淘寶耳機集中討論帖(6) - DT2之逆襲! 窮撚救星

984 回覆
7 Like 4 Dislike
仲諗緊買dt2好定kz5 好

both
巴打突然推左好多本身唔識既牌子 iem真係多到痴線唔知點決定
不過啱啱買左全想HA2,唔知有無比較過
另外有少少想買台放
hifiman ef2c掂唔掂?又或者睇反全想/巴打推緊個間
純粹for推耳牛

我當年開始做ownluxe嘅時候,用過兩個月時間睇曬淘寶十幾萬間店鋪,所以知道嘅嘢或者比你哋多小小
至於全想HA2,睇咗介紹同配置,應該係暖聲擴,不過我個人覺得耳擴係唔應該有任何味道(DAC擴例外),包括冷暖,所以對我嚟講HA2只係次流娛樂下嘅嘢,唔係真係for高端,不過呢個價錢對比大牌娛樂下都係必然抵好多

想上台擴嘅話,我有款便攜耳擴推力比得上台,不過都係自私玩無上架,而且無任何風格,不過會貴D

hifiman嘅話未聽過,但係從我對公司嘅風格同埋表現上,我覺得應該係走向膽味嘅公司,沉穩溫暖大氣,高頻解釋唔會太多,氛圍感為主,素質應該唔會差,不過價錢就出面價啦

請問巴打點睇fiio a5, 同上面e17/18比邊款好d

E11同E12我完全聽唔落耳,好難想像A5可以進步得去邊……雖然我未聽過A5,但係個價擺係度,定位係咩就大家自己諗啦

自從去咗台灣都無咩機會接觸音響嘅市場香港高級試聽展又去唔到
總係覺得自己跟唔上時代

我個人就好反對KZ嘅嘢,因為無品
dt2個牌雖然咩都抄,但係佢算有D心去搞
支持下佢哋啦

支持下佢哋啦

點冇品 ?
有冇行家故仔

dt個牌雖然咩都抄,但係佢算有D心去搞
支持下佢哋啦

對zs5初頭聽都覺得還可以,聽耐左會發現d聲好唔自然
想問下用手機播歌再用耳擴出
其實係咪冇用,聽落除左大聲左之外
同就咁聽分別係咪唔大嫁
另外TFZ隻King耳機洗唔洗用耳擴先推得郁嫁

利申:乜都唔識嘅新手

支持下佢哋啦

zs5 is overrated
本身用fostex hpp1、A5,俾同事下毒ha2, 聽左兩晚就係俾佢暖聲底引誘下落單買左部! 2流唔介意最緊要啱口味!

支持下佢哋啦

$150都overrated
我係驚拎唔到出街用
dt2 做工點?山塞feel重唔重?

支持下佢哋啦

我係驚拎唔到出街用

啱啱聽緊Dt2, 老老實實手工似¥200樓下貨仔

支持下佢哋啦

點冇品 ?
有冇行家故仔

有,不過公開出嚟好似唔太好,我就凈係靠ZS5同埋佢嘅線材講下呢個公司到底有幾差
不過我宜家要出門幫朋友錄DEMO,所以夜晚翻嚟再出post嚟講講咩事
尋日都有同D聯絡我嘅巴打分享下D行家趣聞,例如AKG嘅K3003真正出處係邊度啊,當年JVC面世嘅FXT-90雙單元又係邊個研發嘅等等

我好認同一句話就係,入咩行,就知道果行到底有幾黑
同就咁聽分別係咪唔大嫁

其實唔係,有用,但係失真都會變大
好簡單,睇下樓上樓下講耳擴嘅回post,唔難發現其實好多,尤其係平價嘅耳擴會有風格同音色嘅走向,其實係專業嚟講耳擴嘅功能只係擴大,而唔應該係有味道……
味道基本上=失真
好多人都會用暖聲去掩蓋能力唔高嘅問題,不過就係有唔少人鐘意,所以玩玩下嘅可以字形考慮咩適合自己

講翻轉頭,既然有風格,咁一定會有改變,配合唔同嘅手機就會有唔同嘅聲

至於點解我話會有失真呢?咁就係因為手機本身個DAC(包括集成等)係有功率放大器嘅,經過耳擴嘅話,兩重放大自然失真會變大
不過點解出面嘅播放器可以加嘅?就係因為佢哋有解碼完直通嘅LO口,比玩家攞自己嘅擴玩

但係講翻轉頭,其實因為手機推力真係唔得,所以就算失真大,落咗耳擴都可以好好多

去到最根本嘅問題啦,耳擴功能係咩?其實唔係變大聲
當一個耳機接受到嘅能量(功率)唔夠嘅時候,佢嘅振膜只有一部分可以震動到,通常係高頻,D低音等等係唔夠能量令個振膜有效震動,所以就會覺得無低音啊,聲音刺耳啊等等,耳擴就係提供足夠嘅能量,令振膜充分有效咁震動,所以叫可以發揮耳機嘅實力

TFZ個耳機,我建議都係推下會好D

利申:7年發燒資歷,經營幾年Ownluxe業務

支持下佢哋啦

我係驚拎唔到出街用

啱啱聽緊Dt2, 老老實實手工似¥200樓下貨仔

手工好又要靚聲嘅,其實呢個價位好難
佢哋做到咁低成本,就係因為後期加工成本低
單元設計咩咩咩都要成本,所以就將就下啦
想要好做工同靚聲嘅,幾個選擇:
1.公模
2.我嘅耳機
3.獨家設計外型(因為通常呢種就自己設計自己開模,肯自己設計嘅一定資源唔會太差)
同就咁聽分別係咪唔大嫁

其實唔係,有用,但係失真都會變大
好簡單,睇下樓上樓下講耳擴嘅回post,唔難發現其實好多,尤其係平價嘅耳擴會有風格同音色嘅走向,其實係專業嚟講耳擴嘅功能只係擴大,而唔應該係有味道……
味道基本上=失真
好多人都會用暖聲去掩蓋能力唔高嘅問題,不過就係有唔少人鐘意,所以玩玩下嘅可以字形考慮咩適合自己

講翻轉頭,既然有風格,咁一定會有改變,配合唔同嘅手機就會有唔同嘅聲

至於點解我話會有失真呢?咁就係因為手機本身個DAC(包括集成等)係有功率放大器嘅,經過耳擴嘅話,兩重放大自然失真會變大
不過點解出面嘅播放器可以加嘅?就係因為佢哋有解碼完直通嘅LO口,比玩家攞自己嘅擴玩

但係講翻轉頭,其實因為手機推力真係唔得,所以就算失真大,落咗耳擴都可以好好多

去到最根本嘅問題啦,耳擴功能係咩?其實唔係變大聲
當一個耳機接受到嘅能量(功率)唔夠嘅時候,佢嘅振膜只有一部分可以震動到,通常係高頻,D低音等等係唔夠能量令個振膜有效震動,所以就會覺得無低音啊,聲音刺耳啊等等,耳擴就係提供足夠嘅能量,令振膜充分有效咁震動,所以叫可以發揮耳機嘅實力

TFZ個耳機,我建議都係推下會好D

利申:7年發燒資歷,經營幾年Ownluxe業務

原來功用係咁,明白曬
唔該曬巴打

支持下佢哋啦

點冇品 ?
有冇行家故仔

有,不過公開出嚟好似唔太好,我就凈係靠ZS5同埋佢嘅線材講下呢個公司到底有幾差
不過我宜家要出門幫朋友錄DEMO,所以夜晚翻嚟再出post嚟講講咩事
尋日都有同D聯絡我嘅巴打分享下D行家趣聞,例如AKG嘅K3003真正出處係邊度啊,當年JVC面世嘅FXT-90雙單元又係邊個研發嘅等等

應該唔少方案都係大陸出口畀外國大廠
俾你哋導咗買咗悅耳1圈四鐵

講真我覺得聽落真係唔差
巴打突然推左好多本身唔識既牌子 iem真係多到痴線唔知點決定
另外有少少想買台放
hifiman ef2c掂唔掂?又或者睇反全想/巴打推緊個間
純粹for推耳牛

我當年開始做ownluxe嘅時候,用過兩個月時間睇曬淘寶十幾萬間店鋪,所以知道嘅嘢或者比你哋多小小
至於全想HA2,睇咗介紹同配置,應該係暖聲擴,不過我個人覺得耳擴係唔應該有任何味道(DAC擴例外),包括冷暖,所以對我嚟講HA2只係次流娛樂下嘅嘢,唔係真係for高端,不過呢個價錢對比大牌娛樂下都係必然抵好多

想上台擴嘅話,我有款便攜耳擴推力比得上台,不過都係自私玩無上架,而且無任何風格,不過會貴D

hifiman嘅話未聽過,但係從我對公司嘅風格同埋表現上,我覺得應該係走向膽味嘅公司,沉穩溫暖大氣,高頻解釋唔會太多,氛圍感為主,素質應該唔會差,不過價錢就出面價啦

巴打有咩高端少少又抵玩既台擴台dac推介?
想聽大耳同動圈用,應該有平衡好啲
套件或者成品都ok thanks
俾你哋導咗買咗悅耳1圈四鐵

講真我覺得聽落真係唔差

我都早兩日禁左隻6鐵應該過幾日到
想問下啲無知問題,正常耳機要聽幾耐先會去到最好既狀態?
新仔第一次玩入左k3無耐好多野都唔識

支持下佢哋啦

點冇品 ?
有冇行家故仔

啱啱錄完DEMO食完晚餐
係時候講
不過行家故仔就唔講,因為我相信每個人都有變好嘅機會,以前唔得唔代表宜家仲係唔好
所以我會集中講佢呢次嘅ZS5有幾大問題
第一,係佢嘅官網介紹入面,佢話用total兩粒30095動鐵單元
但係我想講,真正knowles嘅30095單元成本無100人仔唔好諗,兩粒嘅話根本比成個耳機仲貴,唔好咁樣呃人好唔好……
而宜家係內地蘇州果邊,有一款所謂代工嘅30095動鐵單元,聲稱同knowles嘅真30095聲同尺寸一模一樣,而價格就係2尾到30頭人仔一粒
同樣係做耳機生意嘅我,唔係話要打擊同行,但係咁樣誤導人,真係好咩
[size=4]而我睇唔過眼嘅係淘寶過一大堆嘅公司都係咁,有部分仲係大家係淘寶耳機1-6嘅post入面推薦得津津樂道添/size=4]
不過通常太過分我先會講

第二,所謂嘅定製1205高音動鐵單元
到底係咩呢?
唔好講笑,真係連我自己都未聽過有D咁嘅嘢
大家可以諗下,如果係定製嘅單元,姐係代表佢係獨家提供架啦,咁做咩要比埋個1205嘅編號?擺明係扮好pro
係商業上,其實唔單止耳機,真係有好多行業唔係好專業嘅嘢跟住攞專業名詞去騙取觀眾嘅認同,甚或一D大眾無留意產品必須嘅標準,就吹到好神咁,例如係水就叫一氧化二氮,無氧銅就話純度達99.99%嘅銅線等等……(以前曾經去過傳銷公司學過下佢哋伎倆,所以知咩事)

講翻轉頭,經過我嘅神搜索,唯一一款係動鐵又係高音單元又係叫1205嘅,就得一間深圳不知名公司嘅BAFN1205動鐵單元,又一款聲稱媲美真30095嘅單元,價錢同樓上所謂代工嘅價格幾乎一樣

問題就嚟啦,到底點解唔用兩款一模一樣嘅單元呢?就算係仿同一款產品,兩個公司兩個產品都有電壓阻抗等嘅差別,咁搞法其實係增加咗分頻時處理失真嘅難度……
唯一解釋就係扮pro呃傻仔

第三,佢個頻率響應根本就係呃人嘅
台灣有個整耳機嘅網友post咗佢用機器test出嚟來ZS5嘅曲線,同商品介紹嘅根本就係兩回事……圖我就唔放,偷圖唔係一件好事,我只可以講佢2k-3.5k拉得好勁,但係由4k到10k嘅響應好奇怪,我未見過咁樣響應嘅耳機

介紹果個圖連咩頻率都唔講凈係畫個公仔比你……唔得

第四,外殼
大家有目共睹,就唔講啦

其實佢嘅商品我仲有好多可以講,不過我怕唔夠位打字,所以就算啦

我講咁多,並唔係想表示自己賣嘅耳機有幾好幾好,我D耳機都未必係最好嘅嘢,但係起碼唔會呃人或者誤導人,甚或係為賺錢而欺負消費者
我講咁多其實自己都唔會賺到乜嘢,只係希望大家自己好好思考一下

宜家低價嘅耳機市場最大嘅問題唔係無好嘢,而係因缺乏知識,無法判斷對錯,而淪為商家R錢對象嘅各位買家
所以我希望係度略盡綿力咁去比大家知道一D應該要知道嘅嘢,之後點樣選擇就唔洗再盲目跟從
呢個,其實就係對市場認識嘅教育

支持下佢哋啦

點冇品 ?
有冇行家故仔

應該唔少方案都係大陸出口畀外國大廠

呢個有道理嘅
不過其實唔止係方案咁簡單,有D係叫人研發直接買埋人哋專利走,FXT-90嘅面世就係好好嘅例子
題外話,值得驕傲嘅係,其實K3003係香港研發嘅耳機,包括圈鐵設計同外觀,一手包辦,只係調音係AKG提供姐
話到呢度就唔太可以講落去鳥
另外有少少想買台放
純粹for推耳牛

巴打有咩高端少少又抵玩既台擴台dac推介?
想聽大耳同動圈用,應該有平衡好啲
套件或者成品都ok thanks

基本上偉良嘅清風E18算可以到高端嘅境界,大耳都真心夠推,其實都可以同台機fight力水,你買一部就知咩事
秒淘寶嘅藍鳥輕輕松松
對於市面上嘅純擴,起碼幾千嘅level啦
唔好懷疑,D嘢成本就係咁,真係貴係貴在電路設計等等技術上,人哋做ODM同OEM嘅,研發費人哋公司一早出咗啦,佢哋就改小小賺小小做工零件費賣比大家

至於我自己嘢嘅話,如果你肯等多一頭半個月嘅話,我就會上架一款代理嘅旗艦便攜純耳擴,宜家差唔多研發好架啦
我有信心比到最好呢兩個字落個擴,推力比得上台擴係我自私玩嘅升級版
定位就係市面嘅便攜頂級

而台DAC嘅話我就唔清楚啦,我畢竟只係醉心係便攜產品度,不過我個人覺得偉良嘅嘢好可靠,所以你不妨去試下佢D嘢
想問下啲無知問題,正常耳機要聽幾耐先會去到最好既狀態?
新仔第一次玩入左k3無耐好多野都唔識

其實動鐵唔需要run嘅,run in嘅係動圈單元
個人經驗通常1-200小時正常聽歌就會run好
但係有D單元真係需要幾百,最多500小時去run
我自己嘅Mr.小宇宙就係其中一個例子

btw近年出嘅石墨烯單元未聽過,唔知道要幾耐去run同埋音色會如何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞