澳洲移民 你問我答 (17)

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
插番香港張卡就得
或者佢從來冇離開過香港
但人在外國收香港no. sms, 係咪類似長途電話咁, 會收貴d價錢?
唔會收send 嗰個喎
好似roaming 咁
send 嗰個點知你去咗邊 冇端端要比錢

不過少少錢收個sms都好少事啫
由我巴, 請問你覺得公墓員宣誓會唔會影響攞PR/入藉?
唔好意思, 我都知冇人會可以confirm, 純粹問下你高見

"誓 言 / 聲 明 內 容
我 謹 此 聲 明 : 本 人 受 聘 為 中 華 人 民 共 和 國 香 港 特 別 行 政 區 政 府 公 務 員 , 定 當 擁 護 《 中 華 人 民 共 和 國 香 港 特 別 行 政 區 基 本 法 》 , 效 忠 中 華 人 民 共 和 國 香 港 特 別 行 政 區 , 盡 忠 職 守 , 對 香 港 特 別 行 政 區 政 府 負 責 。"
辭職唔得嗎?(八掛問)
無專業技能,入得正苦,邊有咁易走丫
https://youtu.be/7ohWHvH3gNA

其實真係冇人答到你, 但可以聽下當參考
最慘收最多sms就係銀行廣告
唔關技能事,我意思係辭咗職個宣誓唔係即時無效嗎?
依個問題連沈教授都答唔到
我都想知
不過澳洲一向比雙重國籍

除非係做護員或者d sensitive 工先唔以?
用緊hello card
咁除咗收sms 個電話都冇用
雖然俾唔俾移民係當地國家決定, 但其實另一方面睇, 係睇中港政府點做遮

你做得太過份, 我焗住都要唔批你個申請啦, 人地政府係要向人民負責架
都係,希望係好似入藉嘅national security test咁,只係篩走一少撮破壞香港法理嘅暴徒啦
澳洲依家要簽個價值聲明
到時佢話你香港公墓園個聲明violate 佢個聲明就出事

不過呢d 野無人知會點
luckysim 都係一個option
由巴 填緊form1195
搵咗一個witness 好似meet 到
"Finance company officer with 5 or more years of continuous service"

如果佢有多過5年experience
但中間轉過工,但都係finance company

咁樣都ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞