利申 幾年前考完dse apply左幾次都唔so我

真絲?你本身好瘦?去邊到in?

之前新蒲崗個office

如果真係想再去見嘅話,我建議睇下本身有無朋友做順豐,
如果有,由佢向內部介紹新人入職,咁樣機會大好多嘅

其實都係照單上面個種類照讀

我地睇到嘅就係單上面寄方一開始寫嘅寄托物內容

因為我聽過兩個傳聞
1. 速遞公司的送貨單 其中一張單有客戶資料的 會被送貨員賣出去比電話騙案集團
2. 速遞公司中間的互相競爭,有時在送件途中特登偷走另一間速遞公司的件,尤其大陸

第一次聽 原來咁黑暗
平時送開唔同公司大家係會打招呼同互相幫助
順豐試過將我寄比客果兩個包裹調轉左2個地址記 明明冇寫錯
搞到貨又蝕左 又要比多次錢

呢個我諗就係因為收件同事當下忙,
真係無心之失所以貼錯單,但因為貼一貼錯單其實都會比人插,
所以我諗大部份人都唔會特登/hea做由尻自己錯,
我諗發生嘅機會唔高,多多體諒吧
點解順豐站明明收十點半,但十點就熄晒 d 燈扮閂門

因為我聽過兩個傳聞

第一次聽 原來咁黑暗
平時送開唔同公司大家係會打招呼同互相幫助

第一次聽too,但賣資料我諗應該唔會掛
平時前線無論邊個post都好,都得閒死唔得閒病,
仲會特登做呢樣野我覺得成數唔高
點解順豐站明明收十點半,但十點就熄晒 d 燈扮閂門

因為其實所有順豐站都係收10點,唔係10點半。。。。
順豐站營業時間
閒日 11am-10pm
星期六日 12noon-8pm
碧湖?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞