澳洲移民 你問我答 (17)

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
你好由我巴 有個問題想問下

女友上年喺澳洲讀完書,依家睇返先見到completion of letter寫住2019年12月14號完成課程即係已經過咗一年。

但我見到而家因為疫情關係,只要過去一年裏面持有有效嘅student Visa都好似可以照apply 485?係咪唔需要理會completion of letter 個日子?

In case佢apply唔到graduate visa嘅話佢係唔係都可以申請subsequent visa under我本身嘅graduate visa? (我之前apply visa嗰陣都有填佢係我嘅de facto)

唔該晒
hello由我巴

我想問其實482實際認可香港邊D執照同埋學歷or工作經驗?
因為我唔太明實際可以點搵澳洲公司擔保

本身背景
就黎29 有個ou電子 pt degree就快畢業 做緊building service技術員
無去個澳洲working holiday
Sorry呢個原來係onshore先有
Curtin係有一個比offshore online class嘅人減5000嘅scholarship,ECU係onshore先有
悉尼疫情又爆
唉希望只係Northern Beaches 出事
爆出市區就大穫
希望好似SA 咁爆一陣就無
無咩可能 近呢個月都已經無咩人帶口罩
我想問其實482實際認可香港邊D執照同埋學歷or工作經驗?
482一般唔需要睇執照,學歷就一般香港既大學都會認,工作經驗就一般畢業後既full-time都會認。
但我見到而家因為疫情關係,只要過去一年裏面持有有效嘅student Visa都好似可以照apply 485?係咪唔需要理會completion of letter 個日子?
請問source係?你再睇清楚D?

In case佢apply唔到graduate visa嘅話佢係唔係都可以申請subsequent visa under我本身嘅graduate visa?
Technically可以,前提係你地有同居1年既材料證明。
開名?
有 Completion Date 就得。
當然有,支持下。

應該係呢個?
岩岩search 下先知有呢樣野
上面話唔使理個completion date - 但係其實前提係如果係offshore申請的話都需要留意番個completion letter係申請前12個月內。
唔該哂由我巴

咁如果我先去澳洲work holiday 2年
期間搵到僱主請我做擔保 係咪就可以轉482
其實而家有無邊D職業範疇可以 wkh 轉到482又拎到pr???
吾該曬巴打!我都係係移民局網頁見到呢個,因為佢無提到completion letter ,淨係話within一年內有student visa就得所以好confused

吾該曬由我巴!如果subsequent entrant申請係咪填1409個張form就可以?有冇話要幾錢左右?有冇其他野要注意?如果之前喺澳洲一齊租屋果份合約都算係有效證明?

另外由我巴想問下呢個政策底下 485 visa 持有人2月1號開始就可以入境?
2020年?呢個係新野定舊野黎
唔好意思 想問一問由我巴兩條問題

(1)假設我係澳洲攞緊482visa做緊野 夠分可唔可以申請190架
(2)如果我onshore申請緊190 會攞de facto partner個10分 咁我個partner可唔可以係offshore姐係仲係香港架?
唔該晒
其實而家最大既問題係唔知佢既所謂PATHWAY TO PR 係咩

5年後如果都係同189/190班人爭, 其實只係比多少少時間你留係澳洲咁解, 你讀個科唔係個JOB LIST就玩撚完
警世 千祈唔好讀商科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞