做左順豐三年 你問我答

442 回覆
47 Like 1 Dislike
有時見d貨擺到門市出面
會唔會好容易唔見?
有無聽過mt programme? 係唔係真係2-3年升管理層? 定掛洋頭賣狗肉?
通常發貨之後要幾耐先可以去門市拎件?
想係淘寶買個平板電腦 問賣家佢地唔直送香港 如果經集運送過黎香港得唔得

電腦/電子產品集運真係唔肯定,多數唔得,
但唔直送香港呢個,我就建議你搵第二間淘寶問問,
因為直送香港本身係可以,
但有啲淘寶店本身可能規模細所以專用國內物流而唔做香港生意/個厰太偏遠所以都唔做香港生意,
所以我建議如果搵到第二間肯香港直送的話,
都唔好用集運,因為一定亂過直送
依家做ft有無13k?
畢左業 黎緊幾個月想賺返啲旅費

有13k,但你做幾耐?
因為店助第一個月無佣,得底薪$9296(我諗而家都係呢個數)+OT錢($50/hr,基本工時9個鐘後15分鐘起計)
第2個月開始有佣分,但因為佣金係責月出,
所以假設1月入職(無佣),2月7出糧
2月份糧(底薪+OT+500勤工,份佣責一個月)3月7出
3月份糧(底薪+OT+500勤工+2月份佣)4月7出
所以如果你做太短,要預左第1個月無佣之外,
佣都唔會咁快出,假設5月辭職,
5月份佣本身7月7號出,聽過有人係會6月7出糧時一次過出埋,
亦有人係7月7再收到3000幾蚊佣,所以如果當旅費,
唔知出唔出得切比你去旅行
有時見d貨擺到門市出面
會唔會好容易唔見?

其實機會好細,因為擺得出門口嘅件,
一係就擺住先,轉頭會上架,擺嘅時間唔耐,
一係就真係好大件,個倉無位所以要擺出去,
咁大件如果有人要拎走,都會睇到
有無聽過mt programme? 係唔係真係2-3年升管理層? 定掛洋頭賣狗肉?

有聽過同接觸過佢地,亦有諗過做,
因為據說份糧算係非專科搵到嘅mt薪酬中位數,
不過易唔易升or好唔好做真係唔知,
但我諗workload都幾大,見佢地成日ot
通常發貨之後要幾耐先可以去門市拎件?

香港寄香港的話
6點前寄出 今日寄聽日到
6點後寄出 聽日寄出後日到
久不久可以快到即日到,不過靠彩數,唔好太高期望

大陸寄落黎,正路3日會到,5日乜柒都到
但如果遇上大陸/香港清關,見過hold最耐搞左15日,
以我所知再耐啲都得,呢個就我地控制唔到了
咁夜覆, 岩岩先收工

btw, 係咪男多女少?
巴打想問門市跟貨員,可達17K

工作內容係咩?

係順豐站整理D貨件?駛唔駛行街?

同店務助理有咩分別?

做過零售鋪頭倉易唔易請

THX

你係咪喺高登都有問過?好似有見過類似你呢個問題
門市跟貨同店助分別極大

店助要做嘅野:朝早開門/入數/寫貨上貨/派件/收寄件/幫客做退貨(都係寄件嘅一種)/回單(scan翻個客簽收完嘅單入電腦)之類

跟貨要做嘅野:入數/砌貨/分貨落不同順豐站/分貨比不同嘅收派員+順豐站要做嘅野(因為門市都開放比人拎件寄件)
門市一日大約有3-5轉車黎貨
每次可能係用5.5/16噸車黎落
所以門市跟貨除左第一無冷氣之外
勞動大好多

而且呢個post不止勞力,仲要用腦,門市呢個倉類似幫順豐站把關,因為喺順豐站收番黎嘅寄大陸嘅件都會翻呢個門市倉,比班跟貨check一次個批次啱唔啱,區碼啱唔啱等等之後先翻大倉寄出去。

換言之,做跟貨,好辛苦
貨量大workload大之餘,人手未必好多,
可能以上講嘅野,得2-3個人拍硬檔搞掂佢
如果巴打aim搵17k左右,其實做順豐站都有13k-15k
如果你唔係一定要搵到17k,只想搵份工做住先嘅話,我會建議順豐站
但如果你想喺中學畢業呢個學歷,搵到一份可以升職機會唔低嘅工,就要做倉,
因為做前線,升到上高位,只有做倉先升到

做跟貨有時重要出埋去派大件野

絲打同你都講得無錯,跟貨極勞動,每日12粒鐘走唔甩
又試過一個人跟車送件2米長,圓型勁粗既唔知乜春 3xkg,一個人送到上門,又扯又拉先掂,手都爆缸,仆街一蚊貼士都無
跟貨簡直係三煞位來

利申:頂左差唔多兩個月走左人

幾年前有offer,佢開我12k😑😑😑,頭也不回
咁夜覆, 岩岩先收工

btw, 係咪男多女少?

唔係我夜訓同夜歸姐
其實店助嘅話係女多男少,男嘅會比hr叫晒去做倉
當然都有男仔嘅,但唔多

巴打而家做緊咩?Ugrad?其實好想知畢業後境況
利申非三大乞食科
係咪唔可以寄類似鈣片嘅藥物返內地
台灣寄香港
今日朝早寄
聽日6點到自取點

我覺得成個物流系統勁有效率
又唔貴
快到差唔多等於揾人直接坐飛機帶到香港

香港郵政
台灣寄香港
今日朝早寄
聽日6點到自取點

又唔貴

香港郵政

香港郵政D所謂速遞真係收得皮
台灣寄香港
今日朝早寄
聽日6點到自取點

又唔貴

香港郵政

點解順豐可以做到咁快又咁平?

利申非三大乞食科

係UGrad, 畢左業3年, 我都搵緊自己個方向
係咪唔可以寄類似鈣片嘅藥物返內地

Yup 有藥性成份/粉膏液體嘅野都寄唔到翻去
除非有衛生局出嘅唔知乜鳩証書
台灣寄香港
今日朝早寄
聽日6點到自取點

又唔貴

香港郵政

郵局速度如何自己好少用唔肯定
台灣順豐寄香港,無遇上關務問題+唔責星期六日
大多24小時內到
台灣寄香港
今日朝早寄
聽日6點到自取點

又唔貴

香港郵政

點解順豐可以做到咁快又咁平?

而家比以前仲快咗,
因為呢大半年公司請多咗外判車,來回嘅車數多左,
啲貨可以走多兩轉,唔洗責住咁耐,所以再快咗啲,
至於點解咁平,我其實都唔係好知
以我理解就類似係早年老細搵落一大舊錢,
但唔多識點樣優化服務,而家請班人翻黎,
就係要佢地不斷提高服務質素同開拓更多業務,
唔再只守本業,例如順豐大閘蟹,零售,順phone車呢啲
未必搵多好多錢,但起碼可以守住個本,
將搵翻黎嘅錢再提高本業質素
當然最基本我估係本身做街坊生意多,加價都加唔到好多,
如果有其他原因睇法歡迎指教,因為我本身都對物流運輸幾有興趣

利申非三大乞食科

係UGrad, 畢左業3年, 我都搵緊自己個方向

而家翻緊咩工?成日聽啲grad咗嘅師兄姐講到好灰好頹
其實都幾驚
星期日送唔送貨都門市
星期日送唔送貨門市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞