澳洲移民 你問我答 (17)

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
我呢度邊度答得唔夠?
佢真係唔識架喎
香港人係咁
算啦, 連登大把呢D奇怪人, just block the account
主要因為今年QUOTA 少左,個LIST自然會FOCUS 係重要既工種上
你好, 由我巴, 我今年28歲, 喺UNSW讀緊quantity surveying既 bachelor, 出年8月畢業

已經考左CCL, 暫時IELTS全7, 而家有75分, 諗住搏PTE全84, 咁就應該有85分

本身諗住申請NSW 190, 但而家個list無左QS, 連491都無

想問有冇咩建議? 我應該做一年野儲多5分去搏189,定等佢個list再update, 定係應該等香港人個485出details?

定其實有其他state可以考慮?
出年8月先畢業,依家問真係都有D早。話唔定過半年武肺無晒 / 疫苗有效之後,個NSW list加番你個occupation上去都有可能。

至於你話好唔好佢其他州搵工,呢個我都唔係太答到你,因為唔知道邊個州可以for interstate graduate搵到QS工就可以申請簽證。唯一比較穩定既係VIC regional搵到工就可以申請491。
485 visa 半年內要申請
係由date of completion 開始計
定係由student visa 最後一日開始計
Date of completion
Okay thanks 咁唯有等多半年再算

另外想問拍拖唔結婚算唔算single?
因為我女朋友冇skilled occupation, 英文就算掂, 都會令我蝕左5分, 所以唔諗住加佢落我個case度, 不過都想研究下之後點帶佢黎澳洲

如果我獲邀190果陣, 可唔可以同佢即結婚加埋佢落190, 不過感覺上似呃緊人
定係partner visa係唯一出路?
今年18,讀緊nursing degree ,dse 18分,前半年考ielts 7但唔係全7
想去澳洲讀書移民,首選讀運動科學之類或者物理治療
如果前兩個requirement 太高有無nursing degree 推介
咁係用gpa or dse 成績tran u 同有咩推介
感謝🙏
你eoi唔預佢,咪唔會扣分
同埋點會比你190 又無啦啦加到名呀
你係咪搞笑 攞到 invitation 再加名 ?

唔係感覺上似啦下話
我初初都唔信有, 成個騙案咁

但又真係見到有人做過
個condition係要即刻結婚同過澳洲
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/already-have-a-visa/check-visa-details-and-conditions/see-your-visa-conditions?product=190#

The following condition(s) might be attached to this visa:

8504 - Initial entry date
8515 - Must not marry or enter into a de facto relationship before entry
You must not marry or enter into a de facto relationship before entering Australia.
See what to do if your contact details have changed.
We might cancel your visa if we find out you were engaged, married or in a de facto relationship before we granted you the visa but did not tell us.
無記錯唔得 起碼要pr左先得 獲邀緊加佢移民局分分鐘當你假結婚cancel埋你 到時要你解釋你點解釋
GG 考驗感情既時候到了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞