做左順豐三年 你問我答

442 回覆
47 Like 1 Dislike
三年前做過一排鴻圖留名
成班屎忽鬼

三年前順豐站都未算興
幾乎日日都要去自取站攞貨同寄貨
荃灣自取站個呀叔日日黑我面

唔用第二間?

幾時寄?cap個路由黎睇下?

幾日都未出庫?定係新年唔開工?

建議你copy個單號用順豐app查單
因為淘寶路由未必齊,24號已經有呢個路由嘅話,
我諗到左都唔奇,
但如果未到便利店,可能就因為便利店無位入你件貨,
因為便利店本身有qouta, 加上日子耐,
一擺左落便利店,7日先會回倉,
所以如果啲人一日唔拎件,你份件就要一直排隊

明白多謝曬
點解寄件衫上大陸都要交收件人身份證? 大陸海關要求?

對,係大陸海關進口嘅報關要求,
包裹進口有分兩種,
一種係公司關口,收件人要有內地註冊有限公司嘅名同地址(網店唔算,另外內地公營嘅學校or政府部門都好似唔得),
另一種係私人關口,就要有收件人嘅身份證正反面彩色影印本+你件衫嘅發票
去到順豐寄嘅時候,可以無身份證copy,
不過其實都要補翻比海關,即係寄完之後都要落翻黎補交翻
所以好多淘寶退貨都係退唔到,
一係冇註冊公司名地址,一係唔肯比身份證你
P.s 寄衫褲鞋襪呢啲翻大陸都唔平,
因為不少公司喺大陸海關都有註冊,咁啱你寄嗰件衫個牌子有註冊,你預0.5kg都200蚊左右,當然啦都要睇下寄咩省份
個牌子唔一定要貴,U記都有註冊

Btw呢個係公司教我地嘅答法
做就真係咁做,但內情係咪真係咁嚴我都唔肯定
我會建議你喺深圳順豐寄,平,快,唔會比人打稅,
又唔洗咁柒多文件

深圳內地來回都$80車程啦😂

對,係大陸海關進口嘅報關要求,
包裹進口有分兩種,
一種係公司關口,收件人要有內地註冊有限公司嘅名同地址(網店唔算,另外內地公營嘅學校or政府部門都好似唔得),
另一種係私人關口,就要有收件人嘅身份證正反面彩色影印本+你件衫嘅發票
去到順豐寄嘅時候,可以無身份證copy,
不過其實都要補翻比海關,即係寄完之後都要落翻黎補交翻
所以好多淘寶退貨都係退唔到,
一係冇註冊公司名地址,一係唔肯比身份證你
P.s 寄衫褲鞋襪呢啲翻大陸都唔平,
因為不少公司喺大陸海關都有註冊,咁啱你寄嗰件衫個牌子有註冊,你預0.5kg都200蚊左右,當然啦都要睇下寄咩省份
個牌子唔一定要貴,U記都有註冊

Btw呢個係公司教我地嘅答法
做就真係咁做,但內情係咪真係咁嚴我都唔肯定
我會建議你喺深圳順豐寄,平,快,唔會比人打稅,
又唔洗咁柒多文件

深圳內地來回都$80車程啦😂

啱呀,但唔洗文件之外,寄嗰份野一定唔會比人打稅,
因為過左關之後,就係大陸寄大陸嘅本地件,
唔洗過海關唔洗報關~
想問pt派件員 幾錢個鐘同一日可以番幾長?
係咪長期等人用 踩上門見工?
我4月尾會去旅行
係咪應該in pt先
去完番黎再轉ft得唔得?
ft係咪做滿3個月就可以拎大假?
thx
新北江
想問下中袋$15果個優惠
寄護膚品,我自備紙箱
會唔會收
新北江

Nola
想問下中袋$15果個優惠
寄護膚品,我自備紙箱
會唔會收

其實好睇鋪頭收唔收,
不過而家真心捉得嚴咗,
所以我諗機會唔大,
P.s 算啦,比多7蚊或者到付叫個客比錢啦,
同埋你個紙箱入唔入到中袋之餘仲會唔會扁,
貨壓貨,要爛好簡單
我4月尾會去旅行
係咪應該in pt先
去完番黎再轉ft得唔得?
ft係咪做滿3個月就可以拎大假?
thx

而家唔知仲幫唔幫到你
Ft合約寫係話做夠一年先拎得,
但其實你個主任同經理肯批,就可拎
part time有冇分邊種想study leave個一個月落樓下做part time

Part time一律$45/hr
想問pt派件員 幾錢個鐘同一日可以番幾長?
係咪長期等人用 踩上門見工?

呢個唔太知 不過見咩post都好,
直接上青衣見係最快
有冇得比你揀邊間鋪做
有冇得比你揀邊間鋪做

無,區就易揀
但做落左關係ok嘅話,同個主任講想轉邊間,
應該問題不大
去in既話要帶咩去
去in既話要帶咩去

身份證,相就夠
想問interview完幾耐先請唔請

通常一星期內通知

通常一星期內通知

我個陣等咗一個月
我想問下我拎完份貨拆開先發現佢漏左兩份貨可以點搞
我想問下我拎完份貨拆開先發現佢漏左兩份貨可以點搞

集運?
爬完文見到話去青衣in最好----why?
佢個位由青衣站行過去遠唔遠

想in店務,官網話有14k-18k, 會唔會係計埋OT先由老底14k去到18K, 有無得揀想做邊間/邊區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞