有冇人知點解啲mk仔都比人吹捧做網絡歌手?

494 回覆
1020 Like 82 Dislike
人雲亦雲咪冇品味囉 垃圾
唔通你界定首歌好唔好聽 用view數黎比較?
之前喺utube無意中聽到呢首
覺得首歌佢auto tune得幾有feel
歌詞都有共鳴
但唔知係咪又學埋周杰倫咬字lur 嘅風格定點
好lur 唱得
首歌好聽 但咬字唔準 真係收唔到貨呀
https://youtu.be/abHRwXolGFM
咁你咪好犀利
你聽啲咩咁高質呀
講黎聽下
rather schewpid innit
auto tune 真係唔係問題
但係而家重有non rapper 用autotune 用到電子音呢下先好笑
勁到Charlie Puth 咪又係用autotune, 起碼你唔講都唔太聽得出
...呢個人一定MK仔好撚難聽呀 俾你呃咗入嚟啊屌你老母
Dear jane都無20萬啦....
笑撚死

扮燒山fans嘅雲糞
成日宣傳支那嘢

自己ig 唱都唔比
自私的jessica
有咩正auto tune推介?
我反而欣賞啲mk仔嘅行動力
其實有唔少幾有潛力
係份詞擇使啲
charlie puth attention
品味又關好唔好聽咩事?
你唔啱聽你咬鳩我都冇撚用
可以即場加架........經mixer 再出
當china man喺youtube唱廣東話唱到成pat屎咁都仲有大把迷妹話佢把煙嗓好正又好好聽咁 你就知而家啲人咩taste根本冇撚得救
褐色眼睛~
好撚難聽
你有無發覺你呢個思維有問題

完全係將音樂倒退

唱歌完全唔係剩係岩pitch就好聽咁簡單

所以香港無樂壇好正常, 因為d 聽眾無要求又唔識欣賞

你問我我會覺得autotune 係一種style, 但唔係俾你用黎fix pitch, 用太多會好厭
我反而喺到諗好耐以前有好多人話廣東歌太執著詞 又或者乜乜乜
係呢個環境下有班人做啲新嘅嘢 即使佢哋一路會跌跌撞撞
大家最後多咗嘢聽唔好咩?
掉低啲既有嘅審美觀對一啲根本冇回報嘅獨立創作者俾多少少包容
或者我哋最尾會收獲更多?

當然要賣弄自己嘅品味踩人哋係開心嘅 我都鐘意聽王若琳
但係喺獨立音樂人本身已經缺乏支持下 我哋係咪仲要親手將一啲可能性推走? 定係我哋可以俾多少少視野睇吓佢哋會發展成點?
伍公子
好多人都聽唔出autotune 林奕匡開到盡d人都覺得好聽

不過For首歌style突登用係冇問題
Tune到成首歌咁奇怪先多人聽
個人幾憎個啲tune到音都變埋個啲歌
好傭俗
所以依家本土流行個啲所謂rap
尤其是加啲粗口
Tune高啲音個啲
有種柒味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞