做左順豐三年 你問我答

442 回覆
47 Like 1 Dislike

話唔定我識你

到底你地係邊個

其實佢「秋季限定」句話唔定我識你 係對你講定對我講
「屌地妹」你唔係做聯和?咁係咪北區果6間先,係既我都有機會見過你

同巴打你講呀 粉嶺跟貨都係個幾個架啦

巴豆仔巴打

巴打自己友

巴打唔記得我
返852WB夜果個

轉左黎連登冇晒記憶

巴打自己友

巴打唔記得我
返852WB夜果個

轉左黎連登冇晒記憶

唔緊要啦
巴打你仲有冇返中轉場
記得上站站通

巴打唔記得我
返852WB夜果個

轉左黎連登冇晒記憶

唔緊要啦
巴打你仲有冇返中轉場

冇,係分部做緊

轉左黎連登冇晒記憶

唔緊要啦
巴打你仲有冇返中轉場

冇,係分部做緊

之前唔係做外包咩
做左正庄?

唔緊要啦
巴打你仲有冇返中轉場

冇,係分部做緊

之前唔係做外包咩
做左正庄?

係舊場搬前1-2個月就冇做喇..冇過新場

冇,係分部做緊

之前唔係做外包咩
做左正庄?

係舊場搬前1-2個月就冇做喇..冇過新場

依家係邊過分部做梗

話唔定我識你

到底你地係邊個

「屌地妹」你唔係做聯和?咁係咪北區果6間先,係既我都有機會見過你

巴打who are u我做過一陣咋,仲要上年既事

如果我無搞錯人嘅話你之前係bu讀
搞錯嘅話咁我唔知了
依家做ft有無13k?
畢左業 黎緊幾個月想賺返啲旅費

有13k,但你做幾耐?
因為店助第一個月無佣,得底薪$9296(我諗而家都係呢個數)+OT錢($50/hr,基本工時9個鐘後15分鐘起計)
第2個月開始有佣分,但因為佣金係責月出,
所以假設1月入職(無佣),2月7出糧
2月份糧(底薪+OT+500勤工,份佣責一個月)3月7出
3月份糧(底薪+OT+500勤工+2月份佣)4月7出
所以如果你做太短,要預左第1個月無佣之外,
佣都唔會咁快出,假設5月辭職,
5月份佣本身7月7號出,聽過有人係會6月7出糧時一次過出埋,
亦有人係7月7再收到3000幾蚊佣,所以如果當旅費,
唔知出唔出得切比你去旅行

佣金係點樣計? 另外想問下做倉姐係做D咩?

佣金係指派一份$0.8 收件一份$1.5之類(唔肯定實質數字)
如此類推 一個月積落黎 個總數除鋪頭嘅fulltime人數
就係份佣,仲會有重量提成,不過唔多識計呢個就
做倉詳情上面有,原諒我懶打

做倉姐係跟貨? 我check完唔見有做倉資料
依家做ft有無13k?
畢左業 黎緊幾個月想賺返啲旅費

有13k,但你做幾耐?
因為店助第一個月無佣,得底薪$9296(我諗而家都係呢個數)+OT錢($50/hr,基本工時9個鐘後15分鐘起計)
第2個月開始有佣分,但因為佣金係責月出,
所以假設1月入職(無佣),2月7出糧
2月份糧(底薪+OT+500勤工,份佣責一個月)3月7出
3月份糧(底薪+OT+500勤工+2月份佣)4月7出
所以如果你做太短,要預左第1個月無佣之外,
佣都唔會咁快出,假設5月辭職,
5月份佣本身7月7號出,聽過有人係會6月7出糧時一次過出埋,
亦有人係7月7再收到3000幾蚊佣,所以如果當旅費,
唔知出唔出得切比你去旅行

佣金係點樣計? 另外想問下做倉姐係做D咩?

佣金係指派一份$0.8 收件一份$1.5之類(唔肯定實質數字)
如此類推 一個月積落黎 個總數除鋪頭嘅fulltime人數
就係份佣,仲會有重量提成,不過唔多識計呢個就
做倉詳情上面有,原諒我懶打

做倉姐係跟貨? 我check完唔見有做倉資料

no,倉還倉,倉係青衣

如果我無搞錯人嘅話你之前係bu讀
搞錯嘅話咁我唔知了

我諗你可能應該多數無搞錯人,你可唔可以講下你係邊個先
點解香港寄香港有啲舖要驗屍咁驗我件貨 有啲睇都唔使睇? 謝解答

其實100%check本身係一定要,
不過爭在係間鋪跟唔跟規矩做咁解,
如果你寄本地,好多鋪會覺得寄本地唔洗經海關,
加上本地件嘅違禁品好少,所以好多都唔會理,
不過另一方面真係會經常有人話寄文件,
但入面一疊錢(寄錢犯法),話寄衫入面又塞條金鏈,
所以職員為左1.唔洗攬上身 2.守公司規矩程序
而check得仔細都無可厚非
P.s 奉勸大家落順豐寄件,無論寄去邊都唔好包裝唔好封口,因為基本上佢唔認真check,都要象徵式比個cam睇到佢有望過你份件入面係咩黎
如果自己包得好靚落去,唔拆無得寄都系搵黎搞

即係你要你地check 完先可以包靚仔?
有次朋友寄順豐封台灣經驗令到佢好嬲。
我事先已經叫佢唔好封口。佢都照我說話做。
去到己經倒晒出黎check,朋友問係咪可以包架啦。
店員話係。包到靚靚仔仔就放底俾佢地。
2個中之後打電話俾朋友話check 到有禁品品俾寄。
朋友傻了眼 。//你唔係岩先有人check 完咩?依家點個盒野入面又有禁物唔係封左咩///
朋友立刻飛落去。
見到件件個盒爛左。件禮物都變晒型囉。。。
今日寄出會幾時收到😭😭😭😢
其實D件寄去7仔/OK 話就話5KG 內,係咪都多超過5KG
點解香港寄香港有啲舖要驗屍咁驗我件貨 有啲睇都唔使睇? 謝解答

其實100%check本身係一定要,
不過爭在係間鋪跟唔跟規矩做咁解,
如果你寄本地,好多鋪會覺得寄本地唔洗經海關,
加上本地件嘅違禁品好少,所以好多都唔會理,
不過另一方面真係會經常有人話寄文件,
但入面一疊錢(寄錢犯法),話寄衫入面又塞條金鏈,
所以職員為左1.唔洗攬上身 2.守公司規矩程序
而check得仔細都無可厚非
P.s 奉勸大家落順豐寄件,無論寄去邊都唔好包裝唔好封口,因為基本上佢唔認真check,都要象徵式比個cam睇到佢有望過你份件入面係咩黎
如果自己包得好靚落去,唔拆無得寄都系搵黎搞

即係你要你地check 完先可以包靚仔?
有次朋友寄順豐封台灣經驗令到佢好嬲。
我事先已經叫佢唔好封口。佢都照我說話做。
去到己經倒晒出黎check,朋友問係咪可以包架啦。
店員話係。包到靚靚仔仔就放底俾佢地。
2個中之後打電話俾朋友話check 到有禁品品俾寄。
朋友傻了眼 。//你唔係岩先有人check 完咩?依家點個盒野入面又有禁物唔係封左咩///
朋友立刻飛落去。
見到件件個盒爛左。件禮物都變晒型囉。。。

😢😢😢我諗佢地應該係一開始唔肯定件野收唔收得
又無問清楚,之後決定收左先,喺客面前封左箱,
之後問翻老細,就發現原來唔得,所以就爆你貨
今日寄出會幾時收到😭😭😭😢

初五啦
點解我件貨喺青衣咁撚耐都未到
其實D件寄去7仔/OK 話就話5KG 內,係咪都多超過5KG

唔會啦應該,因為一過5kg,我諗啲便利店就唔肯收,
因為係合作伙伴,唔係順豐話事,
所以唔收就會由佢

幾時寄?cap個路由黎睇下?

幾日都未出庫?定係新年唔開工?
三年前做過一排鴻圖留名
成班屎忽鬼
幾乎日日都要去自取站攞貨同寄貨
荃灣自取站個呀叔日日黑我面

幾日都未出庫?定係新年唔開工?

建議你copy個單號用順豐app查單
因為淘寶路由未必齊,24號已經有呢個路由嘅話,
我諗到左都唔奇,
但如果未到便利店,可能就因為便利店無位入你件貨,
因為便利店本身有qouta, 加上日子耐,
一擺左落便利店,7日先會回倉,
所以如果啲人一日唔拎件,你份件就要一直排隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞