淘寶耳機集中討論帖(6) - DT2之逆襲! 窮撚救星

984 回覆
7 Like 4 Dislike
有冇淘寶PLAYER介紹 1000樓下

Xduoo X10
Aune M1S
山靈M2S
以上係1000左右

1000樓下就Xduoo X3 / 山靈 M1

呢幾部入面其實可以比較咩因素?
香港好似無得試 唔知邊隻正

Xduoo X10
Aune M1S
山靈M2S
以上係1000左右

我淘左cayin n3

唔好咩?

未到我手
應該星期四到

Xduoo X10
Aune M1S
山靈M2S
以上係1000左右

呢幾部入面其實可以比較咩因素?
香港好似無得試 唔知邊隻正

m1s右店有
隻zs5煲左30粒鐘終於好聽左好多, 有d 似ie800感覺
隻zs5煲左30粒鐘終於好聽左好多, 有d 似ie800感覺

同ie800個低頻仲有好大既距離
各位巴打有冇咩升級線好推介? 目標$300左右,想俾我隻zs5用。

Xduoo X10
Aune M1S
山靈M2S
以上係1000左右

我淘左cayin n3

唔好咩?

未到我手
應該星期四到

Cayin N3應該ok啊 最緊要你買之前試聽啱心水 因為依個牌唔難揾試聽冇必要盲入咁冒險

Xduoo X10
Aune M1S
山靈M2S
以上係1000左右

有睇過Xduoo X3
但個介面好似怪怪地?
轉歌好似好煩咁

Aristo巴終於與時並進
btw推m2s 整體水平幾高

係讚緊我既?
Btw 山靈部機外觀最靚😁
各位巴打有冇咩升級線好推介? 目標$300左右,想俾我隻zs5用。

換線冇咩用
淘寶上面zs3-x同zs3有乜分別
點解相差成百蚊

利申:新手

Xduoo X10
Aune M1S
山靈M2S
以上係1000左右

有睇過Xduoo X3
但個介面好似怪怪地?
轉歌好似好煩咁

係讚緊我既?

做左D功課 準備買部M2S
不過想聽多D有咩唔好之類
新手都係玩 zs5 加 天華8絞線 就好?

天華八絞姐係好鬼平 噠hkxxx巴打朵有優惠嗰個
咁我跟顏色襯算

我咁樣試多陣先

唔係木耳問題,係兩條線差距唔大好難聽得出分別

多謝ching指教

試下一隻耳機換不同線聽,都係冇分別?

睇黎首頁可以放埋天華八絞了

兩隻款耳機都有分別換晒兩種線試 真係聽唔出
天華八絞個做工幾唔錯 老闆好人 重點平

以前天華線係麻麻
經我指點下佢做功係好左好多
我又叫佢加分線器同換走舊0.78頭

大師

幕後黑手

的確係幾好人,寄錯咗條線比我唔洗我寄返轉頭比埋我之餘仲寄過條新
等我一收到仲諗要點樣退返上去

Xduoo X10
Aune M1S
山靈M2S
以上係1000左右

有睇過Xduoo X3
但個介面好似怪怪地?
轉歌好似好煩咁

係讚緊我既?

Xduoo X10
Aune M1S
山靈M2S
以上係1000左右

有睇過Xduoo X3
但個介面好似怪怪地?
轉歌好似好煩咁

係讚緊我既?

兩部都有

以前天華線係麻麻

大師

幕後黑手

的確係幾好人,寄錯咗條線比我唔洗我寄返轉頭比埋我之餘仲寄過條新

寄條新過你
我做左唔少野

以前天華線係麻麻

大師

幕後黑手

寄條新過你
我做左唔少野

我比較有興趣係你創業嘅經過 睇fb好似係學生哥嚟?

我的確係學生哥,大學時光就嚟過咗一半咁
其實呢個係一個好長嘅故事,不過其實嚴格嚟講唔算我創業,我算係個團隊嘅特殊協力者,後面會慢慢講到

點解我會搞Ownluxe,其實同我個身份仲有背景有唔少關係。有起我底嘅巴絲其實唔難發現我係一位教咗好幾年嘅歌唱老師,我大概係十一年前開始研究歌唱發聲,果陣其實大概就係MP3之類,都係聽下咁樣

之後到自己能力去到一個位,大概七年前啦,因為要分析歌手嘅唱功就開始接觸好小小嘅耳機,而因為一直以嚟我都係用手機聽歌嘅關係,所以後嚟Viper4Android面世之後就開始係聲音呢方面研究,亦係果個時候我開始鐘意咗聽歌

就係果陣開始,我就發現好小小嘅耳機其實好貴(我是窮毒J),屋企人都唔太願意比我消費過500嘅耳機,果陣其實就有個諗法,以後如果有能力嘅話就要賣大家平得嚟有好聲嘅耳機,咁樣自己又可以玩,大家都可以玩

之後大概幾年前啦,我參加咗Philips整嘅Golden ears challege,亦係第一批通過Golden ears認證嘅參加者,跟住果班嘅參加者就受philips嘅邀請去試聽未上市嘅新產品工程機,而果個時候就係聽佢嘅X2
翻正題,我係果度識咗幾個來自內地嘅電聲工程師朋友,佢哋嘅背景就唔講啦,算係有小小來頭嘅,大家交換咗心得同諗法,就決定要搞個品牌出嚟(其實佢哋本來已經有呢個打算)

我就幫手設計公司個定位,包裝,仲有產品嘅質素同聽感分析,宣傳等
佢哋就負責法律等嘅程序,技術研發,生產等
基本上佢哋缺乏嘅就係對市場嘅定位,仲有對消費者嘅需求嘅理解,而我啱啱好滿足曬佢哋所缺乏嘅嘢,所以就一拍即合
不過最後我都係以一個協力者去幫助佢哋創業,無正式加入佢哋,畢竟我要讀書又要教唱歌本身已經無時間,二來係比自己空間去選擇我嘅未來

之後係呢幾年入面我幾乎每個禮拜去兩三次DMA同亦軒聽曬D耳機
聽完再聽聽完再聽,其實都係一個樂趣嚟
而果陣品牌啱啱出嚟嘅時候,為咗show個實力出嚟,就出咗Mr.小宇宙同Mr.霸(樂嘅三代前身)。得罪講句,當年淘寶開始炒一大堆仿真CKW1000同IE800嘅時候就係因我哋而起而好多人去搞(我哋其中一位工程師有接觸過當年鐵三角嘅耳機研發,另一位就係係森海做過)
之後嘅嘢其實就係正式去賣耳機,無咩特別

基本上內地嘅淘寶,宣傳等業務就係佢哋負責,至於香港同外地嘅所有嘢就係我一手包辦。

btw自己有小小諗法就係,內地其實有好多有實力嘅人,佢哋缺乏嘅係一個機會同令佢哋願意去嘗試嘅契機,但亦都有好多令我失望嘅人,明明資源好多,就為咗賺小錢而亂講一通,我就唔點名啦,最近大熱嘅雙圈雙鐵果個公司就好令我失望,上個色就叫鍍金,編織靚小小就叫鍍銀,有個外觀抄乜抄到十足十,就算聲靚,但係始終難登大雅之堂,如果國內多小小好似宇音,微翼,TFZ或者弱水科技等等嘅公司,今日國產耳機個朵唔會臭到咁
如果樓上嘅回post有咩得罪嘅小弟係度講聲sorry
本人無意賣廣告或者係傷害其他公司嘅聲譽

Xduoo X10
Aune M1S
山靈M2S
以上係1000左右

有睇過Xduoo X3
但個介面好似怪怪地?
轉歌好似好煩咁

係讚緊我既?

兩部都有

M2S值唔值得入手呀巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞