澳洲移民 你問我答 (17)

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
我都等緊條pathway to pr 嘅detail
如果最尾要計分嘅話,就會去英國
唔係呀, 讀ACCT係OK, 只不過要85-95分
佢又話年尾會出

而家都已經20號, 班友一定已經去左放假
我就係會計95分
識好多勁人都放棄左 唔係我有5年485我都番左香港
95分咪一定夠玩189啦 佢實PICK你架喎
計分唔出奇, 但睇下同咩人爭囉....

唔係太熱門既基本上65-70都有機會, acct就算數啦, 無85都唔使諗
香港讀會計
早幾年試過189/190
嗰陣時得70/75分
當然係衰左
依家仲要老多幾年,個分又低左

Pathway to pr真係要計分嘅話,
真係唔知讀咩好
太天真了
依家會計有95都冇用,配額太少,排隊嘅人太多
唔認為Hong Kong pathway要計分

論pathway ,英加都容易過澳洲,set到咁難嘅話啲人唔會過嚟讀書,變相澳洲係唔會cap到油水
前排SBS問咗內政部,佢哋話明年先出

況且每個州嘅州擔配額未出晒,邊得閒搞HK pathway

要計分咪即係得on skilled list 既人先可以申請
我估都係 要你有做野 有交稅 養到自己咁多年都已經得
呢個最有機 但呢個時勢都有d難度 跟kiwi 53000既話
但澳洲一直都係難移民嘅地方,所以應該唔會易過加拿大/英國,如果唔係好撚多人會屌,特別係以前係咁考Ielts pte chok 分嘅強國/印佬
應該點都要讀夠2 年書 cap 咗你一筆學費先
亦都可能要on skill list (short/long term 都得)但唔洗計分

其實大家都係估估下,我都係9up 下
而家d人都讀緊,要轉點轉
大陸仔屌咗好耐啦,咪由佢屌哋囉

總之要計分好唔計分好,跟紐西蘭189都好,佢哋係咪都會屌

移民政策係澳洲政府自己訂,啲人屌都唔會改變到啲咩
本身我諗住係如果攞491就自己打份工,再同女友夾份開個business 湊夠佢
有道理,所以有可能5年香港簽證轉PR policy會同原本既491轉PR一齊公佈,因為個人認為個要求將會差唔多。
1 可以;
2 可以,證明到真實關係就得。
睇清楚D先好嗎 ...
如果subsequent entrant申請係咪填1409個張form就可以?
是的。

有冇話要幾錢左右?
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/fees-and-charges/current-visa-pricing

有冇其他野要注意?如果之前喺澳洲一齊租屋果份合約都算係有效證明?
可以作為其中一部分。
491轉PR唔係不嬲都有咩

Regional 3年工作+居住,3年收入53900
反而有人話可能會係nz stream咁,住夠+收入達標就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞